Güneş çarpması

Güneş çarpması

Güneş çarpması güneş altında uzun süre kalma sonucu, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir tablodur.

BELİRTİLER

Sıcak çarpmasında yüksek ateş, kuru –sıcak-ağrılı cilt, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi, kas krampları , çarpıntı gibi belirtilerin yanında uykuya eğilim,şuur bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir.

KİMLER DAHA RİSKLİ?

Özellikle kronik hastalıkları olan hastalar ( yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olanlar), kanser hastaları, aşırı kilolu
veya kaşektik olan kişiler, psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, gebeler sıcak yaz aylarında çok daha dikkatli olmalıdır.

NASIL KORUNMALI?

Sıcağın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için ; Mecbur kalmadıkça güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalı, Terletmeyen ince, açık renkli ve bol giyisiler tercih edilmeli, mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalı, Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu kremler sürülmeli günde en az 2,5-3 lt sıvı tüketilmeli( ayran soda su vb.) sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmeli. Fırsat buldukça ılık duş alınmalı Uzun ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

TEDAVİ

Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir yere alınarak üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilir ve kusma riskine karşı yan yatırılır.

Vücut ısısnı düşürmeye yönelik başına göğüsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir. Kişinin bilinci açıksa sıvı alımının sağlanması, bilinç kapalı ise kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi takip ve tedavi amaçlı en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Kaplan

Uzm.Dr Özlem KAPLAN, 1978 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005-2011 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011-2013 yılları arası Oguzeli Ilçe Devlet Hastanesi'nde, 2013-2015 yılları arası Gaziosmanpasa Taksim Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde, görev yapmış olan Uzm.Dr Özlem KAPLAN, mesleki çalışmalarına, 2015 yılından itibaren Memorial Etiler Tıp Merkezi'nde devam etmektedir.

Uzm.Dr Özlem KAPLAN, Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Etiketler
Güneş çarpması
Uzm. Dr. Özlem Kaplan
Uzm. Dr. Özlem Kaplan
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube