Gebelik öncesi sağlık kontrolü

Gebelik öncesi sağlık kontrolü

Gebelik yaşamınızda önemli bir dönüm noktasıdır. Gebeliğe karar verdiğinizde sağlıklı olmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Sağlıklı bir gebelik için yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir.

GEBELİK ÖNCESİ KONTROL

Eğer gebelik düşünüyorsanız bu durumu doktorunuzla görüşmeli ve onun önerileri doğrultusunda bir takım tedbirler almalısınız.Bu visitte doktorunuz sizin veya bebeğiniz sağlığı ile ilgili risk oluşturabilecek bazı durumları ve hastalıkları araştıracaktır, bazı önerilerde bulunacaktır.

SAĞLIK DURUMUNUZ

Bazı kadınların özel sağlık koşulları vardır; şeker hastalığı , kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi. Bu problemler hem siz hem de bebeğiniz için gebelikde risk oluşturabilir. Bu durumlar ile ilgili gebelik öncesi tedavi planlaması yapılmalıdır. Çünkü hem tedavi şekliniz değişebilir hem de gebelikde özel bakım gerekebilir. Bu nedenle eğer tıbbi bir probleminiz varsa doktorunuzla konuşmadan doğum kontroluna son vermeyiniz. Ayrıca daha önceden kullandığınız veya yeni başlamanız gereken ilaçlar varsa bunları da doktorunuza bildirmelisiniz. Çünkü bazı ilaçlar gebelikde bebeğe zararlı olabilir. Bazı akne ilaçları, tansiyon ilaçları ( ace inhibitörleri ), epilepsi ilaçları gibi.

İNFEKSİYONLAR VE AŞILAR

İnfeksiyonlar bebeğe ve anneye zararlı olabilir. Bazı infeksiyonlar gebelik sırasında geçirilirse bebekte kalıcı ciddi sakatlıklara ve hastalıklara yol açabilmektedir.

Aşılama infeksiyonların bir bölümünü engelleyebilir. Eğer kızamık kabakulak ve kızamıkçık aşılarınız yoksa bundan doktorunuzu haberdar ediniz. Aşı yapılması durumunda 3 ay daha doğum kontrol yöntemlerine devam etmelisiniz.

Cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar gebe kalmanızı da engelleyebileceği gibi bebeğinizi infekte ederek onda bir takım sakatlıklara da yol açabilir. Bel soğukluğu , frengi, klamidya , gibi hastalıklarla ilgili şüpheniz varsa mutlaka muayene ve tedavi olmalısınız. Tedaviniz tamamlanmadan kesinlikle ilişkide bulunmamalısınız.

ÖNCEKİ GEBELİKLER

Geçmiş gebeliklerinizdeki bazı problemler bu sorun her gebelikde tekrarlamayacaktır. Ancak bazı sorunlar bu gebeliğinizde de gebelikde de tekrarlayabilir. Eğer daha once birden fazla düşüğünüz olmuşsa veya sakat bir bebek doğumu meydana gelmişse, ya da erken doğum gibi bir olay yaşamışsanız doktorunuz bunun nedenı ile ilgili ayrıntılı tetkik yapacaktır.

AİLE ÖYKÜSÜ

Eğer ailenizde önemli bir hastalık varsa , sizde de aynı hastalığın ortaya çıkma riski olabilir. Bu nedenle ailenizle ilgili diabet , epilepsi, tansiyon gibi hastalıklar mutlaka araştırılmalıdır.

Bazı hastalıklar ise ailesel geçişlidir, ve belirli ırklarda daha fazla görülebilir. Yaşınız, ırkınız , aile öykünüz gibi faktörler göz önüne alınarak gerekirse genetik danışma merkezleri ile ilişki sağlanabilir. Genetik danışma sakat çocuk olma riskini muayene, ve bazı testler ile ortaya koyar.

YAŞAM TARZI

Doktorunuz , aile yaşamınız , işiniz hobileriniz ,alışkanlıklarınız ile ilgili sorular sorarak gebelikde karşılaşabileceğiniz çevresel faktörler hakkında bilgi toplayacaktır. Bunlar gebelikde sizin ve bebeğinizin sağlığını etkileyebilir.

DİYET VE BESLENME

Ağırlığınız,

Yeme alışkanlıklarınız ( vejeteryan diyet vs. )

Yeme hastalıkları ( bulimia vs.)

Vitamin veya diğer gıda katkıları kullanma durumunuz,

Gibi durumlar gebelik öncesi gözden geçirilmeli sağlıklı ve dengeli bir beslenme şekline kavuşmalısınız.

EGZERSİZLER VE SPOR

Sağlıklı yaşam öncelikle uygun beslenme ve egzersiz ile sağlanabilir. Eğer gebelik öncesi fitnes programlarına katılıyorsanız gebelikde daha rahat ve aktif olabilirsiniz. Gebelikte yapabileceğiniz spor ve egzersizler , sağlık durumunuza ve gebelik öncesi aktivitelerinize bağlıdır. Yüzme ve yürüme en iyi egzersizlerdir. Jogging, bisiklete binmek veya bazı sıkı egzersizleri gebelikde yaparken dikkatli olmalısınız.

Gebelik egzersize başlamak için uygun bir zaman değildir.Eğer kilo verme ihtiyacınız varsa bunu ya gebelik öncesi yada doğum sonrası yapmalısınız. Gebelikde kesinlikle kilo vermeyiniz.

SİGARA , ALKOL VE DİĞERLERİ

Sigara , alkol ve uyuşturucular hem size hem bebeğinize zararlıdır. Bunların gebelikde güvenle kullanılabilecek miktarları söz konusu değildir. Alkol ve uyuşturucular bebekde şekilsel bozukluklar ve zeka problemleri yapabilir. Sigara içenlerde; prematür doğumlar , düşük doğum ağırlıklı bebek , erken membran rüptürü, plasental problemler sık görülür. Ani bebek ölümleri de bu gurupta sıkdır.

Gebelik bu gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için en önemli fırsattır.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER

Evde veya işyerinde bulunabilen bazı maddeler bebeğinize zararlı olabilir. Bu maddeler bebeğin gelişimini engelleyebileceği gibi aynı zamanda fiziksel ve zeka problemlerine de yol açabilir.

Radyasyon bazı işlerde kullanılmaktadır. Bunun yüksek dozlarına uzun süre maruz kalınması hem sizin gebelik olasılığınızı ve sağlığınızı hem de hamile iseniz bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokabilir.

Göğüs filmi için verilen radyasyonun sizin gebelik olasılığınıza veya bebeğinizin sağlığına bir zararı yoktur. Ancak yine de gebe iseniz veya gebe kalmak üzereyseniz ilgilileri bu durumdan haberdar ediniz.

Bazı ilaçlar da bebeğiniz üzerine zararlı etkilere sahiptir. Gebelikde veya gebeliğin hemen öncesinde ilaç kullanmanız gerekiyorsa bunu doktorunuza bildiriniz.

ÖNERİLER :

Gebelik ve sonrasında bebek yaşamınızda önemli değişiklikler yaratacaktır. Hem maddi hem manevi olarak böyle değişikliklere ve sorumluluklara hazır olup olmadığınızı öncelikle eşinizle konuşup ayrıntılı olarak düşünüp karar veriniz.

Yaşamınızda bazı değişiklikler yapınız ; dengeli besleniniz , aktif olunuz , zararlı alışkanlıklardan ve maddelerden uzak durunuz ve doktorunuzla görüşünüz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özer Kutlu

Op. Dr. Özer Kutlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına Özel Jimer Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Gebelik testleri
Op. Dr. Özer Kutlu
Op. Dr. Özer Kutlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube