Gebelik muayene seyri

Gebelik muayene seyri

Gebelik Muayene Seyri 1

Gebelik muayeneleri esnasında izlenen yol doktordan doktora, aynı doktorda bir anne adayından diğerine, aynı anne adayında bir gebelikten diğer gebeliğe önemli farklılıklar gösterebilir. Bu farklılığın nedeni doktorların eğitim aldığı ekollerin farklı olması, gebelik seyrinin bir anne adayından diğerine farklılık gösterebilmesi ve hatta aynı anne adayında bir gebelikten diğerine değişebilmesidir. 

Her doktorun amacı aynıdır ; doğal süreçlere minimal müdahale ile anne adayının sağlıklı, konforlu ve keyifli bir gebelik dönemi geçirmesini, güzel bir doğum yapabilmesini ve anne adaylığından anneliğe "yumuşak" bir geçişi gerçekleştirebilmesi için tıbbi desteği sağlamak.

Aile ile doktor arasındaki "sıcak bağ" gebeliğin ve doğumun seyrini olumlu etkiler. Düzenli gebelik takiplerine gitmenizin size sağlayacağı yararlardan belki de en önemlisi budur : Doktorunuzla bir güven ortamı oluşturmak. Doktorunuz, sizin soracağınız her soruya yanıt verebilecek durumda olmalı, siz de doktorunuza güvenerek onun önerilerine uyacak durumda olmalısınız. Eğer doktorunuzun size söylediklerini ve önerdiklerini şüpheyle karşılıyor ve bunları teyid ettirme ihtiyacı duyuyorsanız bu, sizin olayları aşırı analiz etme alışkanlığınızla ilgili olabileceği gibi, doktorunuzla aranızdaki temel bağın kurulamamış olmasından da kaynaklanıyor olabilir.

Hiçbir doktor bir anne adayına, ister muayenede, isterse telefonda bir sorusuna cevap veremeyecek kadar meşgul değildir. Gebelik olgusunu ve kendinizi anlayabilmek için bol bol soru sorun...

Gebelik Muayene Seyri 2

Bebeğin ve anne adayının sağlık durumunun izlenmesi, doğuma hazırlık, lohusalık dönemine hazırlık (emzirme, aile planlaması, yenidoğan bakımı gibi konular) bir kadın doğum uzmanının hedefleri arasındadır. İlk görüşme, ailenin doktorla tanışması, doktorun anne adayını tıbbi olarak tanıması açısından önemlidir. 

Bu ilk görüşmede, anne ve baba adayının çok sayıda sorusuna yanıtlar verilir. Cinsellik, iş yaşamı, seyahat, çatlakların önlenmesi, gebelik egzersizleri, istirahat, vitamin alımı gibi "önemsiz" gözüken ve bu nedenle "havada kalan" konular görüşülür. Acil durum geliştiğinde izlenmesi gereken yollar ele alınır. Gebelik haftasının teyid edilmesi ve kan sayımı, idrar analizi ve idrar kültürü gibi gebeliğin "olmazsa olmaz" incelemeleri genellikle bu ilk görüşmede yapılır. Muayenelere risk faktörü olmayan anne adaylarında, 32. haftaya kadar genellikle dörder haftalık aralıklarla, 32. 34. ve 36. haftadaki muayenelerden sonra doğuma kadar haftalık olarak devam edilir. İdrar kültürü ve tam kan gibi incelemeler genellikle 32. haftada tekrarlanır.

Hepatit B açısından tarama genellikle doğuma en yakın zamanda yapılır.Pelvisin (çatınızın) normal doğuma uygun olup olmadığı genellikle 38. haftada gözden geçirilir.Sezaryan için gebelik esnasında karar verildiğinde doğum randevulu olarak genellikle 38.-39. hafta arasında bir yerde gerçekleşir.Normal doğumun gerçekleşmesi için genellikle 41. haftanın sonuna kadar beklenir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Etiketler
Gebelik muayene seyri nasıldır
Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube