Gebelikte yeterli ve dengeli beslenme

Gebelikte yeterli ve dengeli beslenme

GEBELİKTE BESLENME            

Tebrikler! Bir bebek bekliyorsunuz!

Gelecek dokuz ay süresince bebeğin gelişimine ve kendinize dikkat etmelisiniz. Bilinçli beslenerek, fiziksel açıdan aktif olarak ve yeterli düzeyde dinlenerek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

İyi beslenen ve bilinen risklerden sakınan kadınlarda; gebelikleri süresince ve doğumda çok az komplikasyon görülmekte ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmektedirler. Bu nedenle, doğmamış çocuğunuzun ve sizin gelecekteki sağlığınızın güvencesinin temel taşlarından birisi yeterli ve dengeli beslenmedir.

Halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği düşünülür. Oysa gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebeğin sağlığına zarar verir.

Peki bu sağlık sorunlarını yaşamamak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için nasıl beslenmeliyiz?

Gelişen bir bebeğin vücut hücreleri çoğunlukla proteinden yapılır. Gebelikte günlük fazladan 10 gram proteine ihtiyacınız vardır. Normalde kadınlar için önerilen günlük protein miktarı 50 gram iken, gebelikte 60 grama çıkar. Bu da günde 3 porsiyon süt veya yoğurt, 5 porsiyon peynir, et, tavuk veya balık tüketimi ile karşılanabilir. İlk 3 aydan sonra sağlıklı bir bebeğin gelişimi için günlük 300 kkal civarında fazladan kalori alınmalıdır. Bu da örnek olarak; 2 dilim tam tahıllı ekmek arasına konan 60 gram az yağlı peynir veya az yağlı tavuk, et, balık yanında domates, salatalık ile ya da 1 tabak az yağlı sebze yemeği yanında 200 gram yoğurt ve 2 dilim tam tahıllı ekmek ile karşılanabilir. Gebelikte vitamin ve mineral gereksinimleri artmaktadır.  Özellikle demir, kalsiyum, fosfor, iyot, çinko, folik asit, B vitaminleri, A vitamini, D vitamini, C vitamini ve E vitamini gereksinimleri artmaktadır. Bunun için de, gebelikte her zamankine nazaran, balık, ceviz, badem, kırmızı et, meyve ve sebze tüketimini arttırmak gerekir.

Son olarak çok kilo almak çok kilolu çocuk doğurmak anlamına gelmez, yeterli ve dengeli beslenerek, gerekirse bir diyetisyen kontrolünde gebelikte kilo alımı aşağıdaki gibi olmalıdır.

Gebelikte normal kilo alımı;

*Eğer kadın gebelik öncesi normal kilodaysa  10-14 kg

*Eğer kadın gebelik öncesi zayıfsa  13-16,5 kg

*Eğer kadın gebelik öncesi kiloluysa  7,5-12,5 kg

Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı

Uzm. Dyt. Özgecan ASTARLI, 1980 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2003 yılında ‘Total Parenteral Beslenen Hastaların Genel Durum Değerlendirmesi’ adlı tezi ile tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimi sırasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yetişkin bölümü, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi  Kafeteryalar Müdürlüğü’nde staj yaparak deneyim kazanmıştır. 2008 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘Halk Sağlığı Bölümü’nde ‘Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde beslenme bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi’ adlı yüksek lisans tezi ile lisans üstü eğitimini tamamlamıştır. Ayrıc ...

Etiketler
Gebelikte beslenmenin temel kuralları
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube