Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında diş kaplama

Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında diş kaplama

 ZİRKONYUM KAPLAMA EN IYİSİ Mİ?

Eğer dişlerimize kaplamalar (kron veya köprüler) yapılması gerekiyorsa karşımıza metal destekli seramikler, zirkonyum destekli seramikler, cam seramikler, kompozit malzemeler, titanyum destekli seramikler çıkacaktır. Günümüzde akrilik ve plastik yapıdaki kaplamalar gündemden düşmüştür.

Hekiminiz size uygun malzemeyi probleminize göre önerecektir. Genel bir bilgi olarak:

En estetik kabul edilen malzeme cam seramiklerdir. Işığı mükemmel olarak geçirirler, dişeti uyumu mükemmeldir, altlarındaki dişin rengini yüzeye yansıtabilirler, çok doğal gözükürler. Ancak çok dayanıklı olmadıklarından ön dişlerde tercih edilirler ve tek tek yapılmaları uygundur. Köprü yapılarak eksik dişlerin tedavisi uygun değildir.

Zirkonyum destekli seramikler tüm ağızda kullanılabilirler. Estetik olarak cam seramiklerden daha az ışık geçirirler ancak yine de estetik olarak yeterlidirler. Bilgisayar teknolojisi ile üretildiklerinden pahalı tedavilerdir, ömürleri uzundur.

Metal destekli seramikler ışığı geçirmezler, ağzın tüm bölgelerinde kullanılabilirler. İyi bir diş teknisyeninin elinden çıkarsa estetik çalışmalar elde edilebilir. Günden güne zirkonyum materyalinin yaygınlaşması ile gündemden düşmektedir.

Kompozit malzemeler ile bilgisayar destekli sistemlerle yarım gün kadar kısa bir sürede sonuç elde etmek mümkündür.

Titanyum destekli seramikler metale karşı allerjisi olan hastalarda, zirkonyum köprülerin dayanıksız kalacağı vakalarda, implant üst yapılarında tercih edilir. Çok hafiftir, mükemmel biyouyumluluğu vardır, ışığı iyi geçirmez arka dişlerde tercih edilir bunun yanında pahalı malzemelerdir.

Sizin için en doğru malzemeyi hekiminiz önerecektir.

Unutulmaması gereken tekrar tekrar benzer tedavi olmaktansa bir kere kaliteli malzeme ile tedavi olmak daha karlı olacaktır.

ZİRKONYUM KAPLAMA MI, PORSELEN KAPLAMA MI?

Porselen kaplama veya porselen diş olarak bilinen diş tedavi yöntemi bilimsel olarak metal destekli seramik kronlar olarak adlandırılmaktadır. Uzun yıllardır kullanılan bu yöntemde eksik dişlerin yerine konulması veya estetik çalışmalar yapılabilmesi için dişler hazırlandıktan sonra ölçüleri alınır ve estetk malzeme olarak seramikler kullanılır ancak bir çeşit cam olan seramikler ağız içerisindeki kuvvetlere dayanamayacak kadar kırılgandır. metal destekli seramik kron veya köprülerde bu destekleyici maddeler ağız içerisinde kullanılan metallerdir.

Metal destekli seramik kron veya köprülerde metal olarak paslanmaya karşı dirençli olan altın, platin gibi değerli metaller tercih edilmesine rağmen fiyatları çok yüksek olduğundan günümüzde krom-kobalt alaşımları kullanılır.

Metal destekli sistemlerde seramiğin altında metal yer aldığından bu metalin yansımasını engellemek için opak adlı maddeler kullanılır buda yapılan dişlerin doğal görünümünü bozar, ayrıca metal kullanılan sistemlerde dişeti hattında ince gri çizgiler zamanla oluşabilir.

Zirkonyum kaplamalar ise bilimsel olarak zirkonyum oksit destekli seramik köprüler olarak adlandırılır. kısaca zirkonyum köprülerde seramiğe destek olarak metal yerine zirkonyum oksit kullanılır.

Doğal olarak sarı beyaz tonda olan, çok ince çalışmalarda da çok dayanıklı olan, estetik olarak yeterli görünüm verebilen, biyo uyumlu bu materyaller metal desteklilere göre çok daha başarılı sonuçlar verirler.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Dr. Dt. Kerem ARAS, Hollanda, Tayland ve Japonya'da dental implantlar ve estetik diş hekimliği konularında pek çok eğitim ve araştırma programına katılmış olup, gülme tasarımı, laminate vennerler ve dental implantlar konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılında Ankara - Emek'te ilk kliniğini açmış olan Dr. Dt. Kerem ARA ...

Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube