Gist (gastrintestinal stromal tümör)

Gist (gastrintestinal stromal tümör)

Gastrintestinal Stromal Tümörler (GİST) Nedir?

Bu tümör,  normal hücrelerin doğal yapısından uzaklaşıp değişmesi ve büyümesiyle kendini gösterir.  İyi huylu ya da kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Kısaca GİST olarak adlandırdığımız tümörler yemek borusu, mide, safre kesesi,karaciğer, incebarsak, kolon ve rektum da görülebilen bir tümör tipidir.

GİST Belirtileri Nedir?

Gastrintestinal stromal tümörler rastlanan insanlarda farklı belirtiler ile karşılaşılabilir. Genellikle erken aşamada herhangi bir belirtiye rastlanılmaz. Tuttuğu organa göre değişik belirtiler gösterirler.

Karın ağrısı ve rahatsızlık

Yutma güçlüğü

Erken doyma hissi

Elinizle hissedebileceğiniz bir şekilde karında kitle olması

Bulantı ve kusma

Dışkıda kan

Anemi ( düşük kırmızı kan hücresi sayısı ) nedeniyle yorgunluk

Gastrintestinal Stromal Tümörler’in Tanısı

Fiziksel Tedavi ve Hastanın Sağlık Geçmişi : Hastanın geçmişte yaşadığı hastalıklar ve tedavileri hakkında öyküsü ele alınır. Hastanın vücudunda olağan dışı bir görüntü var ise bu fizik muayene ile görülebilir.

Biyokimyası: Hastadan alınan kanın labatuvar ortamında incelenmesi sonucunda vücuttaki organ ve dokulardan kana salınan bazı maddelerin miktarlarını ölçmek için yapılan bir prosedürdür. Bir maddenin alışılmadık miktarda ( az ve ya yüksek ) üretildiği gözlemlenebilir ve bu hastalığın belirtisi olabilir.

Tam Kan Sayımı (CBC): Kan örneğinin çizildiği ve aşağıda belirttiğimiz maddelerin kontrol edildiği genel bir prosedürdür. Kırmızı kan hücreleri sayısı, beyaz kan hücreleri sayısı, trombositler, Hemoglobin (kırmızı kan hücreleri miktarı).

Üst Endoskopi: Özofagus ( yemek borusu ) ve mide içine bakmak için kullanılan genel bir tıbbı tanı aracıdır. Endoskop adı verilen ışıklı, esnek ve ucunda bir video kamera bulunan tüpün ağız yoluyla yemek borusu içine  itilerek görüntü elde edilmesine denir.

Gaita’da  Gizli Kan Testi: Sadece mikroskopla görülebilen kan için dışkı örneği alınması  ve  bu dışkının mikroskop ile incelenmesidir.

Baryum Grafi:  Hastaya baryum-sülfat çözeltisi içirilir ve ardından yemek borusu ve midesinin röntgeni çekilir.  İçilen bu çözelti yemek borusundan mideye doğru akar ve röntgen anında  hastalığın teşhis edilmesinde daha net görüntüler elde edilmesini sağlar.

Biyopsi:  Mide biyopsisi genelde endoskopi sırasında alınır. Mideden alınan minik bir parçanın  kanser belirtileri taşıyıp taşımadığı mikroskop ile incelendikten sonra ortaya çıkar.

BT (CAT  Taraması) : Farklı açılardan çekilmiş vücut içi bölgelerinin ayrıntılı resimler halinde çıkartan genel bir görüntüleme yöntemidir. Resimler bir röntgen cihazına bağlı bir  bilgisayar tarafından çekilir. Dokuların ya da organların daha net bir biçimde görüntülenmesi için damar içine bir boya enjekte edilir. Bu işleme bilgisayarlı tomogrofi de denilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Gist tümörleri
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube