Fissür örtücü (diş aşısı) nedir? nasıl uygulanır?

Fissür örtücü (diş aşısı) nedir? nasıl uygulanır?

Diş çürükleri genelde dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki fissür denen derin oluklarda başlar. Yeni sürmüş dişlerdeki koruyucu mine dokusu oluşumunu sonlandırmadığı için çürümeye daha müsaittir. Özellikle 6 yaş dişlerinin sürdüğü, 5 ile 12 yaş arası dişlere uygulanması faydalı olmaktadır. Bu koruma şekli hasta için kolay sıkıntı vermeyen, çürük oluşumunu önleyen birkaç dakikalık bir işlemdir. Üzerinde girinti çıkıntı olan her dişe uygulamak çürük oluşumunu minimuma indirir.

Fissür örtücü fluor gibi tekrarlanan bir uygulama değildir. Zaman içerisinde çiğneme basıncı ile kırılıp düşebilir, bu tür durumlarda fissur örtücü tekrarlanmalıdır. Fissür örtücü ile fluor arasında ayrım yapılamaz. İkiside birbirini tamamlar, biri için daha önemli demek çok zordur. Fissür örtücü pahalı bir uygulama değildir. Hatta dolguya göre daha uygun bir uygulamadır. 3-5 dk. içerisinde yapılır. Fissür örtücü eğer yapılmazsa çocuğun azı dişlerindeki çürük oluşumu daha müsait hale gelir. Böylece ağızda en uzun süreyi geçiren süt dişlerinden azı dişleri çürük tehditi altında kalır.

Şeker Hastalığı (Diabetes mellitus) ile Diş Eti Arasında Bir İlişki Var mıdır? Günümüzde diş eti hastalıkları diyabette görülen komplikasyonlardan biri olarak kabul edilmektedir. Diş eti hastalığı tedavi edilmediğinde kan şekeri artışına ve bunun sonucunda diş eti kanaması ile birlikte ağızda koku oluşumuna ve diğer komplikasyonların artmasına da sebep olmaktadır. Bu yüzden şeker hastalığını kontrolde tutmak çok önemlidir. Bunun için dengeli beslenme, şeker ve şekerli yiyeceklerden, beyaz ekmekten uzak durmak  günde 10-15 bardak su içmek, ağız hijyenini sağlamak, düzenli diş hekimine gitmek, dişlerimizi 6 ayda 1 temizletmek ve tabii ki 1 saat kadar hareket etmek (yürüyüş, yüzme, yoga) çok önemlidir. Özellikle diyabet hastalarının yürüyüş veya egzersiz yapması, hareketli bir yaşam tarzı, insülin direncini dengelemekte, şekerin kırılarak normal şeker seviyesine indirmektedir. Bu tip hastaların kullandığı ilaçları terk etmelerine, ilaçsız bir yaşam sürmelerine etkisi olmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fikret Altan

19 Haziran 1964 Sarıyer/Emirgan doğumlu olan Fikret Altan, Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Sinir Doktoru (Nöro-Psikiyatrist) Dr. Ünal Altan ile Ankara Olgunlaşma Enstitüsü terzilerinden Sunal Altan çiftinin çocukları olarak dünyaya gelmiştir.   Aslen Samsunlu olup, 1975  Reşitpaşa/Karacapaşa (Osman Saçmacı) İlkokulunu, 1978  Emirgan Behçet  Kemal  Çağlar  Ortaokulunu, 1981 Kabataş  Erkek  Lisesini, 1987 İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş  Hekimliği Fakültesi Yüksek Lisans öğrenimini başarı ile tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanını kazanmıştır.    1989 yılında Aydın Jandarma Tabur Komutanlığı'nda "Diş Tabip Teğmen" olarak askerlik görevini yapmıştır. 1989/1991 arası Kızılay Beyoğlu/İstiklal Şubesi Diş Tabipliği bölümünü kurarak kısa bir süre "Dispanser Diş Tabibi" olarak çalışmış ve sırasıyla Reşitpaşa Dispanserinde "Diş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
linkedin
instagram
twitter
facebook
Dt. Fikret Altan
Dt. Fikret Altan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube