Florür nedir? ne işe yarar? 5 maddede açıklayalım.

Florür nedir? ne işe yarar?  5 maddede açıklayalım.

Bir süredir konuşulan florür konusuna, uzman gözünden doğru bir yorum getirelim istedik. Şimdi adım adım florür denen maddenin bizim ne işimize yaradığı ve bünyemizde yarattıklarına bakalım.

Florür nedir, ne işe yarar?

Florür, genç, yaşlı, çocuk herkesin hayatı boyunca kullanması gereken, diş minelerini güçlendiren bir maddedir. Diş macunu içerisinde bulunan florür, diş yüzeyinde şekillenen mikroskobik deformasyonları yeniden mineralize eder. Bunların yanı sıra diş yüzeyini kuvvetlendiren florür, bakterilerin başlattığı asit saldırılarına karşı diş minelerine direnç kazandırır.

Florür-Amerika bağlantısı nedir?

Amerika’da florürü sadece diş macununda değil içme sularında dahi olması gerektiğini iddia eden ADA’ dır. Yani American Dental Association. Araştırırsanız ADA’nın tüm dünyada diş hekimliğinde standartları koyan ve bunları uygulayan bir kuruluş olduğunu görürsünüz. Elbette bir bildikleri var ve bir sürü onay ve deney sonrasında bu kararları alıyorlar.

Florürsüz diş macunu tercih etsek ?

Florür dişiniz için bir zarardan değil tamamen gereklilikten ibarettir. Şöyle düşünün. Florürsüz diş macunu; sağlıksız, sivilceli, gözenekli bir cilde makyaj yapmaya benzer. Florür ise aslında her zaman kullanmanız gereken nemlendirici ve bakım kremleri gibidir. Yani sağlıksız bir cilde makyaj yapmamak gerek değil mi?

Bu arada bilinenin aksine misvak kullanımı ilk olarak Babiller tarafından M.Ö. 7000 yılında kullanılmaya başlandı. Japonlar, Romalılar, antik Mısır derken… Yani bize gelene kadar küçük oyunların ciddi bir yol kat etmesi gerekti.

Yan etkileri yok mudur peki?

Dünya üzerindeki her şeyde fazla ve yanlış kullanımda oluşturabileceği etkiler gibi elbette florürde de yan etkiler var. Ancak bu durum siz diş macununu sürekli olarak yerseniz/yutarsanız ortaya çıkabiliyor. Organik bir madde olmadığı için körü körüne savunmuyoruz ama gerçek şu ki günümüzde diş çürüğünü engelleyecek en etkili topikal uygulama florür ile gerçekleşiyor. Kesinlikle savunmadığımız diğer kısım ise içme sularının florlanması ve florürün insanların vücudunda depolanmasıyla oluşacak yan etkilerin zararlı olabileceği kısmı… O da şimdilik ülkemiz için bir tehdit oluştuşturmuyor.

Florürden korkmayın çünkü artık işin gerçeğini biliyorsunuz.

Kısaca florürün geçmişi ve bugününden bahsettik. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bile onay almış, araştırılmış, deneyleri tamamlanmış bir madde için “kullanmayın” diyerek altyapısız iddialarda bulunanlara inanmayın. Çünkü kulaktan dolma bilgiler yerine uzmanından öğrenmek her zaman en doğrusudur.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Onur Öztürk

2001 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Diş Hekimi Onur Öztürk, aynı üniversitede Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndayüksek lisans programına başladı. 2004 yılında “Farklı İnley Materyallerinin Kenar Uyumu” başlıklı tezini vererek yüksek lisans eğitimini tamamlayan Öztürk, aynı yıl yine aynı fakültede “Kuron Köprü Protezleri Bilim Dalı”nda doktora programına başlamış ve uzun bir süre akademik çalışmalarına devam etmiştir. Bu süre boyunca CAD/CAM sistemleriyle ilgilenmiş, Cerec sistemlerini kullanarak dijital optik ölçü yöntemleriyle geleneksel yöntemlerin karşılaştırmaları ve iş akışları (Comparison of Accuracy of Digital Optical Impression Methods vs Conventional Procedures) üzerine çalışmalarına yoğunlaşmış ve eş zamanlı olarak Zürih Üniversitesi’nde kısa dönem eğitimlere devam etmiştir. Mezun o ...

Etiketler
Diş macunları
Dt. Onur Öztürk
Dt. Onur Öztürk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube