Gebelik öncesi

Gebelik öncesi

Gebelik planı yapan kadınlar, bazı özel tedbirler alarak sağlıklı bir gebelik için ilk adımlarını atabilirler.

"Gebelik planı yapan tüm kadınların gebelik öncesi dönemde folik asit kullanması önerilir."

Bebekte sinir sisteminin geliştiği nöral tüp (beyin-omurilik) hasarlarını ve doğumsal kalp hastalıklarını, azalttığı öngörülen folik asit takviyesi, günlük 400 mikrogramdır. Daha önceki gebeliklerinde nöral tüp hasarlı (meningosel, meningomyelosel, spina bifida, anensefali vb.) bebekleri olan kadınlarda günlük folik asit dozu 4 miligramdır.

"Gebelik planı yapan tüm kadınların gebelik öncesi dönemde bazı hastalıklar için bağışıklık taraması yaptırması önerilir."

Gebelik öncesinde, Kızamıkçık, Hepatit B ve Su çiçeği hastalıklarının bağışıklık taraması yapılmalı, eğer bu virüslere karşı bağışıklık yoksa aşılanarak bağışıklama sağlanmalıdır.

"Gebelikte sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmak kesinlikle uygun değildir." 

Gebelik öncesi dönemde bu alışkanlıklardan kurtulmak için gereken adımlar atılmalıdır.

Obezite, gebelikte süreci zorlaştırır ve gebelikte kilo vermek genelde mümkün değildir. Obez kadınların gebelik öncesinde normal kilolara inmesi hem gebe kalabilmeleri hem de gebeliği sağlıklı geçirebilmeleri açısından çok önemlidir.

Kronik bir hastalığı olan (kalp, şeker, tansiyon, astım, guatr, sara vb.) ve düzenli ilaç kullanan gebe adaylarının son durumlarını, takiplerini yapan doktorla görüşmeleri ve gebelik için engel bir durumlarının olmadığından emin olmaları gerekir.

Örneğin şeker hastalarının kan şeker seviyelerinin normal olduğu bir dönemde gebe kalmaları, gebe ve bebek için bir çok problemi önleyecektir.

Ailesi veya kendisinde kalıtsal hastalıklar (Talassemi, orak hücreli anemi, kistik fibrozis vb.) olan veya bu hastalıkları taşıyan gebe adayları ve eşlerinin genetik danışma almaları gerekir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Gebelik öncesi
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube