Gebelik ve migren

Gebelik ve migren

Migreni olan kadınların % 50 ile 80 sinin gebeliğinde, migreninde iyileşme gözlenir. Özellikle de bu, ilk trimestir (üç ay) sonunda başlar. Çok az oranda (%4-8)  kadınını migreninde kötüleşme olur. Gebelikte migrenin başlaması oldukça nadir bir durumdur. Varolan migreninizin doğumdan sonra devam edip etmeyeceği de kişiye göre değişmektedir. Doktorunuzla beraber bekleyip göreceksiniz. Eğer doğumdan sonra migreniniz devam ederse ağrı kesici ve diğer migren ilaçlarınızı alabilirsiniz. Ancak bazı migren ilaçlarının gebeyken veya emzirirken kullanılmadığını unutmayın.

Gebelik Sırasındaki Kabızlık

Gebe kadınların yaklaşık yarısında kabızlık şikâyeti vardır. Progesteron hormonundaki artıştan dolayı, sindirim sisteminde kısmen bir yavaşlama olur. Ayrıca gebelik sırasında kalın bağırsaklarınızdan su emilimi de daha fazla olur. Bu da dışkınızın daha sert olmasına ve bağırsak hareketlerinin daha yavaş olmasına neden olur. Gebelikteki kabızlık için basit bağırsak yumuşatıcıları, her dönemde kullanılabilir. Ancak yine de doktorunuza sormadan bunları kullanmamalısınız. Kabızlık ilaçları, dışkınızı yumuşatarak daha kolay tuvalete çıkmanızı sağlar. İçindeki maddeler vücut tarafından emilmediği için bebeğiniz üzerinde her hangi bir yan etki oluşturmazlar. 

Kabızlığı önlemek için aşağıdakilere dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz;

- Düzenli yemek yiyin.

- Bol sıvı alın.

- Her gün egzersiz yapın.

- Lifli gıdalar tüketmeye çalışın; meyve, sebze, tahıllar gibi.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Hamilelikte kabızlık
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube