Hafta hafta gebelik; 18.hafta

Hafta hafta gebelik; 18.hafta

Hamileliğiniz: 18. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Kafadan popoya, bebeğiniz yaklaşık 14 cm uzunluğundadır ve ağırlığı neredeyse 190 gramdır. Kollarını ve bacaklarını hareket ettirmekle meşguldür – önümüzdeki günlerde daha çok farkına varacağınız hareketler. Kan damarları, ince cildinin altından görülebilir ve kulakları son şeklini almıştır ama kulakları yine de kafasında biraz ön plana çıkmıştır. Sinirlerinin çevresinde koruyucu bir miyelin tabakası oluşmaya başlamıştır ve bu süreç, bebeğiniz doğduktan sonra bir yıl devam edecektir. Kızınız olacaksa, rahmi ve fallopian tüpleri oluşmuştur ve yerli yerindedir. Oğlunuz olacaksa genital bölgeleri fark edilir düzeye gelmiştir .

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Acıktınız mı? Bu aralar iştah artışı oldukça yaygındır. Boş kalori (cips, kızarmış patates, şekerleme ve diğer tatlılar) yerine besleyici bakımdan zengin yemekleri ve atıştırmalıkları seçmeyi göz önünde bulundurun. İştahınız ve bel genişliğiniz arttığı için daha geniş ve rahat giysiler artık zorunluluk haline gelmiştir.

Kalp ve damar sisteminizde büyük değişiklikler meydana gelmektedir ve bu üç aylık dönem içinde kan basıncınız muhtemelen olağandan düşük olacaktır. Uzanma ya da oturma pozisyonundan ayağa kalkarken hızla sıçrayarak kalkmayın; aksi takdirde tansiyonunuz düşebilir ve biraz sersemleyebilirsiniz. .

Şu andan itibaren, uzandığınızda, yan yatmak – ya da en azından kısmen bir tarafa doğru eğilmek – en iyisidir. (Sırtüstü düz yattığınızda, rahminiz önemli bir damara baskı yapabilir ve böylece kalbinize geri kan akışı azalır.) Rahat etmek için sırtınıza veya kalçanızın altına veya üst bacağınızın altına bir yastık koymayı deneyin.

İkinci üç aylık dönem ultasonu hala yaptırmadıysanız, yakında muhtemelen yaptıracaksınız. Bu ultrason muayenesi , doktorunuzun  bebeğinizdeki büyümeyi kontrol etmesine, bazı doğum kusurlarına yönelik tarama yapmasına, plasentayı ve göbek kordonunu kontrol etmesine, düşündüğünüz doğum tarihinin doğru olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. Muayene sırasında, bebeğinizin kendi çevresinde döndüğünü ya da parmağını emdiğini görebilirsiniz. Eşinizi de yanınızda götürün ve bebeğinizin ilk fotoğraf albümü için yazıcı çıktısı istemeyi unutmayın.

Hamilelikte egzersiz

Egzersiz rutinimi değiştirmeli miyim?

Birçok durumda, sağlıklıysanız ve normal bir hamilelik geçiriyorsanız, ilk üç aylık dönemde yaptığınız şekilde antrenman yapmaya devam edebilirsiniz. Orta düzeyde egzersize  bağlı kalın ve zıplama ve sarsılma hareketlerinden, ani pozisyon değişikliklerinden ve sırt üstü yatmaktan kaçının.

Oldukça hareketsizdim ama biraz egzersiz yapmaya başlamak isterim. Nereden başlamalıyım?

İlk önce, doktorunuza planlarınızla ilgili olarak danışın. Daha sonra, kısa süreliğine hafif bir egzersizle başlayın  (her hafta birkaç kere yaklaşık on beş dakika) ve giderek daha uzun ve daha yoğun bir günlük rutine doğru ilerleyin (günde yaklaşık yarım saat) Düzenli bir egzersiz programına başlamanın en kolay yolu, yürümektir ve yürümek, iyi bir çift yürüyüş ayakkabısından başka özel bir ekipman gerektirmez! Birçok kadın, hamilelik sırasında yüzmekten hoşlanır çünkü su ekstra ağırlığın kaldırılmasına yardımcı olur. Diğerleri ise vücudunu esnetmek ve güçlendirmek ve ayrıca acıları ve ağrıları hafifletmek için doğum öncesi yogayla ter atar.

Kegel egzersizleri nedir?

 Kegel egzersizleri pelvik tabanınızın kaslarını güçlendiren egzersizlerdir – idrar yolunuzu, idrar torbanızı, rahminizi, vajinanızı ve kalınbağırsağınızı güçlendiren egzersizler. Kegel egzersizleri, hamilelik sırasında ve sonrasında idrar kaçırmayı  önlemeye yardımcı olur ve hatta doğumunikinci aşamasında( ıkınma aşaması)   size yardımcı olabilir. Dahası, Kegel egzersizleri, bağırsak ve vajina bölgenize giden kan dolaşımını arttırarak hemoroid problemininin gelişmesini önlemenize yardımcı olur ve doğum sırasında dikiş atılması halinde, doğumdan  sonra iyileşmeyi hızlandırır.

Kegel egzersizlerini nasıl yapabilirsiniz?

Tuvalete giderken vajinanızın çevresindeki kasları çiş akışına müdahale etmeye çalışır gibi sıkın. Sadece pelvik tabanı kaslarınızı çalıştırırken karın ve bacak kaslarınızı rahatlatan “sık ve kaldır” tekniğini kullanın. Ayrıca, nefesinizi tutmadığınızdan emin olun.

Sekiz ila on saniye tutun ve bırakın. Onluk setler halinde yapın ve günde üç ila dört sete kadar uygulamaya çalışın.

 İyi bir gece uykusu için:

Hamileliğiniz ilerledikçe ve rahminiz büyüdükçe, uykuyu yakalamak zorlaşabilir. Uyku problemlerinin üstesinden gelmenize yardımcı olması için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:

• Hamileliğin ortalarına geldikten sonra sırtüstü düz bir şekilde uyumaktan kaçının.  Dizlerinizi kıvırıp yan yatarak uyuyun ve bacaklarınızın arasına bir yastık koyun. Bazı kadınlar, sarılmak için tam vücut yastıklarını tercih eder.

• Sol taraf en iyisi olmasına rağmen, rahatınızı bozmamak için gece sol ve sağ taraf arasında değişiklik yapmak iyi gelir. (Yine de uyandığınızda kendinizi sırtüstü yatmış halde bulursanız endişelenmeyin.)

• Başınızı ve göğsünüzü ekstra yastıkla destekleyin ve hatta mide yanması ve hazımsızlık sizi uyutmuyorsa rahat bir yaslanır koltukta yarı dik pozisyonda uyumayı deneyin.

• Karnınızı ve belinizi sıkmayan bir pijama giyin.

•  Gece tuvalete daha az gitmek için yatmadan birkaç saat önce sıvı alımından kaçının.

• Açlık sizi gece yarısı uyandırıyorsa, yatmadan önce biraz atıştırmayı deneyebilirsiniz.

Aşerme:

Mide bulantısı geçmişte kaldıktan sonra, iştahınız artacak ve besinlerden daha az tiksindiğinizi fark edeceksiniz; böylece, sağlıklı ve daha dengeli bir diyeti korumak kolaylaşır. Hamilelik sırasında bazı yiyeceklere de aşerebilirsiniz. Besleyici değeri az olan yiyeceklere aşerirseniz ne yapmanız gerekir?

Ara sıra kendinize ikramda bulunun ama boş kalorili birşeye yönelmeden önce meyve, sebze, protein bakımından zengin gıdalar ve diğer sağlıklı besinleri yemeye çalışın.

 Mideniz kazınacak kadar aç kalmayın. Öğün atlamak, normal şartlarda bile kötü bir fikirken, hamilelik sırasında hiç yapılmaması gereken bir şeydir. Çünkü, kan şekerinizi etkileyebilir, sersemliğe ve asabiyete yol açabilir ve nihayet yemek yediğinizde gereğinden çok fazla yemenize yol açabilir.

Uzanma ve uyku pozisyonu:

Hamileliğin son iki üç aylık döneminde sırtüstü uzanmaktan kaçınmak gerektiğini duymuşsunuzdur. Bunu nedeni sırtüstü yattığınız zaman, rahminiz kanı vücudunuzun alt yarısından kalbinize geri götüren önemli bir damara ( Buna alt ana toplardamar denir) kısmen baskı yapabilir. Yan yatmak, özellikle sol tarafınıza doğru yatmak  bu baskıyı önler ve kan akışınızı iyileştirir. Rahat etmek için sırtınıza ya da kalçanızın altına bir yastık koymayı deneyin.

 

 

 

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hamilelikte uzanma ve uyku pozisyonu
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube