Gecikmiş konuşma nedir

Gecikmiş konuşma nedir

GECİKMİŞ KONUŞMA NEDİR

Bir çocuğun konuşması için 4 faktör gereklidir.

1) Sesleri, sözleri işitmesi (yani kulak ve işitme merkezinin sağlıklı olması lazım)

2) İşittiklerini beyin aracılığı sayesinde anlaması ve  düşüncelerini de kelime sembollerine çevirmesi (beden-zeka gelişiminin paralel düzeyde olması)

3) Konuşma organlarının sağlıklı olması (yani gırtlak, damak, dil ve dudak açısından sağlıklı olması)

4) Çevrede konuşan ve iyi konuşan örneğin bulunması (yani ailenin çocukla sürekli kaliteli bir şekilde konuşması) gereklidir.

Bazı çocuklar işittiklerini anlamazlar. Bu doğuştan veya beynin zedelenmesi sonucu zeka gelişiminin geri olma durumudur.

Ancak bir de konuşulanları işiten, yönergeleri yerine getiren fakat konuşamayan çocuklar da vardır. Bunların durumu nörolojiyi ilgilendirebilir. Zihinsel engeli olmayabilir

Çocukta zihinsel gerilik saptanmışsa şu ihtimaller söz konusudur;

1)İşitme engeli varsa özel konuşma eğitimi gerekir.

2) Çocuk işitiyor fakat konuşamıyorsa bu gelişimsel bir problemin habercisi olabilir. Yavaş ve adım adım ilerleme beklenebilir.

Gecikmiş Konuşma Nedir 

Gecikmiş konuşma çocuğun konuşmasının kendi yaşından beklenenden çok geride olması  veya çok yavaş gelişme göstermesidir. 2 yaşında bir bebek ortalama olarak 50 kelime kullanır ve kısa cümleler yapar. Eğer çocuk  3-4  yaşında bu duruma gelmemişse konuşma sorunu vardır.

Gecikmiş Konuşma Belirtileri Nelerdir

Konuşması gecikmiş çocukların konuşması kısıtlıdır bu kısıtlılık hiç konuşmamakla çok zor konuşabilen birkaç sözcük söyleyebilme arasında değişir.

Kelime hazineleri yetersizdir.

Yaşıtlarından çok az kelime bilirler.

Cümle kurmada güçlükleri vardır, isteklerini sözcüklerle anlatma yerine jest, mimik veya başka bir işaretler kullanarak anlatırlar.

Başkalarının konuşmalarına ilgisizdirler, çıkardıkları sesler konuşma özelliği taşımaz, sesleri çok çabuk çıkarırlar,bu yüzden izlemek güçtür,

İsteklerini insanlara,eşyalara vurma,çarpma itme şeklinde doğrudan fizik hareketlerle  belli ederler.

Bazıları insanlardan ayrı kalmak,bir köşeye çekilmek ve kendi başlarına oynamak isterler.daha çabuk ağlama,bağırma,oyuncak atma,fırlatma,kırma,yıkma,dağıtma gibi hırçın hareketler gösterebilirler.

Sinirli, agresif olabilirler

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün

Çocuk Gelişim Uzmanı Emine ERGÜN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2003 yılında tamamlamıştır. Uzun bir süre özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklarla bireysel terapi şeklinde çalıştıktan sonra, şu sıralar "Ebeveyn Danışmanlığı" yapmaya başlamıştır. Kendisi Emine Ergün Çocuk Gelişim Merkezi'nde gelişim takibi, çocuk psikolojisi, boşanma, kardeş kıskançlığı, okula uyum sorunları, gecikmiş konuşma, artikülasyon bozukluğu (Telaffuz), Otizm ya da zihinsel yetersizlik tanısı olan çocuklarla konuşma terapisi çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca, anne baba danışmanlığı konusunda danışmanlık almaya gelen anne babaların sorularını cevaplama, onlara çocukları ile ilgili rehberlik etme hizmetleri de vermektedir. ...

Etiketler
Konuşma becerisi
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün
Ankara - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube