Hafta hafta gebelik: 15-18. hafta

Hafta hafta gebelik: 15-18. hafta

15.gebelik haftası: 
Bu haftada artık karın dışarıdan fark edilebilir boyutta ve rahim de elle hissedilebilir duruma gelmiştir. Ama bu durum yapısal özelliklerden ötürü her gebe kadında farklılık gösterebilir. Bu haftalarda bazen bebek hareketleri hissedilebilir. Genellikle hissedenler 2 veya 3. gebelikleri olan kadınlardır. Bebek hareketlerinin 20.haftaya kadar hissedilmemesi normal bir durumdur. Annede rahimin büyümeye başlamasından dolayı mesaneye bir bası ve basıya bağlı sık sık idrara çıkma görülebilmektedir. 

Bu haftalardan itibaren bebeğin kemik gelişimi daha hızlı olmaktadır. Bebeğin cildi bu haftada çok ince ve şeffaf olmakla birlikte lanugo (ayva tüyleri) adı verilen küçük tüylerle örtülüdür. Bu tüyler 26. haftaya kadar büyümeye devam eder. Her annenin merak ettiği bir haber de bu haftada bebeğin saçları çıkmaya başladığıdır. Bu haftalardan itibaren ultrasonografide şakaklar arası mesafe(BPD), baş çevresi(HC), karın çevresi (AC) ve uyluk kemiği uzunluğu (FL) ölçümleriyle bebeğin boyutları hesaplanabilmektedir. Ultrasonografik incelemede bebeğin mimik hareketleri dikkati çekebilir, kaşlarını kaldırır, yüzünü buruşturur, ekşitir. Bu hafta sonunda ortalama bebeğin boyu 10-12 cm ve ağırlığı 70-74 gr kadardır. 

16.gebelik haftası: 
Bu haftanın asıl merak konusu bebeğim kız mı yoksa erkek midir? 
Bu haftada bebeğin gözleri ve kulakları doğumdan sonra nasıl olacaksa o halini alır. Göz kırpma gibi basit refleksler bu hafta itibariyle gelişmeye başlar. Mekonyum adını verdiğimiz bebeğin dışkısı barsaklarda birikmeye başlamıştır. Mekonyum bebeğin yuttuğu amniyon sıvısı, dökülen hücreler ve sindirim sistemi salgılarından oluşur. Bebeğin damarsal yapısı olan dolaşım sistemi oluşumunu ve fonksiyonelliğini tam olarak tamamlamıştır. Sinirsel iletiye katkıda bulunan myelin kılıf sinir liflerin etrafında oluşmaya başlamıştır. Ortalama 120 gram ağırlığında olan bebeğiniz avucunuza sığacak büyüklüğe ulaşmıştır. Bebeğimiz bu haftada solunuma başlar ve soluk-alıp verme sırasında ultrasonda bebeğin hıçkırdığı görülebilir. Bebeğin ışığa tepki verebilmesini sağlayan ışık refleksi bu haftada ortaya çıkar. Artık bu haftanın asıl merak konusu olan bebeğin cinsiyetine gelelim. İyi bir ultrason cihazı, deneyimli bir hekim ve bebeğin pozisyonuna bağlı olarak cinsiyet tam olarak açıklığa kavuşur. Ayrıca bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-18. haftalardır.

Üçlü Test 
Üçlü test tüm anne adaylarına 16-18. gebelik haftaları arasında önerilen bir kan testidir. Anne adayından alınan kanda üç ayrı hormon ölçümü yapılır. Hormon ölçüm sonuçları, anne adayının yaşı, kilosu, sigara kullanıp kullanmadığı gibi değişkenler ile gebelik haftası testin sonucunu etkiler. Bu işlem neticesinde anne adayının bebeğinde Trisomi 21 (Down sendromu), Trisomi 18 ve Nöral Tüp Defekti-Spina Bifida (NTD) oluşma olasılığı hesaplanır. Hazırlanan üçlü test raporunda bu üç anormal durum için ayrı ayrı risk belirlenir. 
Bu testte bakılan üç hormon: hCG (human chorionic gonadotropin) hormonu, bebeğin AFP (alfa fetoprotein) hormonu ve uE3 (konjuge olmayan estriol) hormonudur.

17.gebelik haftası: 
Onyedinci haftaya gelindiğinde bebeğinizin hızlı büyüme dönemine girdiğinin göstergesi olan bebeğin cilt altındaki yağ depoları yavaş yavaş dolmaya başlamıştır. Bebekteki büyümeye bağlı olarak annenin de kilo artışı bir miktar hızlanacaktır. Annenin bu haftaya kadar 2-4 kilo arasında almış olması normaldir. Bebeğin tüm organ sistemleri işlevselliğini kazanmıştır. Ayrıca bebeğiniz içinde yaşamını sürdürdüğü amniyon sıvısını akciğerlerine çekmekte ve geri vermektedir. Bir çeşit ilkel soluma yöntemidir. Bebeğin doğum sonrası normal nefes alıp verimesi için gerekli soluma yöntemidir. Kalbi büyük bir eforla sürekli kan pompalamaktadır. Bebeğinizin kalbi günde yaklaşık 25-30 litre kan pompalıyabilmektedir. Bu haftada rahimin üst noktası dediğimiz fundus göbek deliğinin 3-4 parmak altındadır. Doğumun nasıl olacağı, bebeğin sağlıklı olup olmayacağı endişeleri bu haftalarda yoğunluk kazanır. Yapılacak olan üçlü test bu endişeleri biraz giderebilir. Nerede doğum yapacağınıza ve doğumu yaptıracak hekime karar veremediyseniz bu hafta bunun için iyi bir dönemdir. 

18.gebelik haftası: 
Bu haftada bazen anne adaylarında tansiyon problemleri oluşabilir. Düz kas gevşemelerine bağlı olarak ani tansiyon düşmeleri olabilir. Yatar pozisyondayken ayağa kalkma işini yavaş yapmaya özen gösterin. Minik bebeğinizin kemiklerinin büyük bir kısmı hala daha lastik sertliğinde olup giderek sertleşecektir. Annenin almış olduğu yeterli kalsiyum bebeğin kemik olgulaşması bakımında çok önemlidir. Anne karnındaki bebeğin de bizler gibi uyanık ve uyuma periyodları bulunmaktadır. Her bebeğin kendine özü bir uyku pozisyonu bile mevcuttur. Bebeğinizin kaşları bu hafta itibariyle ortaya çıkmaya başlar. Kız bebeklerin yumurtalıklarında ilkel yumurta hücreleri belirir, erkek bebeklerinde prostat gelişimi bu haftada başlar ve tamamlanır. Kız bebeklerin ilkel yumurta hücreleri daha sonra hayatı boyunca sahip olacağı ve menopoza kadar her adet döneminde tüketecekleri yumurta hücrelerine dönüşeceklerdir. Yine kız bebeklerde uterus tamamı ile oluşmuştur. Cilt altında kahverengi yağ içeren doku meydana gelir. Verniks caseosa adı verilen beyaz, krem şeklindeki madde deriyi kaplamış olarak izlenebilir. Plasenta gelişimini tamamlamıştır ve bu haftadan sonra kalınlığı artmaz, sadece çap olarak büyür. Artık bir annenin gebe olduğu dışarıdan rahatlıkla fark edilebilir. İlk gebeliği olmayan anneler bebek hareketlerini hissedilebilirler. İlk gebeliği olan anne adayları bebeğin hareketlerini 22. haftaya kadar algılayabilirler. Bebeğiniz bu haftalarda el ve parmaklarını sıkı sıkı açıp kapatır. 35 yaşın üstündeki anne adaylarında ya da üçlü testte şüpheli durum saptananlarda amniyosentez bu haftalarda yapılır. 
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 20 cm. ve ağırlığı 210 gr. kadardır. 
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait HALİL, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995 - 2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001 - 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Yardımcı Üreme (TÜP BEBEK) Teknikleri Bölümü'nde ve 2002 yılı sonrasında Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Sait HALİL, mesleki çalışmalarına şu anda Bahçelievler'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, İstanbul Tabip Odası, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Rotary İnternational ve İnternational Society of Ultrasoun in Obstetrics and Gnecology (ISUOG) gibi birçok derneğe üyedir. ...

Etiketler
15 gebelik haftası
Op. Dr. Sait Halil
Op. Dr. Sait Halil
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube