Gebeliğin 6. ve 7.ayında anne ve bebekdeki gelişim

Gebeliğin 6. ve 7.ayında anne ve bebekdeki gelişim

~~GEBELİK 6. AY:

Anne

İştahın iyice arttığı ve hızlı kilo alımının başladığı görülür.Ayda  2 kg aşmamak gerekir.Hafif sporlar yapılabilir.Yüzme,yürüme gibi.

Midede ekşime,yanma ve geri kaçmalar olur.Geri kaçmayı önlemek için yemekten hemen sonra yatmamalı,oturarak dinlenmeli.Gece yatmadan 3 saat önce yemek yemeği kesmeli.Diş eti kanamaları oluşursa,diş etleri için özel diş macunu kullanmalı ve  Cvitamininden  zengin  beslenmeli.

Karında zaman zaman rahim kasılmasına bağlı futbol topu gibi sertleşme olur.Bu kasılmalar günde  4-6 ya kadar normaldir. 4-6 dan fazla ise erken doğum açısından dikkatli olmalı.

Bu ayda ayakda çok kalıyorsanız ayakda ve ayak bileklerinde şişlik olabilir.Ayakda kalınmadığı halde ödem oluşuyorsa preeklampsi kontrolü için mutlaka doktora gidilmeli.İdrarda albumin  bakılmalı.

Bebek

-Bebek iyice gelişmiş,minik  bir insan modeli oluşmuştur.

-Annenin kalp atımını,barsak seslerini  duyar.

-Karına tutulan yoğun ışık huzmesini hisseder.

-Solunum yapar.

-Bebek hareketleri anne karnından dışarıdan  hissedilebilir.

-Kasların hızlı gelişimi için kol ve bacak hareketleri artmıştır.

-Boyu 27-35 cm,ağırlığı 700 gr cıvarındadır.

18-22 hafta arasında bebeğin anomali taraması yapılmalı.Tüm organların oluşumunun tamamlandığı dönemdir. 2. Düzey ultrasonografi  incelemesi  perinatologlar tarafından yapılan  detaylı bir incelemedir.

24-28 hafta arasında tüm gebelere 50gr glukoz ile  şeker yükleme testi yapılarak gestasyonel diabet( gebelik şekeri) taraması yapılır.

GEBELİK 7. AY:

Anne

Bebeğin en hızlı kilo aldığı peryod başlamıştır.Dıştan  muayenede rahim yüksekliği göbeğin 3-4cm yukarısına kadar yükselmiştir.Bebek hareketleri dıştan görülür.Bebeğin alttan göğüs kafesine ve mideye baskısı artmıştır.

Akıntıda artış olmuştur.Bacalarda varis,kramp oluşur.Bunlara bağlı  bacak ağrıları olur.Karın içi damarlara bası  sonucu makatta basur gelişir.

Yüz,el ve ayakda,bacakda  şişlik olur.Bu şişliklerin ayakda kalmaya mı,yoksa  bir hastalığa bağlı gelişip gelişmediği ayrımı doktor tarafından yapılmalı.

Kilo,kan basıncı,idrarda albümin takibi önem kazanır.

Karnın büyüyüp ileri doğru çıkmasıyla bel omurgasındaki aks değişikliği sonucu bel ağrıları artmıştır.İstirahatle azalan ağrı şeklindedir.

Bebek

-Bebek kese içindeki amnıos sıvısını akciğerlerin alıp vererek nefes almaktadır.

-Barsaklarda dışkı oluşumu başlaşmıştır.

-Kulak sese karşı iyice  duyarlı hale gelmiştir.

-Bebeğin cilt  altında yağ depolanması devam etmektedir.

-Dıştan gelen ses farklılıklarını beyin algılamaya başlamıştır.

-Bebeğin boyu 28 hafta sonunda 30-32cm kadar olmuş,ağırlığı 1100gr a ulaşmıştır.

-Göz kapağı haraketleri vardır

-28 hafta sonunda  eğer erken doğum oluşursa bebek yoğun bakım ile yaşayacak hale gelmiştir.

28 hafta sınırı seyahat  açısından önem arzetmektedir.Uçuşlarda sınır 28 haftadır.28 haftadan büyük gebeliklerin uçuşuna erken doğum açısından izin verilmemektedir.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Hafta hafta gebelik
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube