Göz seğirmesi nedir?

Göz seğirmesi nedir?

GÖZ SEĞİRMESİ NEDİR?

Göz seğirmesi kuşkusuz herkesin başına gelmiştir... Bu konuda yalnız değilsiniz... Peki, göz kapağı seğirmesi neden olur ve hangi durumda bir doktora gitmelisiniz...Çoğu zaman sinir bozucu olan göz seğirmesi, genelde önemsiz bir şeydir ama görmede bulanıklık oluyorsa ve göz seğirmesi devamlı oluyorsa bu nörolojik bir rahatsızlık olabilir bu nedenle bir göz doktoruna başvurmalısınız. Ama ara sıra göz kapağının seğirmesi endişelenecek bir şey olmadığı anlamına gelir. Göz kasının ani, izole, istemsiz seğirmesi; çoğu zaman fazla uzun sürmez ve sonunda kendi başına biter." GERÇEKTEN ÇOK YORGUNSANIZ YA DA STRESLİYSENİZ GÖZÜNÜZ SEĞRİR. Göz kapağı seğirmesinin stres ve yorgunlukla ilgisi olabilir.Ayrıca egzersiz sonrası ya da göz yorgunluğu yaşadığınızda, uzun süre kafein ve sigara tüketildiğinde de oldukça yaygın görülüyor. Bunun yok edilmesi için göz kapağı kasının rahatlatılması gerekir. Yani mümkün olduğunda gözlerinizi kapatmalısınız. Gözünüzün üstüne buz torbası koymak rahatlatabilir. Soğuk, kan damarlarını daraltır ve bölgeye kan akışını azaltır. Bu seğirmeyi durdurmayı garanti etmez ama en azından onu yavaşlatır. Eğer göz seğirmesi alın ya da kulaklarda titremeye neden olursa muhakkak bir hekime gidip, muayene olmalısınız. Uzun süren göz seğirmeleri, kan ve dejeneratik kas hastalıkları, kafaiçi tümör ya da sinir sistemini ilgilendiren bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Bu nedenle inatçı ve çok aşırı göz seğirmeleri meydana geldiğinde bir hekime görünmelisiniz. Gözünüzün sık sık seğirmesi gizli astigmat, miyop veya hipermetropun habercisi olabilir. Eğer gözlük takıyorsanız seyirme, göz numaranızın arttığına işaret edebilir.

BU BELİRTİLER VARSA MUTLAKA DOKTORA GİDİN!.. Göz seğirmesi uzun süre devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse, yüzün diğer bölümlerinde kasılmalar da birlikte olursa, gözde şişlik, kızarıklık veya çapaklanma varsa, seyirme göz kırpıştırma yani gözü tamamen kapatan bir şekil alırsa, göz kapağında düşüklük olması halinde acilen doktora başvurulması gerekır.

GÖZ SEĞİRMESİNE KARŞI GÖZÜNÜZE MASAJ YAPIN!.. Uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmek,mümkün olduğunca bilgisayar kullanımını azaltmak,evde yumuşak ve parlak olmayan aydınlatmaları tercih etmek göz yorgunluğuna bağlı göz seğirmelerini azaltmaya yardımcı olacaktır.Bunun yanı sıra geceleri göz kapağına nemlendirici sürüp hafif hafif kapak cildini yüz kemiğine doğru bastırarak masaj yapmak da faydalı olacaktır. Kişinin göz seğirmesi tedaviye rağmen geçmiyorsa mutlaka nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli.Amerika'da yapılan bir araştırmada, yüz seğirmelerinin kadınlarda yüzde 14.5, erkeklerde ise yüzde 7.4 olarak görüldüğü belirtildi. Diğer birçok nörolojik rahatsızlıklar gibi bu rahatsızlık da en çok kadınlarda görülüyor.

GÖZ SEĞİRMELERİNE BOTOKS TEDAVİSİ Özellikle çocuklarda ailenin ilgisini çekmek için başlayan tik, bir süre sonra kalıcı seğirmelere sebebiyet verebilir. Sorunun çözümü için botoks tedavisi uygulaması, çocukların yanı sıra orta yaş ve ileri ki yaş gurubundaki hastalar için de etkin yöntemdir. Fakat iyi bir araştırma yapmadan ve altta yatan gizli sebebi bulmadan bu uygulama yapılmamalıdır. Örneğin hastada kafa içi tümörü varsa ve biz seğirmeyi araştırmadan botoks yöntemi ile durdurduğumuzda, hastanın hastalığı öğrenme süresi uzamış olur. Aceleci davranmadan önce göz seğirmesinin altında yatan sebep iyi araştırılmalı ve bu durumun geçeceğine dair hasta rahatlatılmalıdır. Herhangi bir hastalık belirtisi bulunmuyorsa, botoks yöntemi ile hasta bu durumdan kurtarılabilir.

Sağlıklı günler dileğiyle..

Op.Dr.Ahmet UMAY

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Göz seğirmesi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube