Gebelik ve grip aşısı

Gebelik ve grip aşısı

Gebe iken grip aşısı yapılır mı? Evet, yapılır.Hatta Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) grip mevsiminde gebe olan veya gebe kalacak tüm kadınlara mevsimsel grip aşısının yapılmasını önermektedir.

Aşının yapılması sakıncalı olanlar yumurtaya ciddi alerjisi olanlar ve daha önceki grip aşısında ciddi reaksiyon gösterenlerdir. Gebelik süreci kalp ve akciğerler üzerine ilave yüklerin bindiği bir dönemdir ve ilave olarak gebelik sırasında bağışıklık sistemi de zayıflamaktadır.Tüm bunlar gebe iken grip geçirme ve grip enfeksiyonuna bağlı ciddi komplikasyonlar geliştirme riskinizi artırmaktadır. Bu tip komplikasyonlar anne hayatını dahi ciddi olarak tehdit edebilir, ayrıca düşük ve erken doğum gibi gebelik komplikasyonlarına yol açabilir. Grip aşısı canlı aşı olmadığı için gebeliğin her döneminde emniyetle yapılabilir.

Bir de ülkemizde bulunmayan ve burundan sprey şeklinde uygulanan canlı grip aşısı mevcuttur, bu aşının gebelik sırasında uygulanması pek doğru değildir.Fakat hem enjeksiyon şeklinde uygulanan grip aşısı hem de burun spreyi şeklindeki grip aşısı gebelik öncesi dönemde emniyetli şekilde uygulanabilir.Yalnız canlı aşı uygulandığında gebelik 4 hafta ertelenmelidir. Son dönemin güncel grip virüsü olan H1N1 veya diğer adı ile domuz gribine ait virüs 2009-2010 sezonu için üretilmiş mevsimsel aşının içinde bulunmamaktadır. Bu virüs. için ayrı bir aşı üretilmiştir ve bu günlerde uygulanmaya başlanacaktır. Bu aşının uygulanması gereken gruplar arasında gebelerin önceliği bulunmaktadır. Eğer daha önce grip aşınızı yaptırmadınız ise mevsimsel grip aşısı ile birlikte Domuz gribi aşısını aynı anda yaptırabilirsiniz. Eğer daha önce mevsimsel grip aşınız yapıldı ise o zaman tek başına bu aşıyı yaptırmanız yeterli olacaktır.

Basında domuz gribi aşısı ile ilgili olarak çıkan olumsuz haberlerin hiç birinin bilimsel geçerliliği bulunmamaktadır. Aşının denenmemiş olduğu iddiaları gülünçtür, zira grip aşısı her yıl sıfırdan üretilmektedir. 1952 yılında Dünya Sağlık Örgütünün kurduğu WHO Global Influenza Surveillance Network 83 ülkede 128 merkezden aldığı bilgiler doğrultusunda , bir sonraki yıl salgın yapması ihtimali yüksek olan 3 virüsü belirler ve bunları aşı üreticilerine bildirir.Aşı üretimi yaklaşık 200 gün süren bir süreçtir ve bu sürecin sonunda aşılar sonbahara doğru piyasaya çıkmış olur.Bu süreç her yıl tekrarlanır. Domuz gribinin şansızlığı , tehlikenin algılandığı dönemde 2009-2010 mevsimsel grip aşısı üretim sürecinin başlamış olmasıdır.

Eğer daha erken dönemde risk belirlenmiş olsa idi domuz gribi mevsimsel aşının içine dahil edilecekti. Bu olmadığı için domuz gribi için ayrı bir aşı üretmek gerekli olmuştur. Domuz gribi için üretilen aşının , mevsimsel grip aşısından üretim tekniği ve olası komplikasyonlar açısından hiçbir farkı bulunmamaktadır. Riskler açısından domuz gribi aşısının, , mevsimsel grip aşısından hiç bir farkı yoktur, çünkü mevsimsel grip aşısının üretildiği teknikle üretilmektedir.Risk gruplarında iseniz çekinmeden yaptırabilirsiniz. Kimlere grip aşısı yapılmalı? Gebeler 65 yaş üzerinde olanlar Kronik akciğer hastaları Kronik kalp hastalığı olanlar (kalp yetmezliği,iskemik kalp hastalığı,doğuştan kalp hastalığı) Kronik karaciğer hastaları (siroz dahil) Kronik Böbrek hastaları Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar (kemoterapi alanlar,kortizon kullananlar,AIDS hastaları) İnsanların yoğun olarak bir arada yaşadıkları yerlerde olanlar.(Hapishane, yaşlı bakım evleri,kreşler,okullar ve öğrenci yurtlarında yaşayanlar) Sağlık çalışanları 6 ay - 2 yaş arasındaki çocuklar. Kimlere grip aşısı yapılmamalı? Şiddetli yumurta allerjisi olanlar Guillain-Barre sendromu öyküsü olanlar.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hüseyin Şenyurt

Etiketler
Mevsimsel grip
Op. Dr. Hüseyin Şenyurt
Op. Dr. Hüseyin Şenyurt
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube