Gebelerde varis

Gebelerde varis

GEBELERDE  VARİS  GELİŞİMİ  

Varisler, normalde görülmeyen bacaktaki toplardamarlarımızın genişleyerek görünür hale gelmeleridir. Genel olarak bayanların %25-30’unda varis bulunmaktadır. Bayanlarda varisler özellikle hamilelik esnasında gelişmektedir.  Bu varislerin önemli kısmı doğumu takiben 3-6. aylarda kaybolmaktadır. Ancak bir bölümünde doğum sayısı ile orantılı kalıcı varisler gelişebilmektedir.

Genel olarak  hamilelik esnasında %15-20 oranında  varisler gelişmektedir. Bunlar  %70-80 oranında gebeliğin ilk 3 ay içerisinde, en sık ilk 2-3 haftada  ortaya çıkmaktadırlar.  Gebeliğin ilk aylarında veya haftalarında daha sık görülmesinin en önemli nedeni  ise bu dönemde salınan yüksek hormon düzeyidir.  Bu hormonlardan varis gelişimine en büyük katkısı bulunan hormon, rahim adelelerini gevşeten  hormondur (progesteron). Bu hormon  aynı  etkiyi toplardamar duvarında da  göstererek toplardamar  duvarındaki adeleleri de gevşetirlerek damarda genişlemeye  neden olur. Buna bağlı olarak da toplardamarlar içerisinde kanın geri kaçmasını önleyen kapakçıklar   bozulurlar. Varis gelişimine yol açan en önemli mekanizma ise bozulan kapakçıkların kanı geri kaçırmasıdır. 

Gebeliğin ilk aylarında görülen  hormonların yanısıra ilerleyen aylardaki kan hacmindeki artış, büyüyen rahim bölgesinde kan akım artışı,  her iki bacaktan gelen toplardamarların  karın içerisinde birleşerek kalbe kanı taşıyan ana toplardamar üzerine bebeğin baskı uygulaması da varis gelişimine katkıda bulunmaktadır.   Bütün bu faktörler bütün gebeler için geçerli olmasına rağmen herkeste varis gelişmemesinde genetik faktörlerinde önemli olduğunu düşündürmektedir.

 Hamilelik esnasında varisler kendini çok çeşitli şekillerde gösterebilmektedir.  Bunlar en sık baldır ve diz arkası bölgelerde lokalize bir alanda olabileceği gibi, her iki bacağın tamamını kaplayan kılcal varisler şeklinde de olabilmektedir. Bu varislerin önemli kısmı doğumu takiben 1 aylık sürede kaybolmaktadır. Ancak özellikle çok doğum yapmış kimselerde kapakçıklarda kalıcı bozulmalar gelişebilmektedir. Buna bağlı doğum sonrası ilerleyen yıllarda varisler gelişmektedir.

Gebelerde varis oluşumunu engellenmesi için; 

Ayakta uzun süreli sabit kalınmamalı,

Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalı,

Kilo alımından sakınılmalı,

Gün içerisinde sık sık bacaklar uzatılarak dinlendirilmelidir.

Uyurken sol yana dönerek,  rahmin ana toplardamarı sıkıştırması önlenmelidir. Bacak altına yükseltecek yastık konulmalıdır.

Gün boyunca kanın bacakta göllenmesini engellemek için, diz altı hafif basınçlı varis çorapları giyilmeli.

Beslenmeye özel  önem verilmelidir; kabızlığı engellemek için bol sıvı alınmalı ve  posalı gıdalar tüketilmelidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı

Prof. Dr. İlhan GÖLBAŞI, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyesi 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Etiketler
Hamilelikte varis
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube