Evlilikte iletişim

Evlilikte iletişim

Evlilikte mutlu olma niyeti ön planda olsa dahi, yaşanan sorunlar da olmuş olsa, bunlar da bu evliliğin bir parçasıdır. Bununla birlikte yaşanabilecek bu sorunların, birçoğunun çözümü mevcut olmaktadır ve uygulaması da zor değildir. Evliliğinde sorunlarla karşılaşmayan çift yok denecek kadar azdır. Ancak baktığımızda çoğu mutlu evliliğin temeli, sorunların algılanması ve çözüm şeklinde gizli. Bu sebeple en güzeli, evlenmeden daha önce ya da hiç olmazsa sorun yaşandığı o an içerisinde doğru olan dili bulmak çabasıyla etkili iletişime kafa yormak. Bu tutum birçok sorunun çözümünde kilit rol oynar.

Evlilikte en çok tartışılan ve tartışılması da yüksek konuların en başında sevgi, aile ilişkileri, kültür, ihtiyaçlar vs. gibi konular geliyor. Maalesef bu konularda daha önceden konuşmuş olsanız dahi evlendikten sonra başınıza geldiğinde başa çıkma konusunda zorlanılabiliyor. Aslında evlendikten sonra sorunsuzluk önemli olmamalıdır, önemli olan sorunlar ile başa çıkmayı başarabilmektir. Hayatın zor yanlarını birlikte aşarak, bu sorunları aşmayı başaran çiftler aşklarını daha kuvvetli hale getiriyorlar ve mutlulukları gittikçe artıyor.

Erkekler genellikle eşlerinin kendi ideallerini paylaştığı ve yaptığı şeylerin doğruluğu konusunda destek hissettiğinde mutlu olmakta, kadınlarsa genellikle korunma, yaşamı ilginç ve heyecanlı kılma duygularının eşleri tarafından sağlandığında mutlu olmaktadır. Her iki eşin de iletişim konusunda başarılı ve istekli olması mutlu evliliklerin; iletişim konusunda eksikliklerin olması ise mutsuz evliliklerin ortak noktasıdır. Mutlu çiftlerin birbirleriyle çeşitli konular ve olaylar hakkında daha çok konuşabildikleri, birbirlerini daha iyi anladıkları, kelimelerin ardında yatan duygu ve ifadeleri daha iyi sezinledikleri, problem çözme yöntemleri ve karar verme süreçlerinde başarılı oldukları görülmektedir. Çiftlerin herhangi bir anlaşmazlık durumunda yapıcı biçimde iletişim kurabilme becerileri sergilemeleri, evliliğin sağlığı ve uzunluğu ile orantılıdır.

Yolunda gitmeyen-kötü evliliklerin özelliklerine baktığımızda şu ortak özeliklerle karşılaşırz:

-duygu, düşünce, sevgi ve ortak sorunların paylaşımı bozuktur.
-Eşler birbirlerine sorunlarını anlatmamaktadır.
-Eşlerde olumsuz kişilik özellikleri, iletişimsizlik, sınırlı sosyal yaşam ve kıskançlık gibi unsurlar da yer almaktadır,
-Eşinin bakış açısını anlayamama,
-Eşini suçlama, eleştirme veya aşağılama

Bu tarz problemler ilişkide iletişimi tıkayabiliyor ve eşleri boşanmaya kadar sürükleyebiliyor. Eğer iyice çıkmaza girilmişse ve iki tarafta çözemiyorsa bir aile ve çift danışmanına başvurarak destek alınması en sağlıklısı olacaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu

Psikolog Damla EYÜBOĞLU Bursa doğumludur. İlköğretim ve lise eğitimini Bursa’da tamamlamış olup, 2011 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi Fen edebiyat fakültesi Psikoloji (ingilizce) bölümüne girerek, 1 yıl hazırlık eğitimi ile birlikte, 2016 yılında başarı ile mezun olmuştur. 2017-2018 yılları arası Yakın Doğu Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı'nda ''Evli Bireylerde Romantik Kıskançlık Seviyesi ve Bunun Evlilik Çatışmalarına Olan Etkisi'' konulu yüksek lisans çalışmasıyla uzmanlığını tamamlamıştır. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca ve sonrasında öğrenci kongrelerine ve eğitimlere katılmıştır. Uludağ Üniversitesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde poliklinik ve serviste stajını da lisans eğitimi sırasında başarı ile tamamlamıştır. Bununla birlikte Bursa Teknik Ü ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube