Gebelik ve obezite

Gebelik ve obezite

Günümüzde obezitenin birçok sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir. Özellikle yaşamın belli dönemlerinde obezite nedeniyle meydana gelen sorunların hayati önemleri bulunmaktadır.

Gebelik döneminde, obez gebelerde glisemik kontrolün bozulması, hi­perglisemi ve insülin direnci gelişme riski daha fazla­ olmaktadır. Ailesinde diyabet geçmişi olan, şişman, daha önceden sorunlu gebelik yaşamış ve 35 yaş sonrası gebe kadınlarda diyabet görülme riski artmaktadır. Gebeliğin 6. Ayından sonra hormonal değişikliklerin meydana gelmesi sonucu kan şekeri düzeyi yükselir. Gestasyonel Diyabet riski artar.

2015 yılında dünya genelinde 20.9 milyon canlı doğum gebelikte görülen hiperglisemiden etkilenmiştir. Gebelik süresince görülen diyabet hipertansiyon, 4500 gr üzerinde bebeklerin doğması, anne ve bebekte çeşitli sorunlar yaratır. Gebelik süresince ortaya çıkan diyabetin gelişiminde gebelik öncesi yaşam tarzı ve beslenme durumu etkilidir. Düzensiz – yetersiz ve dengesiz beslenme; aşırı karbonhidrat tüketimi, kızartmaların ve yağlı gıdaların tüketimi, şekerleme – tatlı tüketimi, fast-food tüketimi, sağlıksız - işlenmiş ürünlerin sık tüketimi gibi nedenler de gestasyonel diyabetin ortaya çıkmasında etkilidir. Sağlıklı bir gebelik için sağlıklı beslenme planı şarttır.

Obez gebeliklerde kan basıncının yüksekliği, çeşitli enfeksiyonlar, doğum sorunları görülebilmektedir. Yeni doğanın iri olması, nedeni bilinmeyen anomaliler, bebek ölümleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle obez bireylerin gebelikleri sıkı takip altına alınmalıdır.

Sağlıklı bir gebeliğin sürdürülebilmesi için ağırlık kazanımı ve kontrolü önemlidir. İdeal kilo sınırlarında gebe kalan bireylerde toplam ağırlık kazanımının 10-14 kg arasında olması beklenirken, obez gebelerin bu sürede 6-8 kg kazanması yeterli olacaktır. Gebelik öncesinde kilo kontrolünün sağlanması özellikle obez ve fazla kilolu bireyler için önem taşır.

Gebelikte doğru beslenme her besinden istenilen miktarda, fazla fazla yemek değildir. Gebe kadının ihtiyacı olan günlük gereksinimine ilave olarak 300 kkal kadar enerji eklenmesi, gereksinimleri doğrultusunda beslenme örüntüsünün düzenlenmesidir. Artan enerji ihtiyacının kişiye özgü beslenme planı oluşturularak karşılanması, obez gebelikler ile beraber tüm gebeler açısından önemlidir. Diyetisyen kontrolünde olmayan ve kişiye özel hazırlanmamış programların - tekniklerin uygulanması anne ve bebek için sakıncalıdır. Bu nedenle gebelik sürecinin diyetisyen eşliğinde ilerlemesi anne adayları ve bebeklerinin sağlığının gelişiminde önemlidir.

Sağlıklı nesiller, sağlıklı anneler ve sağlıklı seçimler ile yetişir…

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

1994 yılı Bolu doğumludur. Lise öğrenimini 2012 yılında birincilikle tamamladıktan sonra kazandığı Beslenme ve  Diyetetik bölümünden 2016 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek  Lisans Programını GESTASYONEL DİYABET ve  BESLENME alanında tamamlayarak 2019 yılında Uzman  Diyetisyen ünvanı almıştır. Aynı yıl Başkent Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Programına başlayarak  akademik eğitim hayatına devam etmektedir.  Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile beraber Anadolu  Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamlamış, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler  Fakültesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümü’ne devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Özel Sağlık kuruluşlarında Diyetisyenlik mesleğine başlamış, 2018’de  DİYETEMA BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIK MERKEZİ’ni kurmuş, A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Fazla kilo
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube