Gebelik dönemleri

Gebelik dönemleri

BİRİNCİ TRİMESTER (BİRİNCİ ÜÇ AY)

Test pozitif, tebrikler ! 9 aylık harika bir deneyime başlıyorsunuz artık.

Yorgunluk, sık idrar hissi, iştah azalması ve bulantı, kabızlık, memelerde şişme ve gerginlik ve ruh halinizdeki değişikliklerle ile bebeğiniz kendini hissettirmeye başladı.Bu rahatsızlıkların çoğu gebelik ilerledikce azalır. Bazı kadınlarda hiç bir değişiklik olmayabilir. Her kadın farklı olduğu gibi her gebelikte farklıdır. Bu nedenle neden midem bulanmıyor diye tedirgin olmayın. Ne güzel bebeğiniz size rahatsızlık vermiyor işte daha ne istiyorsunuz!

Testi yaptınız pozitif çıktı, adetinizde gecikti. En kısa zamanda doktorunuzla kontak kurun ve sizi ne zaman görmek istediğini sorun ve randevunuzu alın. Tüm anne ve babalar bebeklerini ultrason da hemen görmek isterler ve bundan çok mutlu olurlar. Oysaki bebeğin ultrason da görülebilmesi için belli bir büyüklüğe gelmesi gerekir. Bu büyüklüğe de genelde beklenen adet tarihi1 hafta geçince ulaşır.Erken muayeneye giderseniz veya geç bir gebelik olmuşsa ultrason da gebelik kesesi ve bebek görülmeyebilir bu sizi tedirgin etmesin.En kısa zamanda doktorunuz sizi kontrole çağırıp bebeğinizi size gösterecek aynı zamanda kendi de görmek isteyecektir.

 

  » Erken ultrason görüntüleri için tıklayın.

4.haftada 2mm,ağırlığı 1gr az.tüm vücut dokuları 3 embriyonik tabaka halinde oluşmuş

5.haftada 4 boşluklu kalp gelişmeye başlıyor.kalp atımı 180 vuru /dk. Göz kapağı, parmaklar, baş ve omurga şekillenmesi 6.haftada.

8.haftada 2.5cm,beyin ve kulaklar gelişiyor,göbek kordonu oluşmuş.

11.haftada 5cm,karaciğer ve böbrekler çalışıyor,yüz tamamen şekillenmiş.

12.haftada tümüyle şekillenmiş ancak sadece 6cm.Saç ve tırnaklar büyümeye başlıyor.Hareket eder ancak siz hissedemeseniz de ultrasonda görebilirsiniz.

MUCİZE BU ! KÜÇÜÇÜK BİR İNSANCIK !

Gebelik boyunca gidebileceğiniz bir doktorunuz henüz yoksa 9 ay boyunca güvenebileceğiniz, sağlıklı bir gebelik geçirmeniz ve sağlıklı bir doğum yapmanız için gerekli bakımı planlayacak ve yapacak bir doğum uzmanı bulmanızda yarar var. Aynı doktor tarafından gebelikte izlenmek bebeğin büyümesinin daha sağlıklı takibi, sizde oluşabilecek bazı belirtilerin gözden kaçmaması için önemli. 9 ay boyunca 9 doktor değiştirirseniz hem doğumda onunla uyum içinde olamazsınız, iletişim sorunları ortaya çıkabilir, hem de çok önemli bazı takip hataları olabilir.Bu nedenle ilk aylarda sizin kendinizi yakın hissedeceğiniz, desteğine ve tıbbi bilgisine güvenebileceğiniz bir doğum hekimi, daha sonrada son aylar gelmeden doğum yapacağınız bir hastane seçmeniz gerekli.  

 

İlk aydan başlayarak her ay, son 2 ayda daha sık olmak üzere düzenli muayeneler ve bazı rutin testler yaptırmanız gerekli. Düzenli sağlık kontrolleriyle takip edilen gebelerde ve bebeklerindeki bazı problemler erken saptanıp erken önlem alınabilinir. Bildiğiniz gibi her ay yapılan muayene sırasında sizin durumunuzun ve bebeğinizin gelişmesinin o ayın standartlarına uygun olup olmadığına bakılır.Atladığınız her muayene ve kontrol önemli bazı bulguların saptanmasında 1 ay geç kalınmasına neden olabilir. Bu muayenelerde tansiyonunuz, kilonuz, beslenme alışkanlıklarınızın değerlendirilmesinin yanı sıra rutin bazı kan ve idrar testleri, tarama testleri veya size özel olabilecek ilave tetkik, test ve belki de başka branşlardan veya referans hekimlerden konsültasyonlar planlanacaktır.

Bütün bunlar sizin ve bebeğinizin sağlıklı olması için. İnanın antenatal takip dediğimiz bu takipleri düzenli yaptıran, doktor önerilerine uyan ve sizin gibi okuyup araştıran gebelerin büyük bir çoğunluğunun gebeliği ve doğumu daha sağlıklı ve sorunsuz olmakta

İKİNCİ TRİMESTER (İKİNCİ ÜÇ AY)

İkinci üç ayda artık içinizdeki yaşama uyum sağladınız! Bulantılar da azaldı, iştahınız ve enerjiniz yerine geldi, cildiniz ve saçlarınız daha parlak. Bebekte yavaş yavaş oynayarak" ben buradayım" diyor. Tarama testleri ve gerekirse yapılan tanısal testler de bitti. Bebeğinizin sağlığıyla ilgili bir "oh" çekip gebeliğinizin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. 

 

Bu aylara özgü bazı değişiklikler vücudunuzda tabii ki olacak. Neler bunlar? Karnınız hızla büyüyecek artık çoğu kişi sizin gebe olduğunuzu anlayacak, eski giysileriniz olmayacak çünkü ne olacak? 

 

Kilo alacaksınız! Çok sevimli gelmese de annelik öyle bir şey ki içinizde büyümek için sizin yemenizi bekleyen küçük canlı için buna da katlanılıyor. Tabii ki iki kişilik yemeniz gerekmiyor bebeğinizin büyümesi için.

Bu aylarda bebeğiniz (kızınız veya oğlunuz artık büyük bir olasılıkla cinsiyetini öğrendiniz çünkü) artık tam bir insan yavrusu ancak tabii ki dış ortamda yaşayacak olgunlukta değil. Organları ve organ sistemleri olgunlaşmak zorunda sissiz yaşayabilmesi için.
38-40 hafta tam olgunlaşmanın olduğu hafta kabul edilse de bugünün bilgileri ve teknik koşullarıyla bebeğin doğsa yaşama olasılığının en fazla olduğu hafta 34. hafta sonrası kabul edilmekte.
Bu haftadan daha küçük ancak 24.haftadan büyükler sağ ve sağlıklı kalım oranları gittikçe artarak yaşatılabilmekte ancak bu son derecede bakım koşullarının iyiliğine bağlı.Yeni doğan yoğun bakım koşulları mükemmel olan klinikler de bile gittikçe küçülen haftalar da ki erken doğan bebekler ve aileleri için durum zor. Bu nedenle kısaca ikinci üç ayda doğurmanızı hiç istemeyiz.Bu derece de önemli olabilecek erken doğum riskinizin olup olmadığını doktorunuz size söyleyecektir ancak sizde zamansız belirtilere karşı uyanık olmalısınız ki böyle bir eylem başlarsa engellenebilsin. 

 

Bebeğinizin boyu 17.haftada 18 cm iken kirpik ve kaşları da var artık ve solunum egzersizlerine de yavaş yavaş başladı.24.haftada gözlerini açabilir,siz konuşunca hareket eder yani artık duyabilir. Bu haftadan başlayarak sesli olarak onunla konuşun ki doğduktan sonrada sizi dinlesin ve uslu bebek olsun! 

Son aylardaki doktor ziyaretlerinde ağırlıklı konunuz artık doğum.Nerede olacak,normal mi olacak yoksa sezaryen mi olacak,dikişimin izi kalır mı veya epizyotomi şart mı ,ağrım olur mu,bebek kaç kilo,ilk belirtiler neler,ne olunca doktor aranacak,hastaneye yetişebilir miyiz,doktoru bulamazsam ne olur ,bebek için neler gerekir?..Böyle onlarca soru hazırlayacaksınız kafanızda.Bunları sormayı tabii ki yarım saatlik son muayene bırakmayın.Doktorunuz zaman zaman bu soruların cevabını size daha önce yanıtlamış ta olsa kafanızdaki soruları daha önce kağıda not ederseniz sürenizi daha etkin kullanıp bazı şeyleri unutmazsınız.Bu arada eğer ki doğuma hazırlık kursuna gitmişseniz bu çok şahane bir şey olur ki bu sorular ve hatta çok fazlası bu kurslarda yanıtlanmış olacaktır zaten. 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sennur Zorer

Op. Dr. Sennur Zorer
Op. Dr. Sennur Zorer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube