Günlük besin kaydıyla iki kat kilo kaybı

Günlük besin kaydıyla  iki kat kilo kaybı

 

Rahatlıkla yapabileceğiniz şeylerle, sürekli çabaladığız kilo kaybınız 2 katına çıksa hoş olmaz mıydı?

 

En büyük ve en uzun koşuculardan birine göre  kilo kaybetme denemeleri her zaman yönetilebilir.

 

Yeni kilo kaybetme mucizesi nedir? Bir ilaç mı? Yağlarınızı yok edecek yeni bir cihaz ? yoksa brokoli hariç hiçbirşey yemeyeceğiniz çılgın bir diyet mi?


Hiçbirisi değil. Çözüm çok kolay. Hemen bir beslenme günlüğü  tutmaya başlıyorsunuz ve Kaiser Permanente Sağlık Araştıma Merkezi’ne göre  kilo vermenizi iki kat artıracak bir yöntem olan  besin günlüğüne hergün yediklerinizi kaydediyorsunuz.

 

Ağustos ayında American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada günlük besin kaydı tutulmasının diyetteki kaçamakları önlediği bulunmuştur.

 

Besin kaydını daha çok yapan insanlar, daha çok kilo kaybeden insanlardır diyen Kaiser Permanente besin kaydı tutan insanların tutmayanlara göre iki kat daha hızlı kilo kaybettiğini söylemiştir. Çünkü yapılan çalışmaların sonucunda tükettikleri besinleri kaydeden insanların daha düşük enerjili besinleri tercih ettiği belirlenmiştir. Çalışmaya katılanların yaklaşık üçte ikisi kabaca 6 ayda 6 kilo kaybetmiş, 1700 katılımcı ise en az 4 kilo kaybetmiştir. Katılımcılar kalp sağlığını koruyucu kolesterolden düşük, sebze ve meyveden zengin DASH diyeti uygulamışlardır ve hergün en az 30 dakika egzersizlerini en az yediklerini düzgün bir şekilde kayıt ettikleri gibi düzenli uygulamışlardır. Katılımcılardan günlük besin kaydı tutanlar 2 kat daha fazla kilo kaybetmişlerdir.

 

Kilo kaybeden bireylerin hipertansiyonlarının ve kolesterollerinin  normal düzeylere indiği, böylece kalp hastalığı ve inme riskinin de azaldığı orta çıkmıştır. Bireylerin ağırlığının 2,5 kilo azalması kan basınçlarında %20Lik bir düşüş sağlanmıştır.

 

Bireyler günlük tükettikleri besinleri kaydetmeye başladığında ilk olarak tükettikleri besinleri fark etmeye başlarlar, sonra besinleri tanımaya ve tanıdıkça da zamanla yüksek yağlı yüksek enerjili besinlerin yerine en sonunda düşük enerjili  düşük yağlı besinlerin tüketimine yönelirler.

 

Besin kaydı sayesinde fark etmeden alışkanlıkları değişen bireyler düşük kalorili şok diyetler yapmadan sağlıklı besleneceği bir programla kilo kaybedeceğine inanmayanlar tükettikleri  besinlerin günlük kaydını tutarak nasıl kilo kaybettiklerine inanamayacaklar. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Merve Tığlı Çınar

Etiketler
Kilo kaybı
Uzm. Dyt. Merve Tığlı Çınar
Uzm. Dyt. Merve Tığlı Çınar
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube