Gebelikte egzersiz

Gebelikte egzersiz

Gebelikte egzersiz ve doğum eğitimi

Son yıllarda kadınların çeşitli egzersiz programlarına olan ilgilerinin giderek artması, bu aktivitelerin gebelikte de sürdürülmesine, hatta özellikle bu dönemde estetik kaygılar ile egzersiz yapma isteğinin artmasına yol açmıştır.

 

Fiziksel yönden aktif olan kadınların daha kolay doğum yaptıklarına dair kanıtlar çok eskiye dayanmaktadır. Aristotales, zor doğumların sedanter yaşam biçiminden kaynaklandığını belirtmiştir.  Günümüzde de tarlada çalışan kadınların daha kolay doğum yaptıkları bilinmektedir.

 

Gebelikle ilgili çalışmalar sayıca az olup sonuçlar genellikle çelişkilidir. Fakat güvenlik sınırlarına dikkat edilerek yapılan orta düzeydeki düzenli egzersiz, kalp-damar kondisyonunun korunmasını sağlamakta ve gebelikte oluşabilecek kas-iskelet sistemine dair sorunları en aza indirmektedir.

 

Gebelik kadının vücudunda fiziksel, hormonal, ve psikolojik değişikliklere yol açan uzun bir süreçtir. Kas-iskelet sisteminde gebelikte salgılanan hormonlar sebebiyle bir takım değişiklikler meydana gelir. Bağ dokusu gevşer ve eklemler daha kolay yaralanabilir hale getirir. Özellikle el ve ayak bileğinde oluşan ödem karpal tunel ve tarsal tunel sendromlarına neden olabilir. Gebelikte büyüyen rahimin yaptığı bası ve yerçekiminin etkileriyle pelvik taban 2.5cm aşağıya çöker. Bu dönemde pelvik taban uygun egzersizlerle desteklenmez ise ilerde idrar kaçırma, pelvik organların dışarı çıkması ve seksüel fonksiyon yetersizliği gibi sorunlar baş gösterebilir.

 

Rahimin büyümesi sonucu vücudun ağırlık merkezinin değişmesi kadının duruşunu etkiler. Bel kavisi artar, kalça öne doğru yer değiştirir, omuzlar öne yuvarlaklaşır, baş daha önde yer alır. Bu değişikliklerden bazıları gebelik sonrasında kalıcı hale gelebilir.

 

Karın kasları büyüyen rahime uyum sağlamak için gerilir. Bu durum hormanların gevşetici etkisiyle birleşince karın duvarında ayrılmaya neden olur. Zayıflayan karın kasları bel ve sırt ağrılarının nedenidir.

 

Gebelikte gerek fiziksel gerek ruhsal sağlığın korunabilmesi için kontrolllü bir egzersiz programının oluşturulması oldukça yararlıdır.

 

 Fiziksel kondisyonun korunmasını sağlar,

Postür(duruş) bozukluklarını önler,

Dolaşım ve sindirimi düzenler,

Doğum için gereken kas aktivitesini destekler,

Kilo kontrolünü sağlar,

Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.

 

Gebelikte egzersiz programı düzgün duruş ve nefes eğitimiyle başlar. Uygun vücut mekanikliklerini öğretilir. Doğum sonrası çocuk bakımı için kol kaslarının kuvveti önemlidir. Ödem varis ve kramplar konusunda kişi eğitilir. Pelvik taban kas kontrolü için egzersiz verilir. Kalp-damar sağlığının korunması için aerobik egzersiz önerilir. Doğumda kullanılacak kaslar kuvvetlendirilir. Gevşeme ve solunum eğitimi verilir.

 

ÖNEMLİ TAVSİYELER:

 

KADIN DOĞUM UZMANINIZIN İZNİ OLMADAN EGZERSİZE BAŞLAMAYIN

KADIN DOĞUM UZMANINIZLA DÜZENLİ GÖRÜŞMENİZ SİZİN SAĞLIĞINIZ VE BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİDİR.

EGZERSİZ SIRASINDA DİYETİNİZE ÖNEM GÖSTERİNİZ.

EGZERSİZ SIRASINDA KALP ATIŞLARINIZI VE VÜCUD SICAKLIĞINIZI KONTROL EDİNİZ.

BELİRLENEN UYGUN SEVİYEDE BİSİKLET, YÜRÜYÜŞ VE YÜZME GÜVENLİ AKTİVİTELERDİR.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Ayça Aklar

Etiketler
Gebelikte egzersiz
Fzt. Ayça Aklar
Fzt. Ayça Aklar
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube