Gebelik ve myomlar

Gebelik ve myomlar

Gebelik öncesinde farkedilen ve büyük olan myomlar, veya birçok düşüğe sebep olmuş veya tüpleri tıkama yolu ile kısırlık sebebi olan myomlar önceden operasyonla alınarak rahmin sağlıklı bir gebeliğe hazırlanması mümkün olur. Ancak , küçük olan veya gebelik oluştuktan sonra tespit edilen myomlar, gebelik sırasında rahmin büyümesi ile myomlar da genellikle hacim olarak büyürler.  Myomların bu büyümelerinde myom dokusunda meydana gelen ödem, konjestiyon (kanlanma artışı) ve myomun dejenere olarak içine kanaması da etkilidir.

Myomlu gebelerde hamilelik sırasında şiddetli kasık ağrıları ve uterusta hassasiyet ortaya çıkarsa gebeye yatak istirahati ve analjezik (ağrı kesiciler) verilerek tedavi edilir. Bu durumda cerrahi tedavi genellikle düşünülmez; çünkü gebede myomektomi (myomun alınması) ameliyatı aşırı kanamaya yol açabilir. 
Myomu olan hamilelerin pek çoğunda hamilelik süresince hiç bir problem çıkmayacağı gibi bazı durumlarda; abortus (düşük yapma), erken doğum (preterm eylem), ıntrauterin fetal ölüm (rahim içindeki bebeğin kaybı), erken membran rüptürü (suyun erken gelmesi), prezentasyon anomalileri (rahim içi bebeğin duruş problemleri ) ve olası sezeryan ameliyatı riskleri daha sık görülmektedir.

Myomu olan kadınlarda obstetrik bir engel yoksa normal doğum tercih edilebileceği gibi rahim kanalını kapatan büyük myomlu gebelerde sezeryan operasyonu da yapılabilir.  Sezeryen ameliyatı sırasında myomların alınması ise kanama riskinden dolayı pek tercih edilmemektedir. Ayrıca gebelik sonrası myomların küçülme olasılığı da olduğu için izlenir ve lohusalık sonundaki boyuta göre karar verilir.

Daha önce myomektomi yapılmış gebelerde ise rahmin yırtılma (ruptür) tehlikesine karşın sezeryen ameliyatları tercih sebebidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şebnem İnal

Op. Dr. Şebnem İNAL, 1969 yılında doğmuştur. Orta öğrenim ve lise eğitimini Bursa Kız Lisesi' nde birincilikle tamamlamıştır. Ardından Hacettepe (İngilizce) Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında dereceyle tamamlayıp tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Marmara Üniversitesi' nde yapmış ve 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1998 ve 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesi' nde Uzman Doktor ve Başasistan olarak görev yapmış,  2002 ve 2012 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde çalışmış ve aynı dönemde özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermiştir. Mesleki çalışmalarına Bursa- Nilüfer' de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.  İyi derecede İngilizce bilen Op. Dr. Şebnem İNAL, evli ve iki ç ...

Etiketler
Myomektomi
Op. Dr. Şebnem İnal
Op. Dr. Şebnem İnal
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube