Glutensiz yaşamı kolaylaştırmak

Glutensiz yaşamı kolaylaştırmak

Dışarı çıktınız, alışveriş yaptınız, biraz gezdiniz, yoruldunuz ve acıktınız. O an yanınızda yiyebileceğiniz hiçbir şey yok. Çevrenizde bir çok yemek yeme alanı var ama, glutensiz yemek yapan bir yer olmadığı için oralarda yemeği tercih etmeniz imkansız. Glutensiz ürünlerin bulunduğu bir market de yok çevrenizde. Kısacası açlığınızı bastırabileceğiniz hiçbir yol yok. Ne yapardınız? Nasıl hisseder, neler düşünürdünüz?

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren kronik alerjisi, hassasiyetidir. Bu nedenle çölyak hastalarının günlük beslenmesinde GLUTEN çıkarılır. Çölyak hastalığının tek tedavisi GLUTENSİZ BESLENMEDİR. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir. Bu besinlerin dışında çeşitli soslar, içecekler, gevrekler, çikolatalar, kişisel bakım ürünleri, makyaj malzemeleri gibi ürünler GLUTEN içerebilmektedir. GLUTEN çok geniş bir yelpazede karşımıza çıkmakla birlikte, bulaşma ve temas yoluyla risk oluşturabilmektedir. Glutensiz beslenmesi gereken kişilerin yemek pişirme alanları, pişirme – yeme araç – gereçleri, kullandıkları bulaşık süngeri bile ayrı olmalıdır.

Glutensiz beslenme bir yaşam tarzıdır ve her alanda hassasiyet gerektirmektedir. Gluten içeren besinlerin herkes tarafından bilinmesi, dikkat edilmesi gereken hususlara önem gösterilmesi çölyak hastalarının hayatını kolaylaştıracak en önemli unsurdur. Çölyak hastalarının en sık yaşadığı problemlerden birisi, ev dışında yemek yemek... Restoran, kafeterya, lokanta, iş yerleri vb. yerlerde glutensiz yemekler olmadığı için çölyak hastaları sosyal yaşantılarının da çölyaktan olumsuz yönde etkilendiğini ve toplumdan soyutlandıklarını bu yüzden bu tür yerlerde de glütensiz yemeklerin olmasını istediklerini belirtmektedirler.

Glutensiz beslenme hayatın her alanında karşımıza çıkmakta, özellikle eğitim hayatı devam eden çölyak hastaları, okul kantinlerinde glütensiz ürünler olmadığı için çok zorlandıklarını, buralarda glütensiz ürünlere yer verilmesi ve uygun fiyatlı olması gerektiği üzerinde hemfikirler.

Glutensiz ürünlere ulaşmanın her zaman kolay ve imkanlar dahilinde olmaması, ürün çeşitliliğinin az olması ve maddiyatın büyük bir paya sahip olması nedeniyle, glutenin her yerde olduğu bir dünyada glutensiz yaşam, çölyak hastalarının en büyük problemi... Bu tür sorunlar çölyak hastalarının yaşam kalitesini düşürmekte, sosyal hayattan uzaklaştırmakta.. Çölyak hastalarının yaşadığı sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak, hayata onların gözüyle bakabilmek, alternatifler geliştirebilmek, çözüm üretebilmek ve sosyal hayattaki ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak Glutensiz Yaşamı Kolaylaştırabilecek yollardandır.

Çölyak hastalarını daha iyi anlayabilmek için dikkat etmeleri gereken noktalara birlikte bakalım;

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı ürünler. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).

Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri,

Gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler,

Sirke, çikolata, kuruyemişler, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazıları ,

Kişisel bakım ürünleri, makyaj malzemeleri, kremler, gluten ile yapıştırılmış karton beslenme gereçleri (bardak, tabak..) gluten içerebilmektedir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

1994 yılı Bolu doğumludur. Lise öğrenimini 2012 yılında birincilikle tamamladıktan sonra kazandığı Beslenme ve  Diyetetik bölümünden 2016 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek  Lisans Programını GESTASYONEL DİYABET ve  BESLENME alanında tamamlayarak 2019 yılında Uzman  Diyetisyen ünvanı almıştır. Aynı yıl Başkent Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Programına başlayarak  akademik eğitim hayatına devam etmektedir.  Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile beraber Anadolu  Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamlamış, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler  Fakültesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümü’ne devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Özel Sağlık kuruluşlarında Diyetisyenlik mesleğine başlamış, 2018’de  DİYETEMA BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIK MERKEZİ’ni kurmuş, A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Gluten
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube