Gebelikte cilt değişiklikleri

Gebelikte cilt değişiklikleri
Gebelik sırasında cildinizde birçok değişiklik göreceksiniz. Bu değişiklikler gebelerin tümünde olmamakla birlikte çoğunda yaşanmaktadır. Çatlaklar (STRİA) Gebelerin %90’ında, özellikle ilerleyen gebelik haftalarında büyüyen ve genişleyen karın, meme, kalça gibi altında yağ dokusunun da genişlediği cilt bölgelerinde, cildin elastikiyetinin ve gerilme gücünün azaldığı durumda ortaya çıkan pembemsi kırmızı zaman zaman kaşıntılı lezyonlardır. Kalıcı lezyonlardır, gebelik sonrasında renkleri solar ve cilt rengine yakın bir hal alır ancak hiçbir zaman tamamen geçmez.


Çatlak gelişimi cildin genetik özelliklerine bağlı olsa da, elastikiyetini arttırmak için badem yağı ya da bu konuda üretilmiş kozmetik ürünlerin 17-18. Haftadan düzenli olarak kullanımı çatlak sayısını ve derinliğinin azaltılması konusunda yardımcı olabilir. Bol sıvı tüketmek ve egzersiz yapmak da bu konuda yardımcı faktörlerdir. Gebelik maskesi (kloazma-melazma) Gebeliğin 4-5. ayından sonra hormonların etkisi ile pigmentasyonu artması nedeniyle yüzde görülen kahve renkli düzensiz lekelenmelerdir.


Genellikle alın, yanaklar, şakaklar, göz çevresi, üst dudakta ve çenede görülür. Gebelerin bir çoğunda ortaya çıkabilir ve genellikle gebelik sonrasında kendiliğinden kaybolur. Güneş ışınları var olan lezyonların koyulaşmasına neden olacağından korumak için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmanız yararlı olacaktır. Ultraviyole ışınları bulutlu havalarda ve kış aylarında bile vücudunuza ulaşacağından korumayı bu zamanlarda da yapmayı ihmal etmeyin. Linea nigra (siyah çizgi) Normalde göbek altından pubik kemiğin ortasına kadar uzanan linea alba denilen anatomik oluşmun hormonların etkisiyle koyulaşmasıyla oluşan ve aynı yerleşimde kahverengi çizgi olarak görülen cilt değişikliğidir. Gebelikten sonra kaybolacaktır. Gebelik Işıltısı Dolaşımda artan kan miktarının etkisiyle yüze ulaşam kan mitarı da artacaktır.


Bu durum yüzünüzün daha parlak görünmesine neden olacak ve yağ üreten bezlerin uyarılmasıyla daha fazla çalışmasının bir sonucu olarak fazla miktarda yağ salgılanacak ve yüz normalde olduğundan daha yağlı ve dolayısıyla daha parlak bir görünüm alacaktır. Yüz temizliğin yağ içermeyen ürünlerle yapabilirsiniz. Sivilcelerde artış Gebelikten önce sivilce sorununuz varsa bu sorun gebelik sırasında biraz daha artabilir. Artan hormon ve yağlanmanın etkisiyle çoğalan sivilcelerin bakımın eskisi gibi yapılması gerekir. Fazla kokulu olmayan sabunlarla sabah ve akşam yüz temizliği yapılmalı, sıkıştırıcı losyonlarla geride kalan yağ da ciltten uzaklaştırılmalıdır.


Günde iki kereden fazla uygulamak cildiniz kurutabilir. Sivilce tedavisi için ilaç kullanmayın. Ağızdan kullanılan bir grup ilacın bilinen teratojenik etkileri vardır. Kullanılması gerektiğinde mutlaka doktorunuzla görüşün.


Varisler Özellikle bacaklarda, genişleyen koyu mavi renkli damarların görünür hale gelmesidir. Dolaşan kan miktarının artması ve dolaşımda gelişen bozuluklar sonucu meydana gelir. Bazen ağrılı ve rahatsız edici olabilir.


Önlemek ve şikayetlerini azaltmak için: Uzun süre ayakta kalmayın, Uzun süre oturmayın, Kanın dönüşünü kolaylaştırmak için yürüyün ya da ayaklarınızı hareket ettirin, Oturduğunuz zamanlarda ayaklarınızı bir tabureye ya da başka bir yükseltiye uzatmaya çalışın, Doktorunuz önerdiğinde varis çorabı kullanın, Yeteri kadar C vitamini tüketin (venlerin elastikiyetinini arttırır) Günde en az yarım saat bacaklarınızı baş seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanıp dinlenin Fazla kilo almayın Örümcek şeklinde damarlanma (Spider veins) Gebelerin % 60 kadarında özellikle yüzde, boyun ve bazen karın cildinde örümcek şekline benzer şekilde ,üzerine basınca solan ve gebelik sonrası gerileyen damar genişlemeleri görülebilir. Artan östrojen hormonunun bir sonucudur. Bazı karaciğer hastalıklarında gebelik dışında da görülebilir. Avuçlarda kızrıklık (palmar eritem) Artan östrojen hormonunun bir başka etkisi olarak avuç içleri ve bazen ayak tabanlarında kızarıklık görülebilir. Nadiren kaşıntılı olabilir. Nemlendirici kremler bu konuda yardımcı olsa da şiddetli kaşıntı var ise doktorunuzla görüşün. Gebelik sonrası gerileyecek bir değişikliktir. Benlerde artış ve koyulaşma Hormonların artışı benlerin sayısında artışa ve renginde koyulaşmaya neden olabilir.


Normal bir değişiklik olsa da benlerde görülen şekil değişikleri bazen kötü bir durumla ilişkili olabilir. Mutlaka doktorunuzla paylaşın. Karın cildinde kuruma ve kaşıntı Karnınız büyüdükçe karın cildi de genişler ve gerilir. Cildin elastikiyetine bağlı olarak bir direnme gücü vardır bu noktadan sonra çatlaklar oluşur ve çatlaklarla beraber ya da yalnız başına ciltte kaşınma şikayeti ortaya çıkabilir. Bu durumu yatıştırmak için cildin nemlendirilmesi gerekmektedir. Nemlendirici kremler ve ya çatlak kremleri bu konuda son derece yararlıdırlar. Bununla beraber bol su içilmesi de çok önemlidir. Bazı gebelerde şiddetli kaşınma, zaman zaman eşlik eden bulantı, kuma, iştah kaybı, halsizlik ve sarılık şikayetleri de olabilir. Bu durm karaciğer fonksiyonlarındaki geçici bozulmadan kaynaklanan 50 gebede 1 görülebilen önemli bir sağlık sorunu olan gebelik kolestazı ile alakalı olabilir. Mutlaka doktorunuza danışın. Başka bir cilt sorunu olan ve 150 gebede bir rastladığımız PUPP olarak kısaltılan , gebelikte görülen kaşıntılı ürtikeriyal papül ve plaklar olarak tarif edilen karın kol ve bacaklara da yayılan cilt lezyonlarında da şiddetli kaşıntı olur. Bu durumda da hekiminize danışmanızda yarar vardır

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Etiketler
Cilt
Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube