Gebelikte ramazan ve oruç tutmak

Gebelikte ramazan ve oruç tutmak

Pek çok gebe Ramazanda oruç tutmak istemektedir. Genel olarak gebe sağlıklı ise, annenin diyabet ve hipertansiyon gibi herhangi bir kronik hastalığı yoksa ve bebekte büyüme geriliği yoksa gebelikte oruç tutmanın sakıncası yoktur.

 Oruç tutmadan önce mutlaka genel sağlığınızı gözden geçirin ve doktorunuza ya da ebenize oruç tutmanızın uygun olup olmadığını danışın. Eğer orucu rahat tutamıyorsanız, oruç tutarken baygınlık, uykuya meyil, aşırı halsizlik hissediyorsanız kendini zorlamamalısınız.

Gebelikle oruç tutan kadınlarda yapılan pek çok çalışmada oruç tutmanın anne ve bebeğin sağlığı üzerine olumsuz etkileri olmadığı gösterilmiştir. Bazı çalışmalarda bebeklerin daha zayıf ve daha kısa boylu doğduğu gösterilmiş ancak bu fark çok az bulunmuştur.

Ramazan ayında beslenme daha çok önem kazanmaktadır. Özellikle Ramazan ayı yaza geldiğinde gündüzlerin süresi uzun olduğundan dehidratasyon yani susuzluk görülebilir. Gebe kadınlar bir günde tükettiği kadar besini ve suyu iftar sahur arasında tüketebiliyorlarsa oruç tutmak güvenlidir.

Beslenmede dikkat edilmesi gereken iftar ve sahurda besleyici yiyecekler tüketmektir.  İftarda et, sebze ve nohut, bulgur, mercimek gibi tahıllar tüketilmeli, sahurda yumurta, süt, yoğurt tüketilmeli, iftar ile sahur arasında akşam saat 22.30 gibi mutlaka meyve süt veya yoğurt içeren ara bir öğünle mutlaka beslenme desteklenmelidir.  İftar sahur arası 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli, çay ve kahve vücudu susuz bırakabileceği için çay ve kahveden kaçınılmalıdır. Fazla yağlı ve şekerli, yiyecekler ve hamur işleri hem bebeğin beslenmesi için gerekli besinleri almanızı engeller hem de çabuk acıktırır. Bu nedenle bu tip gıdalardan uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları, asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.

Ramazan ayı boyunca gebeler kendilerini çok yormaktan kaçınmalı, bol dinlenmeli ve serin yerlerde vakitlerini geçirmelidir. Eğer bebeğin suyu azalırsa veya büyüme geriliği ortaya çıkarsa oruç tutmaya ara vermek gerekir. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş

Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 1976 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanı almıştır.  Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 2000 - 2004  yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2005 yılları arasında Uniklinik Bonn Frauenkeilhunde und Geburtshilfe'da ve 2005 - 2015 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır.  Perinatology, Kings College, Londra, Visiting Observer (2009), Genetik in der Praxis (2005), Prenatal Diagnose, Bonn, Almanya (Mayıs-Ağustos 2005), B ...

Etiketler
Ramazanda neler yemeliyiz
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube