Gömülü dişler ve 20 yaş dişler

Gömülü dişler ve 20 yaş dişler

Çene kemiğinde dişlerin sürmesi için yeterli yer olmaması durumunda dişler, üzerini örten dişeti, çene kemiği gibi dokuların veya başka bir dişin engellemesi neticesinde gömülü kalır. 

En sık gömülü kalan dişler alt ve üst 3. büyükazı dişler olup, 20 yaş dişleri olarak da adlandırılırlar. Bu dişler,ağızda en son süren dişlerdir ve genellikle 18-25 yaşlar arasında sürerler. Bununla birlikte nadiren köpek dişleri gibi diğer dişler de çenede yeterli yer olmaması halinde gömülü kalabilirler. 

Gömülü dişler, ya çene kemiği içinde tam olarak gömülü kalır ve üzerleri dişeti ile örtülüdür, ya da tam sürememiş halde kısmen görünür şekilde ağızda dururlar. 

Gömülü dişler, çoğunlukla ağız açma zorluğu, dişin bulunduğu bölgede ağrı, kulağa yayılan ağrı, ağız kokusu, bölgedeki dişetinin iltihaplanması gibi şikayetlere sebep olurlar. Bu şikayetler, antibiyotik kullanılması ile geçici bir süreliğine geriletilebilse de, enfeksiyon etkeni olan gömülü diş bölgeden çıkartılmadıkça belirtiler tekrarlar. 

Gömülü dişler,komşuluğundaki ikinci büyükazı dişe zarar verebilir ve aynı zamanda çenede kist oluşumuna sebep olabilirler. Bu gibi durumlarda uzun süre ağrı olmayabilir zira çene kistleri, zaman içinde kemiği eriterek büyüyen ve çevre anatomik oluşumlara hasar veren yapılardır. Ağrı,dudakta uyuşukluk gibi belirtiler genellikle, kistin büyümesi neticesinde komşu anatomik oluşumlarda hasar olduğunda ortaya çıkar. 

Gömülü diş çekimi, bu konuda eğitim almış çene cerrahisi doktorları tarafından yapılması halinde hasta için oldukça kolay geçen operasyonlardır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy

Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY, 1984 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2002 yılında Malatya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanı almıştır. Ardından 2009-2015 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda eğitim görerek "Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Uzmanı" olmuştur.

İmplant Uygulamaları, Çene Eklemi Tedavileri, Artrosentez,Gömülü Diş Çekimleri, Çene Kist ve Tümörleri, Apikal Rezeksiyon gibi alanlarda başarılı tedaviler uygulayan Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY,  kurucu ortağı olduğu Özel Klinik Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde hastalarına hizmet vermektedir. 

Etiketler
20 yaş dişlerinin çekilme nedenleri
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube