Göz çevresinde gençleştirme

Göz çevresinde gençleştirme

Göz çevresi anatomik yapısı gereği yüzde yaşlanma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölgelerden biridir. Üst göz kapaklarında sarkma ve perdelenmeler, alt göz kapaklarında daha belirgin olmak üzere torbalanma ve göz çevresinde mimik kas hareketlerine ikincil oluşan kaz ayağı çizgileri yüzde yorgun ve üzgün bir ifadeye yol açarlar.

Kişi üst göz kapaklarındaki sarkma ve perdelenmeler nedeniyle gözkapaklarını açmakta zorlanabilir. Bu durum akşam saatlerinde yorgunluk ile birlikte daha da ağırlaşır. Yine genç yaşlarda yağ dokusunun sağlıklı yapısı nedeniyle içbükey olan alt gözkapağı zamanla yağ dokusundaki erime nedeniyle dışbükey hale gelir ve yüzdeki anatomik yapılar arasındaki doğal geçişler daha belirgin hale gelir.

Alt göz kapağı ile yanağı birleştiren çizgi (gözyaşı vadisi) derinleşir ve bu da alt göz torbalanması olan hallerde görünümü daha da bozar. Göz kapağı cerrahisi yukarıda tanımlanan şekil ve görünüm bozukluğunun düzeltilmesi için sıklıkla başvurulan bir girişimdir. Başarılı bir ameliyat kişinin görünümünü çok kısa sürede büyük oranda iyileştirir. Bakışlar gençleşir ve kişi daha enerjik ve iyi hisseder.

Göz kapağı cerrahisi planlanırken gözkapakları, alın, kaş ve yanak bölgesini bir bütün olarak değerlendirmek ve buna yönelik düzeltme gereklidir. Üst göz kapaklarındaki sarkıklık ve perdelenmeler genellikle kesilip çıkarılarak düzeltilsede, bazen birlikte kaş bölgesine yönelik kaldırma ameliyatı da eklenmesi gerekebilir. Alt kapak cerrahisi sırasında torbalanma yapan yağın anatomik segmenti içine geri döndürülmesi ya da alt kapağı tekrar dışbükey hale getirecek şekilde yeniden yerleştirilmesi yapılır.

Yine "gözyaşı vadisi" ndeki derinleşmeyi düzeltmek üzere buraya yağ enjeksiyonu yapılabilir. Alt göz kapağı ve göz kenarlarındaki kaz ayağı çizgilerini düzeltmek üzere genellikle birlikte botoks yapılması da görünüm bütünlüğü açısından uygun bir ek yöntemdir.

Göz kapağı cerrahisi kişinin yüz yapısına ve ifade şekline bakılarak her yaşta yapılabilirse de, genellikle 35-40 yaş ve sonrasında hasta talebi daha yoğundur. Hastaların büyük bölümüne ameliyat sırasında ilave yağ enjeksiyonları yapılmaktadır.

Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi, ameliyattan 2 hafta önce aspirin, ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçlar kesilir. Özellikle E vitamini alınması engellenmelidir. Göz kapağı ameliyatları ameliyathane ortamında genel yada sedasyon analjezi ile gerçekleştirilir.

Yalnızca üst kapaklara müdahale edilen durumlarda ameliyat yaklaşık 1.5 saat, bütün kapaklara müdahale edildiği durumlarda 3 saat kadar sürer.

Göz kapağı ameliyatları ağrılı değildir. Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İlk 2 gün şişlik ve morluklar olması normaldir.

Bu durumu azaltmak üzere 2 gün süreyle göz çevresine soğuk jel veya buz uygulaması yararlı olacaktır. Hasta 3. günden itibaren güneş gözlüğü takarak dışarı çıkabilir. Ameliyattan 2-4 hafta sonra görünüm büyük oranda normale döner.

Göz kapağı ameliyatları konunun uzmanı olmayan ellerde önemli sorunlar yaratabilir. Bunlar arasında; göz kapaklarının tam kapatılamaması, alt göz kapaklarında aşağı çekmeler, göz şeklinin bozulması, göz kuruluğu en başta gelenlerdir.

Her ameliyatta olduğu gibi, göz kapağı ameliyatlarında da konunun uzmanı iyi bir cerrah tarafından ameliyatın gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

İyi bir göz kapağı gençleştirme ameliyatı kişinin yüz ifadesinde dramatik düzelme sağlayacaktır..

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Naci Kostakoğlu

Prof. Dr. Naci KOSTAKOĞLU, 1981 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1986'da Marmara Üniversitesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl Ulusal Cerrahi Derneği tarafından verilen "Bedii Gorbon Ödülü"nü kazandı. 1990'da Hacettepe Üniversitesi’nde Plastik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl "The British CouncilBursu"nu kazanarak, 1990-1992 yılları arasında İngiltere'de Leeds St. James's University Hospital veLondra'da Northwick Park Institute for Medical Research bünyesinde klinik plastik cerrahi, mikrocerrahi ve deneysel mikrocerrahi konularında çalıştı. Hacettepe Tıp Fakültesi'nde 1993'de Yardımcı Doçent, 1996'da Doçent oldu. Bu sırada, 1995 yılında "Avrupa El Cerrahisi Federasyonu Bursu"nu kazanarak Hamburg'da Prof.Dr. Dieter BUCK-GRAMCKO ile 4 ay süreyle doğmalık el anomalileri üzerinde çalışma yaptı ve ameliyatlara katıldı. Gaziosman ...

Etiketler
Göz kapağı estetiği
Prof. Dr. Naci Kostakoğlu
Prof. Dr. Naci Kostakoğlu
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube