Gençlerde ani ölüm nedeni: kalp krizi

Gençlerde ani ölüm nedeni: kalp krizi

Kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu gerçekleşir. Yaşlı insanlar gençlere nazaran biraz daha şanslıdır.

Kalbi besleyen yan damarlar gelişmiş olduğundan ana damarlardan biri tıkandığı zaman yan damarlar kalbi beslemeye devam eder. Bu yüzden ölümcül tablolar yaşlı insanlarda daha az görülmektedir.

Genç insanlarda ani ölümlerin temel sebeplerinden olan kalp krizi, kalbi besleyen yan damarların gelişmemiş olmasından dolayı ölümcül bir tablo oluşturur.

Kalp yapısının hastalıklarında, ritim bozukluklarında , kalp kasının hastalıklarında genç yaşta ölümlere sık rastlanır. Buradaki temel neden kalp krizi değildir. Ani ve aşırı adrenalin salınımı ritim bozukluklarına, ritim bozuklukları da ölüme yol açar.

Özellikle aile hikayesinde erken ölümler varsa risk de var demektir. Aile öyküsünde erken ölümlerin oranı yaklaşık %30 kadardır. Bu risk grubundakilerin mutlaka hekim kontrolünden geçmesi önerilmektedir.

Küçük yaşlarda, çabuk yorulan, nefesi daralan çocukların kalp açısından değerlendirilmesi ve mutlaka takip edilmesi gerekir.

Sporcular da risk altında

Özellikle aşırı efor gerektiren futbol, basketbol gibi sporlarla ilgilenen gençlerin de ani ölüm nedenlerinin %80’e yakını kalp krizi kaynaklıdır. Yoğun stres faktörünün bu tür ölümlerde önemli rol oynadığı düşünülmektedir.

Kalp duvarlarında oluşan plaklar (kollestrol plakları) yüksek adrenalin salınımı sonrası parçalanabilir. Bu parçalar kalbi besleyen damarları tıkar. Genç insanlarda kalbi besleyecek yan damarlar gelişmemiş olduğundan, gelişen kalp krizi ölümcül olabilmektedir.

Bu nedenle özellikle bu tür yüksek stres kaynağı sporlarla uğraşanların ayrıntılı tetkiklerinin düzenli olarak yaptırılması hayati önem taşır.
Sporcuların destek amaçlı aldığı birtakım ilaçlar da bu tabloların gelişmesinde katkı yaptığı bilinmektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube