Gebelikte ağız bakımı ve sağlığı

Gebelikte ağız bakımı ve sağlığı

 

    Ağız ve diş sağlığının devamlılığının sağlanması için ömür boyu bakım şarttır.  Gebelik döneminde ise ağız bakımı bilhassa önem kazanır. Annenin vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler özellikle dişetlerinin uyaranlara karşı hassasiyetini artırarak dişeti hastalıklarının oluşma riskini artırır.

 

    Dişeti iltihabı kendini kızarıklık ve kanama ile gösterir. Dişeti iltihabına sebep olan başlıca etken bakteri plağının varlığıdır. Gebelik döneminde dişetleri bakteri plağının varlığına diğer zamanlara göre çok daha şiddetli tepki  gösterir ve hızla  iltihaplanma meydana gelir. Bu da meydana gelen dişeti iltihabının hormonal değişiklerden değil yine bakteri plağının varlığından meydana geldiğinin göstergesidir.  

 

    Dişeti hastalıkları doğrudan bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Erken ve zayıf kiloda doğumlar ile annedeki dişeti hastalıklarının ilişkisini destekleyen çalışmalar günden güne artmaktadır.

 

    Gebelik döneminde dişlerde kalsiyum kaybı olduğu ve bu kalsiyumun bebeğin kemik gelişiminde rol oynadığı düşüncesi ise tamamen yanlış bir inanıştır. Gebeliğe bağlı olarak dişlerde kalsiyum kaybının  meydana gelmesi  söz konusu değildir.

 

    Yumuşak kıllı diş fırçasının kullanımı, dişlerin düzenli olarak diş ipi ile temizlenmesi, fluorid içeren, alkolsüz ağız gargarası kullanımı ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz gebelik süresince ortaya çıkabilecek ağız sağlığı ile ilgili problemlerin ortadan kalkmasını sağlar.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Haydar Çimen

Etiketler
Dişeti iltihabı
Uzm. Dt. Haydar Çimen
Uzm. Dt. Haydar Çimen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube