Eyvah! çocuğum okula gitmek istemiyor!

Eyvah! çocuğum okula gitmek istemiyor!

Yıllardır gözünüzden sakındığınız miniğinizi artık okul kıyafetleri içinde, okul çantası ile göreceğiniz için çok heyecanlısınız. Belki de tüm yaz bunun hayalini kurdunuz. Eş dost sohbetlerinde hep gündeminiz buydu. Pırıl pırıl giyinerek, çantasını sırtına takacak, saçlarını tarayacak, “Hoşçakal anneciğim” diyerek okulun ya da sınıfın kapısından girecek.

Gelin görün ki anaokulunun ya da ilkokulun ilk günü gelip çattığında hiç de düşündüğünüz gibi olmadığını gördünüz. Kendinizi hayal kırıklığı, üzüntü, ve hatta öfkenizi yaşarken  buldunuz.

Çocuğunuz okula gitmek istemiyor! İçeri girmek istemiyor. Peki çocuğunuz neden okula gitmek istemiyor.  Çocukların okula gitmek istememesinin birçok sebebi olabilir.

Öncelikle çocuk oyun ortamından ayrılmayı istemeyebilir. Aslında bazen annelerin  çocuktan ayrılmaya dair, çocuğun okulda tek başına-yalnız olacağı- kendine yetemeyeceğine dair kaygıları olduğunu görüyoruz. Bu kaygılar çocuğa sözel ve davranışsal olarak aktarılmaktadır. Çocukta bu durum, ayrılığın kötü olduğuna, kendi başına okulla başa çıkamayacağına dair kaygılara yol açabilmektedir.  Bazen de çocuklar ilk gün okula keyifle gidip daha sonraki günlerde okula gitmek istemeyebilir, karın ağrısı, kusma, ishal gibi belirtiler gösterebilir. Bu da o zamana kadar evde yeterince sınır ve kuralla karşılaşmayan; fazlasıyla el üstünde tutulmuş çocukların okul ortamında kurallarla karşılaşmaları onlarda hayal kırıklığı ve öfkeye neden olabilmektedir. Bir diğer neden de, okuldaki öğretmen ya da ebeveynlerin çocuktan gerçekçi beklentiler içinde olmamaları ile ilgili olabilir. Çocuktan hep daha fazlasını istemek, mükemmeliyetçi tutumlar sergilemek çocuklarda performans kaygısına, mükemmeliyetçi tutumlara ve özgüven ile ilgili sorunlara yol açarak okuldan uzaklaşmalarına sebep olabilmektedir.

Peki ebeveynler olarak neler yapabiliriz?

Öncelikle, çocuğunuza okul başlamadan, okul sürecinden bahsedin. Okulun kuralları olduğunu, ancak aynı zamanda yeni bilgiler öğrenip, arkadaşlıklar geliştireceği keyifli bir ortam olduğunu anlatın. Sizin heyecanınız, okula dair pozitif tutumunuz çocuğunuzun da okulla ilgili tutumlarını etkileyecek çok önemli bir faktördür. Sizin de ayrılıkla ilgili endişelerinizin farkında olup bunları aşabilmeniz gerekmektedir.

Çocuğunuzun okulda keyifli vakit geçireceği, çıkan zorluklarla başa çıkabilecek potansiyeli olduğuna güvenin ve bu güveni ona da hissettirin.

Çocuğunuz okuldan geldiğinde onu keyifle karşılayın. “Okul nasıldı?” gibi ucu açık, çocuk için belirsiz sorular yerine daha belirgin cevapları olabilecek, çocuğu cevap vermek için zorlmayacak  “Bugün hangi dersler vardı?” “En çok hangi faaliyetten keyif aldın?” “Arkadaşlarınla oynadığın en eğlenceli oyun hangisiydi?” gibi sorular sorabilirsiniz.

Eğer okula gitmek istememe, fiziksel yakınmalarla devam ediyorsa ve üzerinden bir süre geçtiyse, zaman geçirmeden bir uzmana başvurmanız yerinde olacaktır.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Büke Tuncel

Uzm. Psk. Büke Tuncel, 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olarak Psikolog unvanı almıştır. Mezuniyetinin ardından yaklaşık 3 yıl kadar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde, zihinsel engelli bireyler ve onların aileleriyle çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda eğitim koordinatörü olarak da hizmet vermiştir. Daha sonra sorumlu müdür olarak anaokulunda çalışmaya başlamış ve çocukların gelişimlerinin takip edilmesi, çocuklar ve aileleriyle bireysel görüşmelerin yapılması ve öğretmen eğitimlerinin verilmesi gibi pek çok konuda uygulamalar yapmıştır. Klinik deneyimini arttırmak amacıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Bölümü'nde lisansüstü derecesini alan Uzm. Psk. Büke Tuncel, bu süreçte, Avrupa Birliği projesi kapsamında, İBB Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi’nde çocuk ve ergenlerle bireysel ve g ...

Etiketler
Okula gitmek istemeyen çocuklar
Uzm. Psk. Büke Tuncel
Uzm. Psk. Büke Tuncel
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube