Genital siğiller (hpv) enfeksiyonu nedir?

Genital siğiller (hpv) enfeksiyonu nedir?

HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu nedir?

HPV (Human papilloma virus) insandan insana cilt teması ile bulaşan bir enfeksiyondur. HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonunun 100 den fazla tipi vardır. Yaklaşık 30 tanesi kadın ve erkeğin genital bölgesini etkiler ve kişiden kişiye cinsel temas ile geçer.

HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu ne sıklıkta görülür?

HPV (Human papilloma virus) çok sık görülen bir enfeksiyondur. Bazı araştırmalarda cinsel ilişki yaşıyan kişilerin hayatı boyunca dördünden üçü bu virüsü alır.

HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu nasıl yayılır?

HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu vajinal, anal veya oral seks yoluyla yayılır. Ancak enfeksiyonu almak için cinsel ilişki şart değildir çünkü enfeksiyon cilt teması ile bulaşır. Cinsel birleşme olmadan cilt teması enfeksiyonu almak için yeterlidir. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların tersine HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu alan kişinin hiçbir şikayeti veya belirtisi olmayabilir.

HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu hangi hastalıklara neden olur?

Yaklaşık 12 HPV (Human papilloma virus) tipi genial siğil nedenidir. Genital siğilller dış bölgede veya içerde (vajinada) olabilir. Çevre dokulara yayılır. Genital siğilller anüs çevresinde veya rahim ağzında da gelişebilir.

Yaklaşık 15 HPV (Human papilloma virus) tipi yüksek riskli HPV olarak bilinir. Bu yüksek riskli HPV tipleri anüs, rahim ağzı, dış genital kanserlerin nedeni olabilir. Baş ve boyun kanserlerinde de HPV (Human papilloma virus) bir etken olabilir.

HPV (Human papilloma virus) nasıl rahim ağzı (serviks) kanseri yapar?

Rahim ağzı (serviks) hücrelerden oluşan ince bir doku tabakası ile kaplıdır. HPV bu dokudaki hücrelere girer. Hücreler HPV ile enfekte olunca anormal ve hasarlı hücreler olur ve anormal doku büyümesi gelişir. Bu durum kanser öncüsü lezyon olarak bilinir. Dokudaki bu değişikliklere CIN denir. Çoğu kadında bu değişiklikler kişinin bağışıklık sistemi tarafından kanser olmadan durdurulur. Ancak bazı kadınlarda HPV enfeksiyonu bağışıklık sistemi tarafından yok edilemez. Bu durumda kansere gidiş görülebilir.  

Rahim ağzı (serviks) kanseri taraması var mıdır?

Rahim ağzı (serviks) kanseri gelişmesi için yıllara gerek vardır. Bu süre içinde HPV enfeksiyonu rahim ağzındaki hücrelerin anormal gelişimine neden olur. Smear (CVS) testi rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri tesbit eder. Bu sayede kanser gelişimi öncesi gerekli müdahaleler yapılabilir. HPV testi de mevcuttur. HPV testi 30 yaş üstü kadınlar smear testi ile beraber veya anormal smear sonucu olan kadınlarda takipte kullanılır. HPV testi ile yüksek riskli HPV tipleri tesbit edilebilir.

HPV (Human papilloma virus) enfeksiyonu önlenebilir mi?

Bazı HPV enfeksiyonlarından aşı ile korunmak mümkündür. Ayrıca HPV enfeksiyonundan korunmak için cinsel partner sayısını azaltmak ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak önerilir. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 1992 yılında TED Ankara Kolej'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Uzman Doktor ve Başasistan olarak Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev alan Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 2005 yılında Almanya Schleswig - Holstein Üniversitesi Lübeck Kampüsü'nde,  Kadın hastalıkları ve Doğum A.B.D’da IVF Laboratuarında Research Fellow olarak çalışmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. Bu eğitim, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Üremeye Yardımcı Teknikler Sertifikası ile onaylanmıştır. 2015-2016 yılında Valenci ...

Etiketler
Hpv (human papilloma virus) enfeksiyonu önlenebilir mi?
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube