Grup psikoterapisi nedir?

Grup psikoterapisi nedir?

Ortak sorun alanları olan danışanların birlikte grup çalışması olan bir psikoterapist eşliğinde bir amaç için bir araya gelmesidir.

Terapist, danışanların hepsinin birbirlerinden destek alarak sorunlarını anlamlandırmalarını ve azaltmalarını sağlar. Grupta Paylaşım esastır.

Grup Terapisi içinde oluşan ortam, üyelerin toplumda gösterdiği davranışların bir görüntüsüdür. Grupta kurulan ilişkiler, yaşanan ilişki sorunları kişilerin günlük yaşamdaki ilişki tarzlarına yönelik bilgi verir. Grupta ruhsal çatışmalar bireysel terapilere göre daha aktif bir şekilde ortaya çıkar. Terapist, ortaya çıkan çatışma konuları üzerinden konu tespit edip grup çalışmasına devam edebilir.

Grupta Hangi Konular İşlenebilir:

İletişim becerileri, sorun tanımlama ve çözme yöntemleri, girişkenlik, anneliğe hazırlık, evliliğe hazırlık, sınav kaygısı grupları gibi belirlenmiş belli konular üzerinde çalışılacağı gibi bazı hastalık grupları olarak da çalışılabilir. Sosyal Fobi Grubu, Depresyon Grubu, Diyabetli Hastalar Grubu gibi…

Grup üye sayısı 6 ile 20 kişi arasında değişir. Haftada bir ya da 10 günde bir gibi sürelerle görüşmeler yapılır. Görüşme süresi  bir - buçuk saattir. Bireysel terapiye göre grup terapi ücreti daha ucuzdur. Bazen bireysel terapi ile birlikte grup terapisi devam edebilir.

Grup içinde kazanılanlar:

dinleme,

konuşma,

empati,

kendini değerli hissetme,

onaylanma,

söz alıp kendini ifade etme

ortak düşünüp çözüm üretme

kendine yönelik farkındalık

bir başkasının gözüyle kendini görme

gruba katılan danışan, kendisine benzer sıkıntılar yaşayan kişilerle tanışmakta ve yaşadığı sorunla ilgili yalnız olmadığını görmektedir. Aynı zamanda yaşadığı sıkıntıya ilişkin farklı bakış açılarını görüp sorunları ele almanın birden fazla yolu olduğunu fark edebilme fırsatı bulur. Başkalarını dinlemek kişinin kendisine yönelik farkındalığını da artırır.

Ayrıca, bir gruba ait olmak, grup tarafından kabullenilmek ve desteklenmek kişi için oldukça iyileştirici bir etkisi vardır. Bunun dışında, diğerlerine destek olabildiğini hissetmek kişiye güven verebileceği gibi, diğer kişilerin sorunlarını çözebildiklerine şahit olmak da yaşanan sıkıntıların üstesinden gelebilme konusunda kişiye ümit verir.

Tüm bu sebepler yüzünden, siz de kendi sıkıntı alanlarınıza uygun terapi gruplarının açıldığı durumlarda, böyle bir grup desteği almayı düşünebilirsiniz.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşegül Sabuncu

Uzman Klinik Psikolog – Çocuk – Ergen - Aile ve Evlilik Terapisti 1970 yılı doğumludur. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden 1992 yılında mezun oldu. 1992 – 1995 yılları arası Uludağ Üniversitesi Psikiyatri A.B.D. da Klinik Psikoloji uzmanlık eğitimini aldı. Çalıştığı Kurum ve Kuruluşlar: Otistik çocuklar ve ailelerine yönelik bireysel ve grup terapi uygulamaları, Özel bir Anadolu lisesinde Okul Psikoloğu, Özel bir şirkette İnsan Kaynakları, Personel Seçimi, Performans Değerlendirmesi, Eğitim organizasyonları, 1996 yılında Genel Kurmay Başkanlığına bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde Klinik Psikolog olarak çalışmaya başlamış Bireysel, Aile, Evlilik Terapisi uygulamaları yapmıştır. Aynı zamanda ölçme-değerlendirme, tanılama konusunda eğitimler almış ve uygulamıştır. Çalıştığı ku ...

Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Psk. Ayşegül Sabuncu
Uzm. Psk. Ayşegül Sabuncu
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube