Göğüs duvarı deformiteleri

Göğüs duvarı deformiteleri

Göğüs kafesinin normal şekli yaşa ve bireylerin yapılarına göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarda göğüs kafesinin enine kesiti silindiriktir. Büyüdükçe göğüs kafesi antero-posterior olarak genişlemeye, düzleşmeye başlar.

Erişkinlerde göğüs kafesi transvers çapı daha geniştir. Göğüs duvarı deformitesi olan olgularda aktivite kısıtlanır, solunum sistemi hastalıkları sık görülür, kardiak problemler gelişebilir ve beklenen yaşam süresi kısalır.

Konjenital göğüs deformiteleri 5 kategori içerisinde değerlendirilir.

1) Pektus ekskavatum,

2) Pektus karinatum,

3) Poland sendromu,

4) Sternal defektler,

5) Diğerleri (vertebra ve kot anomalileri) Konjenital göğüs duvarı deformitelerine sıklıkla iskelet sisteminin diğer malformasyonları, nadiren de kardiyovasküler, gastrointestinal ve genitoüriner anomaliler eşlik edebilir.

 

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Orhan Yücel

  Doç. Dr. Orhan Yücel,  Tıp eğitimini Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladı. Göğüs Cerrahisi Uzmanlığını GATA’da 2004 yılında tamamladı. Aynı kurumda 2007-2014 yılları arasında Yardımcı Doçent ve 2014-2016 yılları arasında Doçent olarak görev aldı. Kurumu ve TUBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında Akciğer nakli üzerine UPMC’de (ABD) bir yıl çalıştı. Üçü TUBİTAK destekli olmak üzere yönetici olduğu onlarca araştırma projelerini başarıyla tamamladı. Kurumunda Akciğer Nakli, Robotik Cerrahi Ameliyatı, VATS Lobektomi, Nuss Yöntemiyle Göğüs Deformitesi Düzeltme Ameliyatı gibi bir çok operasyonu ilk yapan cerrahtır. Uzmanlık alanımla ilgili patent, kitap, makale, ödüllü proje vb. bilimsel faaliyetleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası bir çok makale yayını bulunan Doç. Dr. Orhan YÜCEL, iyi derecede ingilizce bilmektedir. ...

Etiketler
Pektus ekskavatum (kunduracı göğsü)
Doç. Dr. Orhan Yücel
Doç. Dr. Orhan Yücel
İstanbul - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube