Gebelikte parmaklarda karıncalanma ve uyuşukluk

Gebelikte parmaklarda karıncalanma ve uyuşukluk

GEBELİKTE PARMAKLARDA KARINCALANMA VE UYUŞUKLUK

Gebeyim ve parmak uçlarımda karıncalanma, uyuşma var…

​Gebelikte parmak uçlarında karıncalanma ve uyuşma hissine sebep, genelde¨Carpal Tünel Sendromu ¨ dediğimiz bir rahatsızlıktır. Genelde tekrarlayan parmakhareketleri yapan daktilo yazan, klavye kullanan meslek gruplarına özgü bir hastalıkolsa da, gebelikte de sık görülür.

El parmakları, el ve el bileğinde karıncalanma, hissizlik, uyuşma, ağrı,size şeklindekibu bulgular gelip geçicidir ve geceleri daha da artar. Bazen tüm kola uzanabilir vegüçsüzlük hissi oluşturabilir.

Çoğunlukla, her iki elde birlikte görülür ve her an ortaya çıkabilirken, daha ziyadegebliğin ikinci yarısında vücutta su tutulumunun artması sonucu şiddetlenir.Doğumdan sonra da vücuttaki fazla sıvı atıldıkça normale döner.

Sebepleri;

¨ Carpal tünel¨, el bileğindeki küçük kemikler arasında bulunan ve içinden elparmaklarının duyusunu taşıyan sinirin geçtiği bir kanaldır. Gebelikte dokular arasıartan sıvı tutulumu ve ödem, genişleyemeyen bu dar kanal içindeki sinire basıyaparak, sıkıştırır. Bu sinir, baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzükparmağının yarısının duyusundan ve baş parmağın tabanındaki kasların hareketindensorumlu olduğu için, bu bölgelerde uyuşma, karıncalanma, hissizlik gibi aslında tamtanımlanamayan bir duyusal karmaşaya sebep olur.

​Ne zaman doktorumu aramalıyım?

Parmaklarınızdaki uyuşma ve karıncalanma size uyandıracak şiddetteyse veya günlükaktivitelerinize engel oluyorsa, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Doktorunuz, bileklik ya da bileğinizi düz pozisyonda tutacak bir atel önerebilir.

Eğer şikayetleriniz atelle hafiflemiyorsa ve şiddetliyse, bir ortopedi uzmanınagörünmelisiniz.

Doğumdan sonra şikayetleriniz geçmezse yine bir ortopedi muayenesi gerektirir.İltihap giderici ilaçlar, kortizon iğneleri veya basit bir cerrahi müdahale tedaviseçenekleridir.

Hafifletmek için ne yapabilirim?

Rahatsızlığa sebep olan ya da arttıran hareketleri saptayın ve yapmaktan kaçının.Örneğin bilgisayar kullanırken, sandalyenizi yükseltmeniz, bileklerinizin aşağısarkmasını önleyerek, hafifletecektir. Ergonomik bir klavye seçmek ya da bileklikkullanamak faydlı olabilir. Sık sık mola verip, parmaklarınızı gerip,dinlendirebilirsiniz.

Geceleri daha rahatsızsanız, bileğinizi düz bir şekilde sabitleyecek bir bileklikkullanabilirsiniz. Bilekle eli aynı seviyede tutmak yani düzleştirmek, bu dar kanalınen geniş olabildiği pozisyondur. Kolunuz ya da eliniz üzerine yatmayın. Kolunuzu biryastık yardımıyla yukarıda tutabilirsiniz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Banu Çiftçi

Etiketler
Gebeyim ve parmak uçlarımda karıncalanma
Op. Dr. Banu Çiftçi
Op. Dr. Banu Çiftçi
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube