Fibromyalji üzerine: tedavi-2

Fibromyalji üzerine: tedavi-2

Elbetteki ilaçlar, hekimlerin hastaya müdahele etmede kullandıkları en önemli silahlarıdır. Bir çok ilaç insan ömrünün uzamasını sağlamıştır, bazı ilaçlar ise yaşam kalitesini düzeltmiştir. Tabii ki her ilacın belli başlı yan etkileri vardır, ve reçete edilirken kar-zarar dengesi gözetilerek reçete edilir. 

Fibromyaljide de bir çok gruptan çeşitli moleküller tedavide kullanılmaktadır. Fibromyalji için tedavi yayınlanan makalelerde, derlemelerde ve tedavi klavuzlarında bazı ilaçlar ön plana çıkarılmış gibi dursa da, hiç bir ilaç net bir şekilde "anti-fibromyalji" özelliğinde değildir. Antidepresanlar, antiepileptikler, analjezikler, kas gevşeticiler kullanılır ancak her ilaca verilen yanıt fibromyaljili hastalar arasında değişkenlik gösterir. 

Tedavi  başlıklı ilk yazımda da belirttiğim gibi, fibromyalji tedavisini sadece ilaçla sağlamaya çalışmak, büyük bir hata olacaktır. İlaçlar genelde ya çok etkin olmamakta, ya da ilerleyen zamanlarda etkinliklerini yitirmektedir. Bu yüzden ilaç dışı tedaviler fibromyalji de ihmal edilemez.

Egzersiz tedavisi oldukça önemli yer teşkil eder. Egzersiz fibromyalji tedavisi için yayınlanan tedavi protokollerinde her zaman yeri vardır ancak burada vurgulanması gereken şey doğru egzersizlerin seçilmesidir. Fibromyalji için en önemli tedavi seçeneği aerobik egzersizlerdir. Kendi hastalarımdan edindiğim en büyük tecrübe egzersiz olmadan ilaç tedavisinin çok yetersiz kalmasıdır. Ancak ne yazıkki hastaların büyük kısmı egzersiz yapmıyor, en kötüsü bunu denemiyor bile. Sanırım fibromyalji hastalarına bazı şeyleri daha iyi anlatabilmek için daha çok zaman ayırmaya ihtiyaç var. Ancak bu poliklinik yoğunluğunda hekimlerin bunu gerçekleştirmesi oldukça zor.

Fizik tedavi fibromyaljiye bağlı ağrıların giderilmesinde çok etkilidir. Hem ilaç gereksiniminde azalma sağlar, hem de yaşam kalitesini çok arttırır. Ağrı şikayeti olan her hastama fizik tedaviyi mutlaka önermeye çalışıyorum. Fizik tedaviyi kaplıca tedavisi ile birlikte de verilebilir. Özellikle kış aylarında kaplıca tedavisi oldukça fayda sağlıyor hastalarıma.  Klinikte, fibromyalji hastalarına fizik tedavi seansı için merkezimize gelirken 3-4 durak önce inmelerini ve oradan yürüyerek gelmelerini öneriyorum, ki aynı zamanda egzersizi de yapmasına teşvik etmiş olalım. Bu küçük bir ayrıntı gibi görünse de oldukça işe yarıyor. 

Nöralterapi bir çoğumuz için yeni bir tedavi yöntemi gibi görünse ve yeni yeni aşina olsak da uzun süredir kullanılmaktadır ve çok etkilidir. Ayrıca etkisini açıklayacak ciddi bilimsel verileri mevcuttur. Eğitimli kişiler tarafından uygulanınca bir çok tedavi yönteminin sağlayamadığı başarılar sağlayabilir. İğnelenme hissi hasta için pek hoş karşılanmasa da etkisini gören hastalar sonraları gönüllü olarak gelmeye başlarlar. 

Sizlere bir sonraki yazımda fibromyaljinin tedavisinde akupunkturun etkilerini, kendi hasta tecrübelerim üzerinden açıklamaya çalışacağım.

Akupunktur, fibromyalji tedavisi için bir yazı yazılacaksa ayrı bir başlığı oldukça haketmektedir. Zira akupunktur, fibromyaljinin tüm bileşenleri üzerine etkisi olan ve iyi tolere edilen bir yöntemdir. 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl

Etiketler
Fibromiyalji tedavisi
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl
Manisa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube