Estetik diş hekimliğinde gelişen lingual teknik…

Estetik diş hekimliğinde gelişen lingual teknik…

Büyüleyici bir gülümsemenin en büyük engellerinden olan çapraşık ve düzensiz dişler, çoğu zaman gülümsemememize ve hatta ağzımızı çok fazla açmadan konuşmaya çalışmamıza neden oluyor. Düzensiz dişlerin tek sağlıklı çözümü olan diş tellerine ise özellikle ilerleyen yaşlarda estetik kaygılardan dolayı sıcak bakılmıyor. Ancak, ünlü isimlerin de tercih ettiği, lingual tedavi olarak adlandırılan “görünmeyen diş telleri” sayesinde, bu sorunun önüne geçiliyor.

Diş tellerinin, dişlerin ön yüzeyi yerine, iç tarafına yapıştırılarak uygulandığı lingual ortodonti tedavisi ile estetik kaygıları yüksek olan hasta grupları, dış görünüşlerinden ödün vermeden hayallerindeki dişlere kavuşabiliyorlar. Lingual tekniği Türkiye’de profesyonel anlamda uygulayan isimlerden biri olan Dr. Cem Caniklioğlu, bu yöntem ile hastaların tedavi süreçlerini gerek estetik gerekse psikolojik anlamda daha pozitif geçirdiklerini belirtiyor.

Kişiye özel tedavi

Avrupa Lingual Ortodonti (ESLO) ve Dünya Lingual Ortodonti  (WSLO) derneklerine üye iki Türk isimden biri olan Dr. Caniklioğlu, lingual ortodonti tedavisinin kişiye özel olduğunu ve görünmeyen diş tellerinin muhakkak laboratuvar ortamında hazırlanması gerektiğinin altını çiziyor. Caniklioğlu bu aşamayı; “Hastadan alınan çene kalıbı laboratuvara gönderiliyor, braketler hastanın çene kalıplarındaki dişler üzerine yerleştirilerek ayarlanıyor ve hastanın ağzına yapıştırılıyor. Bu sayede herhangi bir uyum sorunu yaşanmıyor.” şeklinde anlatıyor.

1970’li yıllarda Amerika ve Japonya’da ortaya çıkan ve dünya genelinde 1980’li yılların ortalarına doğru yaygınlaşan lingual tedavi, o dönem Türkiye’de yeterli sayıda ortodontist olmamasından dolayı, ülkemizde uygulanamamış. 2000’li yılların başında lingual ortodonti alanında uzmanlığını tamamlayarak bu alanda çalışmalarına devam eden Dr. Cem Caniklioğlu, o dönem diş teli taktırmak istemeyen birçok kişinin tedavi olmadığını söylüyor.

Günümüzde ise bu tedavi yöntemi ünlü isimler başta olmak üzere, çalışan kesim ve kusursuz dişlerin yüz estetiğinin en önemli unsurlarından olduğunu bilen kişiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Lingual Ortodonti tedavisine ilişkin satır başları:

Kişiye özel gerçekleştirilmesi gereken bir tedavi yöntemidir,

Lingual ortodonti alanında uzmanlığını tamamlamış bir hekim tarafından tedavi uygulanmalıdır, (Diş hekimliği eğitiminden sonra uzman olan ortodontistler lingual ortodonti eğitimi için değişik üniversitelerin lingual ortodonti programlarına devam eder ve bu teknikle ilgili yaklaşık 2 yıl süren ek bir eğitim alır. Benzer şekilde Dünya Lingual Ortodonti (WSLO) ve Avrupa Lingual Ortodonti Dernekleri (ESLO) lingual teknik ile ilgili bir klinik yeterlilik sınavı uygulanır. Ancak bu sınavdan başarılı olan ortodontistler bu tedaviyi uygulayabilir.)

Görünmeyen diş tellerine alışma süresi 2-4 hafta arasındadır,

Diş tellerinin dışardan görünmesi mümkün değildir,

Tedavi sürecindeki estetik kaygıları ortadan kaldırır,

Cambridge Düşesi Kate Middleton başta olmak üzere, Türkiye’de ve dünyada birçok ünlü isim bu tedavi yöntemini tercih etmektedir,

İş hayatında ise iş adamları, üst düzey yöneticiler ve beyaz yaka çalışanlar sıklıkla bu yönteme başvurmaktadır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cem Caniklioğlu

Etiketler
Diş telleri
Dr. Dt. Cem Caniklioğlu
Dr. Dt. Cem Caniklioğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube