Gebelikten önce yapılması gerekenler

Gebelikten önce yapılması gerekenler

Gebelik Öncesi Değerlendirme Neden Gereklidir?

Gebelik süreci "anlaşıldıkça" gebelik öncesi dönemin de sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası için oldukça önemli olduğu ortaya çıktı. Bu yüzden günümüzde anne adaylarına gebe kalmayı planladıklarında doktorlarına başvurmalarını ve genel bir kontrolden geçmelerini öneriyoruz.

Prekonsepsiyonel vizit (gebe kalmadan hemen önceki dönemde doktor kontrolü) adı verdiğimiz bu kontrolde amaç anne adayının gebe kalmadan önce var olan risk faktörlerini belirlemek, bunları azaltma konusunda tıbbi destek ve bilgi vermek ve anne adayının bu risk faktörleri kontrol altına alındıktan ve gerekli tedavilerden sonra gebeliğe başlamasını sağlamaktır.

Gebelik Öncesi Değerlendirmede Nelere Dikkat Edilir?

Gebelikte önem taşıyan bazı risk faktörleri vardır. Bunlar;

Yaş

Kronik hastalıklar ( Yüksek tansiyon,diabet,epilepsi vb..)

Geçmiş gebelik öyküleri ( Düşük,anomalili doğum,erken doğum,gelişme geriliği gibi…)

Jinekolojik hastalıklar ( myom,over kisti,enfeksiyonlar vb..)

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değerlendirmesi( Sigara,alkol vb..)

Genetik faktörler ve Akraba evliliği

Kullanılan ilaçlar

değerlendirilir ve gebelik açısından riskleriniz tespit edilmiş olur.

Gebelik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Tansiyon ve kilonuz ölçülür

Pelvik ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınızda bir sorun var mı tespit edilir

Jinekolojik muayene ve smear testi yapılır.

Vajinal akıntı varsa kültür alınır.

Tam kan testi (Hemogram)

Kan grubu tayini (Sizin ve eşinizin)

Tam idrar testi

Gerekli durumlarda Açlık kan şekeri ve biyokimya testleri

TSH- Guatr testi

Toxoplazma, Rubella enfeksiyonları araştırılır.

Tekrarlayan düşük hikayeniz ,ailenizde genetik hastalığı olan bebekler varsa Genetik inceleme ve pıhtılaşma testleri yapılır.

Gebelikten Önce Kullanmam Gereken İlaçlar Var Mı?

Gebelik öncesi folic asit desteği önerilir. Muayenede vajinal ya da idrar yolunda enfeksiyon ya da anemi (kansızlık)varsa tedavi edilmesi gerekir. Kronik bir hastalık varsa ve ilaç kullanılıyorsa ilaçlar gebeliğe yönelik düzenlenir. Pıhtılaşma sorunu varsa Coraspin 100 mg başlanabilir.

Gebelik Öncesi Aşı Olmalı Mıyım?

Rubella (kızamıkçık) aşısı daha önce kızamıkçık geçirmediği belirlenen anne adaylarına uygulanır. Aşı, canlı aşı olduğundan anne adayının bu uygulama sonrası 3 ay gebe kalmaması ve bu süre sonunda tercihen kanda bağışıklık oluşup oluşmadığının araştırılması önerilir.Hepatit B bağışıklığı yoksa gebelik öncesi aşıların tamamlanması önerilebilir.

Eğer siz de artık gebelik planlıyorsanız ve özellikle önceki gebeliklerinizde sorun yaşadıysanız gebelik öncesi yapmanız gerekenleri öğrenmek ya da daha ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Gebelik öncesi ilaç kullanımı
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube