Fissur örtücü ve fluorid tedavisi nedir

Fissur örtücü ve fluorid tedavisi nedir

Fissür örtücü nedir?

Dişlerin çiğneyici yüzeyleri derin girinti ve çukurlara sahiptir. Bu girintilere fissür adı verilir. Yemek artıkları ve bakteriler ilk önce temizlenmesi zor olan bu bölgelere yerleşerek çürük oluşumunu başlatırlar. 5-17 yaş arası çocuklarda görülen çürüklerin %80’i fissürlerde oluşmaktadır. Yeni sürmüş süt ve daimi dişlerde bu girintiler çürük oluşmadan önce dolgu benzeri akışkan maddelerle doldurularak temizlenebilir düz yüzeyler haline getirilir. Yapılan çalışmalarda fissür örtücü ile korunmayan dişlerin korunan dişlere oranla 3 kat daha fazla çürük ile karşılaştığı gösterilmiştir.

Fluorid tedavisi nedir?

Fluorid, dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişlergenellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, dişi kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Çeşitli uygulama şekilleri mevcuttur. Pedodontistinizçocuğunuzun çürük aktivitesi ve diğer birçok etmeni birlikte değerlendirerek, çocuğunuz için ne tip ve ne sıklıkta fluoridtedavisi uygulanması gerektiğini belirler. 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Aylin Gençkan

Dr.Dt Aylin Gençkan 1984 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak 2007 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.2008 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış ve 2012 yılında ‘Uzman Diş Hekimi’ unvanını almıştır.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube