Estetik cerrahi ve sigara!

Estetik cerrahi ve sigara!

Tiryaki iseniz size kötü bir haberim var. Estetik ameliyat olmayı düşünüyorsanız maalesef (kendi iyiliğiniz için) sigarayı bir süreliğine de olsa bırakmanız gerekecek.

Herhangi bir estetik ameliyatta en önemli şeylerden biri dikiş hattının düzgün iyileşmesidir. Sigara dikiş hattındaki kanlanmayı ve doku oksijenlenmesini bozar, içeriğindeki binlerce toksik madde ile hücre rejenerasyonunu sekteye uğratır. 

Yara iyileşmesi için en gerekli unsurlardan biri o bölgenin iyi kanlanması, kan dolaşımının yeterli olması ve dokulara yeterli oksijen gitmesidir. Sigara, ameliyat bölgesinde kan akımını azaltır, kanın o bölgeye oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya yolaçar, gelen kanın taşıyabildiği oksijenin dokulara salınmasını bozar. Sizin içmeniz bir yana, bulunduğunuz odada dahi sigara içilmesi dikiş hatlarındaki kanlanmayı bozar. 

Sadece sigara değil, nikotin sakızları ve bantları da zararlıdır. Bunlarda kan dolaşımını bozarlar. Bu yüzden ameliyattan en az 10 gün önce ve sonraki 20 gün içinde sigara içmemenizi ve nikotin bantları ile sakızlarını kullanmamanız önerilir.

Estetik ameliyat olduğunuz dönemde sigara gibi alkolde almamalısınız, çünkü alkol vücutta su tutulmasına, ciltte ise kuruluğa yolaçar ve ameliyat bölgesinde ödemin çözülmesini geciktirir, bağışıklık sistemini zayıflatır. 

Ameliyattan önceki 48 saat içinde kesinlikle alkol almamalısınız, çünkü alkol ameliyatta verilen anestezi ilaçları ile etkileşir.

Bu yüzden,

-Ameliyattan önceki 10 gün ve sonraki 20 gün içinde sigara içmemeye çalışın, 
-Ameliyattan önce ve sonraki bir kaç gün alkol almayın, 
-Sigara gibi nikotin bantlarını da kullanmayın, 
-Bulunduğunuz odada dahi sigara içilmemesini sağlayınız.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özcan Ülgen

Op. Dr. Özcan ÜLGEN, 1959 yılında İzmir’de doğmuştur. İzmir Namık Kemal İlkokulu, İzmir Hacı Şakir Eczacıbaşı Ortaokulu ve Ankara Fen Lisesi’nden mezun olarak lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1984 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğünü Çorum’da yerine getirmiştir. 1984 yılından 1985  yılana kadar 1 süresince boyunca Ankara Numune Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği’nde asistan, 1985 yılndan 1991 yılına kadar 6 sene süresince Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. 1991 yılında ihtisas eğitimini tamamlayarak Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında yine E ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Estetik cerrahi
Op. Dr. Özcan Ülgen
Op. Dr. Özcan Ülgen
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube