Evlilik (çift) terapisi

Evlilik (çift) terapisi

"MUTLU VE SAĞLIKLI BERABERLİKLER İÇİN KARŞILIKLI EMEK VERİLMELİ"

Evlilik ve çift terapisti Psikolog Sema Kılıç, evlilik terapisinin önemine değindi. Mutlu bir beraberlik ve sağlıklı bir aile için karşılıklı emek verilmesi gerektiğini belirten Kılıç "Hayat bize her zaman güzel yönünü göstermeyebilir. Beraberliklerin bazı dönemlerinde yeteri kadar saygı, sevgi ve karşılıklı anlayış olmayabilir. Mutlu bir beraberlik için en temel kavramlar bunlardır. İlişkiyi geri dönülmez bir yola sokmadan önce, ileride keşke dememek için çiftlerin kendilerine terapi sürecine girme haklarını tanımaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Mersin Psk Klinik Aile Danışmanı Psikolog Sema Kılıç, Evlilik ve Çift Terapisti olarak önceliklerinin çiftlerin sağlam temel üzerine kurulmuş mutlu evlilikler inşa etmelerine katkı sağlamak, yaşanan olumsuzluklara karşı bireylere bunlarla baş etme becerileri kazandırmak olduğunu söyledi. Kılıç, günümüzde boşanmaların sebeplerinin ise büyük oranda iletişim problemleri, aldatma, diğer aile bireylerinin çiftin ilişkisine çok fazla müdahale etmeleri ve ekonomik sebeplerden kaynaklanan çatışmalar olduğunu belirtti.

YALNIZ DEĞİLSİNİZ

Terapiye gelme konusunda çekimser kalan, korku veya kaygıya kapılanlara bu konuda daha cesaretli olunması gerektiğini belirten Kılıç, "Bireyler sorunları olduğunu fark etseler bile bunu bir başkası ile konuşup, sorunları kabullenmekte zorlanır. İyileşme sürecinin en önemli adımı bunu kabul etmek ve kaygı, endişelere rağmen tüm şeffaflığı ile sorunları dile getirip yardım almaktadır. Ülkemizde terapinin önemi giderek artıyor oluşu, insanlarımızın bilinçlenmesi bizleri sevindiriyor. Çekinceleri olanlara şunu diyebilirim ki bu duygularda yalnız değilsiniz, başlangıçta herkes bu duygulara kapılır, önemli olan buna rağmen cesaret gösterip adım atmaktır" dedi.  Kılıç, evlilik ve çift terapisine sadece evliliğinde sorunlar yaşayan çiftler değil yeni evli olup oluşan yeni düzene alışma süresinde birtakım problemler yaşayan çiftler, evlilik öncesinde ve hazırlık aşamasında olan çiftlerin de gelebileceğini ifade etti.

EVLİLİKLERDE EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR NELERDİR?

Evliliklerde en çok karşılaşılan sorunları da belirten Psikolog Sema Kılıç, "Birbirleri ile iletişim kurmakta zorlanmak, Kadın-erkek farklılıklarının bilinmemesi, Çekirdek aile olamama (diğer aile üyelerinin çok fazla dahil olması), cinsel Problemler,  aldatma, sadakatsizlik, anne-baba olamama (çocukların yetiştirilmesinde farklı bakış açıları), yas, kayıp ve travma ile başa çıkamama ve genellikle eşler diğer eşin probleminin o kadar da önemli olmadığını düşünüyor ya da zamanla düzeleceğini düşünüyor olmalarıdır" diye açıkladı. Bu terapinin birçok kullanım alanı olduğunu belirten Kılıç, " Genelde evlilikte sorun yaşandığında ve bu sorundan daha çok etkilenen kişi tedaviyi tercih eder ve eşi ile birlikte sorunları çözmek için katılırlar. İlişiklerinde çeşitli nedenlerle problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden faydalanabilir" dedi.

EMPATİ KURMAK ÇOK ÖNEMLİ

Doğru iletişimin en önemli kuralı etkin bir şekilde dinleyebilmek olduğunu söyleyen Psikolog Kılıç, "Dinlerken karşı tarafın aslında ne demek istediği, altında yatan temel ihtiyacın ne olduğunu anlamaya çalışmak gerekir. Karşı taraf ancak anlaşıldığını hissedince rahatlar ve içinde bulunduğu olumsuz duygulardan çıkabilir. Empati kurmak çok önemlidir" dedi. Yapılan en büyük hatalardan birinin de suçlayıcı bir dil kullanılarak eleştiri içeren sözler sarf edildiğini söyleyen Kılıç, " Özellikle öfke durumlarında karşılıklı sarf edilen sözler çok yıkıcı olabiliyor. Bu gibi durumlarda ortamdan uzaklaşmak, gevşeme ve nefes egzersizleri yapmak, dışarı çıkıp temiz hava almak yapılması gereken en doğru davranışlardan bazılarıdır" diye konuştu. İşte bu noktada bir terapist olarak aslında terapistin görevleri çözüm sunmak değil de çiftlerin çözüme giden yolu keşfetmesini sağlamak olduğunu ifade eden Kılıç, "Evlilik ve çift terapisinin temel amacı öncelikli olarak, çiftleri birbirinden uzaklaştıran, artık dayanılmaz hal alan çatışmaların altta yatan sebepleriyle çiftleri yüzleştirmek, onlara farkındalık kazandırmak ve davranışsal değişikliklerle olumlu duyguları deneyimlemelerini sağlamaktır" dedi. Son olarak Kılıç, hiçbir çiftin problemlerini küçümsemeyip bir terapist olarak görevlerinin farklılıkları normalleştirmek olduğunu açıkladı.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç

Adana doğumlu olan Sema KILIÇ, İlköğretim ve Lise eğitimini Adana’da tamamlamıştır. İşletme (İngilizce),  Uluslararası Ticaret ve Lojistik (İngilizce) Bölümlerinden mezun olduktan sonra bu alanlarda yönetici olarak görev almıştır. Bu alanlara yönelik birçok eğitim ve seminerler de vermiştir. Psikolojiye olan ilgisi sebebiyle Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimine devam etmiş ve yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. Lisans eğitiminin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamış olup "klinik psikolog" unvanını almıştır. Psk.Sema Kılıç, 2021 yılında Türkiye'de ilk defa düzenlenen Mersin Sağlık Ödülleri Gecesinde Yılın Psikoloğu Ödülü'ni almıştır. Çeşitli Devlet, Özel Kurum ve Kuruluşlarda Yönetici ve Psikolog olarak görev alan Sema KILIÇ, PSK KLİNİK’İN Kurucusu ve sahi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube