Fazla yağların alınması (liposakşın)

Fazla yağların alınması (liposakşın)
 

  Liposakşın (vakumla yağ alma) vücutta belli bölgelerde toplanmış cilt altı yağ dokularının bir vakum ve kanüller (metal borular) vasıtasıyla alınmasını sağlayan bir ameliyattır. Bu bir zayıflatma ameliyatı değil, diyet ve diğer zayıflama yöntemlerine yanıt vermeyen yağ toplanmalarının alınması ve vücut konturlarının daha iyi hale getirilmesi için yapılan bir cerrahi yöntemdir. Yüz, boyun, meme yanları, kol, karın, sırt, bacakların üst kısmı (uyluk) ve dizler liposakşın için uygun alanlardır. Bu girişim diğer estetik ve plastik cerrahi ameliyatlarına yardımcı olarak da uygulanabilmektedir. Örneğin karın germe, yüz germe, bacak germe ameliyatı öncesi gerilecek bölge kalınlığını azaltmak için liposakşına başvurulabilir.

   Bu ameliyata en iyi adaylar vücut ağırlığı normal fakat belli alanlarda yağ fazlası olan, deri elastikiyeti iyi olan, çok yaşlı olmayan kişilerdir. Liposakşın sonrası derinin kendini toparlayabilmesi için derinin kalitesi ve esnekliği çok önemlidir. Ameliyat sonrası kullanılan korseler de deri esnekliğine katkı sağlayarak vücuda yeni şeklini verirken yardımcı olacaktır.

   Ameliyat öncesi liposakşın yapılacak alanlar işaretlenir. Kanüllerin giriş yerleri belirlenir. Fotoğraflar çekilir. Ameliyat genel anestezi veya sedasyon eşliğinde lokal anestezi altında yapılır. Liposakşın yapılacak alanın boyutlarına göre ameliyat süresi değişkenlik gösterir. Operasyondan hemen sonra sıkı bir korse giydirilir. Bu korsenin bir ay boyunca giyilmesi tavsiye edilir. Ameliyattan iki gün sonra pansumanlar değiştirilir. Banyo yapılmasına izin verilir. Yaklaşık on gün sonra dikişler alınır. Birinci, üçüncü ve altıncı aylarda fotoğraflar çekilerek ameliyat öncesi görünüm ile karşılaştırılır.

   Liposakşın, ince kanüller yardımıyla yapıldığından cilt üzerinde belirgin iz kalmaz. Liposakşın uygulanan bölgede eskisi gibi yağlanma olmaz. Hafif egzersizler bir hafta sonra, ağır sporlar üç hafta sonra yapılabilir. Liposakşın sonrası egzersizlere devam edilmesi elde edilen sonuçların kalıcı olması için önemlidir.  

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Çifci

Op.Dr. Mehmet ÇİFCİ, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op.Dr. Mehmet ÇİFCİ, İstanbul Sultangazi'de bulunan Özel Bahat Hospıtal'da hastalarına hizmet vermektedir.

Op. Dr. Mehmet Çifci
Op. Dr. Mehmet Çifci
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube