Gebe kalma evreleri hakkında

Gebe kalma evreleri hakkında

Sağlıklı bir çiftin bir ay için gebelik oranı yaklaşık %20-25; bu oran bir yıl için %80 e ulaşır. Yani korunmayı bırakır bırakmaz gebeliğin elde edilememesi endişe verici bir durum değildir ve hemen araştırılmasına gerek yok. Burada anahtar kelime ‘’Sağlıklı’’dır ve dikkat edilecek birkaç nokta var. Çiftin veya kadının yaşı ileri ise, adet düzensizliği yaşanıyorsa, kadında ağrılı adet, ağrılı cinsel ilişki veya sürekli kasık ağrıları, akıntı gibi üreme organlarının hastalıklarına işaret edebilecek şikayetleri varsa doktora beklemeden başvurulmalıdır. Korunmayı bırakmadan önce yapılan muayene ve ultrason ile kadının genel sağlığı değerlendirilir, prekonsepsiyonel dediğimiz gebelik öncesi danışma verilir ve gebelik öncesi önerilen tetkikler yapılır. Sağlıklı olduğu düşünülen çifte 1 yıl kendiliğinden gebe kalması beklemesi önerilebilir. 1 yılda, korunmadan ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayanlara ise infertilite tanısı konularak araştırma önerilir. Kadın ve erkek de muayene edilip değerlendirilmelidir. Kadında yumurtalığın gebelik için potansiyelini (yumurtalık rezervini)değerlendirilmesi için adetin ilk günlerinde FSH, LH, Estradiol hormonlarına bakılr, ultrason ile yumurtalık değerlendirilerek antral folikül denen olgunlaşmamış ve daha sonra yumurta oluşturabilecek hücre sayısı değerlendirilir. Genel olarak yumurtalığın gebelik potansiyelini gösteren antimülleriyen hormon düzeyi de bakılabilir. Gebeliğin meydana gelmesini engelleyebilen veya sağlıklı gebeliğin devamı için tehtid oluşturan hastalıkları gösteren tiroid hormonları ve prolaktin hormonu düzeylerine de bakılr. Rahim yapısının düzenli ve tüplerin de sağlıklı ve açık olması da önemlidir ve bunlar histerosalpingografi denilen özel rahim filmi ile değerlendirilir. Rahim ve tüplerde yapı bozukluğu düşünülürse histeroskopi ve laparoskopi denilen hem tanı hem tedavi olanağı sağlayan cerrahi işlemler önerilebilir.

Erkekte ise üroloji uzmanı tarafından yapılan muayene dışında sperm sayısı, hareketliliği ve yapısını değerlendiren spermiyogram testi yapılır. Tüm bu araştırmalardan sonra infertil çiftlerin bir kısmında bilinen herhangi bir bozukluk saptanamaz ve buna açıklanamayan infertilite denir. Tüm infertil çiftlere uygun yardımcı üreme yöntemleri önerilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yuliya Doster

Dr. Yuliya Doster üniversite eğitimini Diyarbakır’da Dicle Tıp Fakültesinde, 2006’da tamamladı. Uzmanlık eğitimini Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde 2007-2012 tarihlerinde alan Dr. Doster Obstetrik ve Jinekoloji, Jinekolojik Onkoloji, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite, Perinatoloji ve Ürojinekoloji alanlarında çalışarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını kazandı. Uzmanlık eğitimi süresince sertifikalı Histeroskopi ve Laparoskopi eğitimi ve Jinekolojik ve Obstetrik Ultrason eğitimi aldı. 2012-2013 yıllarında uzmanlık eğitimi sonrası Muş’un Malazgirt ilçesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini tamamlayan Dr. Doster 2013-2014 yıllarında İstanbul Bağcılar Özel Medipol Universitesi Hastanesinde ve 2014-2017 yıllarında Bursa Özel Medical Park Hastanesinde görev yaptı. Bu yıl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Yuliya Doster
Op. Dr. Yuliya Doster
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube