Gebelik süresi içinde sıkça sorulan sorular

Gebelik süresi içinde sıkça sorulan sorular

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren o güne kadar hiç düşünmediğiniz bir sürü soru aklınıza takılabilir.Sıkça sorulan sorulardan bazıları şunlardır .

AYAĞIM KAYDI DÜŞTÜM DOKTORA GİTMELİ MİYİM ?

Gebeliğin ilk ayları esnasında düşmek endişeye ve paniğe sebep olabilir.Ama unutmayın ki bedeniniz bebeğinizi korumak üzere tasarlanmıştır.Bu kaza ciddi bir hasar bırakacak kadar kötü değilse bebeğinize zarar vermez.Rahmin güçlü kaslarından oluşan duvarı bebeğinizi güvenle muhafaza edecek kadar kalındır.Amniyotik sıvı da koruyucu yastık işlevi görür.Gebeliğin ilk haftalarında rahim leğen kemiğinin arkasına saklanır bu da bebeğinizin daha korunaklı olduğu anlamına gelir.Düşmeden sonra bebeğinizle ilgili kaygınız olur ise rahatlamak adına aile hekiminize başvurabilirsiniz.Düşme sonucunda vajinal kanama ,amniyotik sıvı sızması varsa ,karnınızda ya da leğen kemiğinizde şiddetli ağrı veya hassaslaşma var ise rahim kasılmalarınız oluyor ise hemen doktorunuza başvurun .

GEBELİK SÜRESİ İÇİNDE GRİP AŞISI YAPTIRMALI MIYIM?

Gebelik süresinde grip aşısı olmak güvenlidir.Yumurtaya alerjiniz yok ise önceki grip aşılarına şiddetli reaksiyon vermemişseniz grip aşılarını yaptırabilirsiniz.Ciğerlerinize ve kalbinize gebelik fazla yük getirdiği için bağışıklık sisteminiz etkilenir.Bu etmenler gribe yakalanma riskini artırmakla beraber solunum yetmezliği , zatürre gibi komplikasyonlara da neden olabilir.Grip aşınızı olduğunuzda burun yoluyla alınan sprey yerine iğne şeklinde olan aşıyı talep edin.Grip aşısı etkisiz hale getirilmiş bir virüsden yapılmış olduğu için gebeliğin hangi aşamasında olursa olsun anne ve bebek için güvenlidir.

DİĞER AŞILAR GÜVENLİ Mİ ?

Aşıların bazıları güvenli bazıları güvenli değildir .Yurt dışına seyehat ediyorsanız bazı enfeksiyonlara karşı yüksek riski olan bir konumdaysanız doktorunuz hepatit A ,hepatit B menenjit ve zatürre aşılarıda tavsiye edebilir.Canlı virüsten elde edilen papilloma virüsü (HPV) , kızamık-kızamıkçık-suçiçeği bu türlü aşılardan kaçınılmalıdır.

SOĞUK ALGINLIĞINI NASIL TEDAVİ EDEBİLİRİM?

Gebelerin soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan öksürük şurubu ,antihistamin,dekonjestan gibi ilaçları almamaları istenir.Siz soğuk algınlığı süresi içerisinde bol sıvı tüketimine dikkat edin .Su,meyve suyu,çay çorba iyi seçimlerdir.Bol bol dinlenin.Oda sıcaklığını ve nem derecesini ayarlayın.Boğazınızı rahatlatmak adına ılık tuzlu su ile gargara yapın.Tuzlu suyla ( Serum Fizyolojik – Okyanus suyu )yapılmış burun damlası kullanın.Reçetesiz olarak temin edebilirsiniz.Vücut ağrıları ve ateş için asetaminofen kullanın .Gebelikte kullanılması güvenli kabul edilen ağrı kesicidir.

AKNE İÇİN REÇETESİZ KREMLER KULLANABİLİR MİYİM ?

Gebelik aknesi özel bir akne türü değildir.Kadınların çoğu gebeyken akne sorunu yaşar.Gebelik aknesi ile baş etmenin en iyi yöntemi yüzünüzü günde iki kez yıkayın.Hergün saçınızı şampuanlayın.Yağsız ürünler kullanın.Teninize uygulayacağınız ya da ağız yoluyla alacağınız her türlü ilaç dolaşım sisteminize belli miktarda gireceğinden dikkatli olmanızda fayda var.

Eritromisin gebelik aknesi için en çok tavsiye edilen ilaçtır.Buna ek olarak bazı başka ilaçlar da doktor tavsiyesi ile  kullanılabilir.Bunlar tropikal reçete ile satılan ilaçlardır.Bazı akne ilaçlarıda doğum kusurlarına neden oldukları için uzak durulması gerekir.Bu ilaçlardan bazıları ; adapalen(Differin),tazaroten(Avage,Tazorac).

GEBELİK SÜRESİ İÇERİSİNDE SAÇIMI BOYATABİLİR MİYİM?

Gebelikte ilk 4 ay bebeğin organlarının oluşup yapılandığı zamandır.Bu hayati organların hatasız oluşup gelişmesi için her türlü kimyasal maddeden korunması gerekir.Saç boyalarıda kimyasal madde içerdikleri için sakıncalıdır.Ancak 4 aydan sonra tercihen bitkisel boyalar ve diğer boyalar saçta uygulanma süreleri en kısa olacak şekilde ,çabuk uygulama ve yıkama ile kullanılabilir.

HAVAALANLARINDAKİ VÜCUT TARAMA CİHAZLARI GEBELER İÇİN GÜVENLİ Mİ?

Bu cihazlar iki türlüdür.Biri radar görüntülerinde kullanılan  radyo sinyallerindekine benzer türdedir.Diğerinde ise kişiye çok zayıf ve çok düşük radyasyon ( röntgen ) sinyaline maruz bırakan tarayıcının yaydığı radyasyon türüdür.

 Bu iki cihazın da gelişmekte olan cenine zarar verdiğine dair bir kanıt ortada yoktur.Ama gebelik genelinde radyasyondan korunmak gereklidir ve bu cihazlar çanta ve valizlerin aranmasında kullanılmaktadır bu cihazlardan uzak durmak gerekir.

Kişilerin içinden geçtikleri tarayıcılarda zararlı radyasyon ( röntgen )  ışınları kullanılmamaktadır, gebelerin zarar görmesi ihtimali yoktur.

BOYA KOKUSU ZARARLI MI ?

Yağ bazlı boyalar cıva ve kurşundan kendinizi koruyun.Boya çıkarıcı gibi solvent bulunan maddelerden sakının.Boya kokusu ciğerlerinize gitmesin diye boya yapılan bölgeyi havalandırın.Koruyucu giysiler kullanın.Boya yaptığınız yerde yiyip içmeyin ve uyumayın .

GEBELİĞİN DİŞ ÇÜRÜKLERİNE SEBEP OLDUĞU DOĞRU MU ?

Gebelikte diş sağlığıyla ilgili bir çok yanlış kanılar yaygındır.Diş çürümesi gebelik içerisinde ağız içindeki asiditenin artması sonucu diş çürümesi riskinin artmasına sebep olabilir.Progesteron ve östrojen hormonunun artışındaki düzeyden kaynaklı dişlerde de sallanma görülebilir.Ve yine hormonlardaki değişimlerden kaynaklı diş eti iltihaplarıda olabilir.Ciddi vakalar tedavi edilmezse erken doğuma ve  bebekte düşük doğum kilosuna neden olabilir.

LUNAPARK GİBİ EĞLENCE MERKEZLERİNİ SEVİYORUM.GEBELİK SIRASINDA ONLARDAN UZAK MI DURMALIYIM?

Bununla ilgili bir fikir birliği yok ama araştırmalara göre bu eğlence yerlerindeki aletlerde ani durma ve yüksek adrenalinin yarattığı travmalar plasentanın rahimden ayrılmasına neden olabilir .Sonuç olarak işi sağlama almayı tercih etmek en doğrusu olacaktır.Gebelik aylarınızı havuzda hafif  yüzme egzersizi ve  tembellik yaparak eğlenebi

lirsiniz. ..

GEBELİK DÖNEMİNDE CİNSELLİK

Gebelik hayatınızda bir çok değişikliğe sebep olmakla birlikte cinsel hayatınıza da birtakım farklılıklar getireceğine dair kafanızda kaygılar oluşabilir.Cinselliğin bebeğinizi bu dönemde nasıl etkileceği kısmına dair çok sorulan soruları cevaplayarak sizi bir nebze de olsa rahatlatmaya çalışacağım.

GEBELİK DÖNEMİNDE SEKS YAPMAK DOĞRU MU?

Gebeliğinizin normal ilerlediği süre içerisinde siz ve eşiniz bunu istediği sürece seks yapabilirsiniz.İlk başlarda bulantı,halsizlik,sürekli uyku hali sebebiyle anne adayının cinsellik duygusunu azaltabilir.İkinci üç aylık dönemden sonra cinsel arzu yeniden alevlenebilir.Ama yine son 3 aylık dönemde kilo alımı, bel ağrıları cinsel arzuları tekrar köreltebilir.Bunlara dikkat ederek gebelikte ilk 3 ay ve son 3 ayda mümkün olduğu kadar ilişkiden kaçınmak,3-6 ay arasında ise daha rahatlıkla seks yapılabilir.

GEBELİK DÖNEMİNDE CİNSELLİK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Gebelik süresi içerisinde en rahat ettiğiniz pozisyon sizin için en uygun pozisyondur.Dikkat edilmesi gereken karın üzerine baskı gelmemesidir.

 

PREZARVATİF KULLANMAK GEREKİRMİ?

Gebelik dönemi içerisinde cinsellikle bulaşan enfeksiyonlara maruz kalmamak için prezatvatif kullanmak anne ve bebek açısından koruyucu bir yöntemdir.Ayrıca cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmak meni içindeki bazı kimyasal maddelere bağlı olarak oluşacak ağrı-sancı-kasılma-kanama ve dolayısıyla düşük veya erken doğum olmasını engelleyecektir.

 

BEBEK DOĞDUKTAN NE KADAR SÜRE SONRA SEKS YAPABİLİRİZ?

İster vajinal yolla , ister sezeryan olarak doğum yapın vücudunuzun kendini toparlamak adına zamana ihtiyacı olacaktır. Bunun için 6 hafta yeterlidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Gebelik döneminde beslenme
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube