Glokom belirtileri nelerdir ?

Glokom belirtileri nelerdir ?
Glokomun çeşitli tiplerinin oluşum şekli, klinik görünümü ve tedavisi birbirinden çok farklıdır.
 
 
Glokom tiplerinin büyük çoğunluğun açık açılı tip olup bu grup hastalarda hiçbir belirti görülmez. Erken görmede bozukluk ve ağrı yoktur Hastalık erken teşhis edilmeyip ilerlerse, görme sinirindeki harabiyete bağlı olarak görme alanında kör noktalar oluşur. Daha sonra bir borudan bakıyormuş gibi etraftaki cisimler görülmez olur.Dahada ilerlediğinde bu boru görüşü de kaybolur. Bu yüzden Glokom bazen yıllarca sessiz sedasız ilerleyerek göz sinirinde belirgin harabiyet yaptıktan sonra, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde fark edilen sinsi bir hastalıktır.
 
 
Glokomun seyrek görülen kapalı açılı tipinde ise göz tansiyonu aniden çok yükselir. Gözde kızarıklık, ağrı, bulanık görme, ışıklar etrafında renkli halkalar görme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri olur Bu genellikle hipermetrop hastalarda izlenir.
 
 
Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal gözici basıncı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur.
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ilgaz Yalvaç

Prof. Dr. Ilgaz YALVAÇ, lisans öncesi öğreniminin ardından, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp öğrenimine 1984 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1986 yılında Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde başlamış ve 1990 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1990 yılında Moorfields Eye Hospital Londra; İngiltere'de, 1991 yılında Tennent Institute of Ophthalmology Glasgow İngiltere'de çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Ilgaz YALVAÇ Ekim 1996 yılında Oftalmoloji Doçenti, Ocak 2008 yılında da Oftalmoloji Profesörü olmuştur. 1986 yılından itibaren Türk Oftalmoloji Derneği üyesi,  1997 yılından itibaren TOD Katarakt Cerrahisi Birimi aktif üyesi, 1997 yılından itibaren TOD Eğitim Planlama Kurulu aktif üyesi, 1997-2004 TOD Glokom Birimi ...

Prof. Dr. Ilgaz Yalvaç
Prof. Dr. Ilgaz Yalvaç
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube