Estetik ameliyat olanların yorumlanması

Estetik ameliyat olanların yorumlanması

Dr. Aydoğdu, estetik cerrah olduktan bir süre sonra, başarılı olmak için sadece iyi bir cerrah olmanın yeterli olmadığını farketmiştir. Ve bu konuda iletişim, psikoloji, hipnoterapi seminerleri ve eğitimlerine katılmıştır. Ve bir estetik cerrahın başarılı bir cerrah olabilme sırrının hem sanatçı, hem psikolojiden anlayan, hem de iyi bir doktor olması gerektiğini düşünmektedir.

Tecrübelerime ve eğitimlerime dayanarak oluşturduğum hasta profilini özetle 3 grupta inceleyebiliriz. Dokunsal, İşitsel ve Görsel insanlar. Bana muayeneye ve görüşmeye gelen kişilerde bu gözlemi yaptığımda hemen hemen herkesin bu üç gruptan birine uyduğunu gördüm. Öncellikle hepsinin tanımını yaptıktan sonra estetik hastalarında nelerle karşılaştığımızı anlatacağım.

Dokunsal (Kinestetik ) İnsanın Özellikleri
Çok yavaş hareket derler, oldukça duygusaldırlar, sesleri daha az çıkar, az ve öz konuşurlar bu nedenle konuşma araları uzundur. Evet ve hayır kelimelerini çok sık kullanırlar. Somut şeyleri kavramaları daha kolaydır. Mutlaka karar vermeleri gereken bir şeye dokunmaları gerekmektedir.

Dokunsal ( Kinestetik) özelliklere sahip bir kişi estetik ameliyat veya estetik müdahele için geldiğinde farklı şeyleri gözlemlediklerini görmekteyim, örneğin silikon ameliyatı olacaklarsa silikona dokunmak, hissetmek istemektedirler. Eğer dolgu yaptıracaklarla dolgu maddesinin hangi kıvamda olduğunu, yaptırırken nasıl bir his yaşayacağını öğrenmek istiyorlar. Veya burun ameliyatı olacaklar ise resim görmek veya bilgi vermem yerine ameliyat sonrasında “gerçekten mutlu olacak mıyım” sorusunu yöneltmektedirler.

Yine dokunsal ( kinsetetik ) gruptaki kişiler, seçtikleri doktordan bahsederken “size enerjim tuttu”, “kendimi size çok yakın hissetim ” cümlelerini kurmaktadırlar. Doktorunu televizyonda veya videoda izlediklerinde, videoda “ameliyatınızı izledim” veya “sizi dinledim” cümleleri yerine “bana çok sıcak geldiniz” cümlesini kullanırlar.

İşitsel insanın özellikleri:
Kullandıkları kelimeleri seçerek kullanırlar. Yani duyarak konuşurlar. Konuşmaları daha ritimlidir. Kelimeler onlar için çok önemlidir, söyleyeceklerine çok önem verirler. Sözel olan şeylere daha fazla tepki gösterirler. Bu kişiler sözlerinin kesilmesini hiç sevmezler.

İşitsel gruptaki estetik hastaları için en önemli olan doktorun yaptığı konuşmalardır. Doktorun videosunu izledikten sonra “sizi dinledim, çok güvenilir ve dürüst konuşuyordunuz” cümlelerini sıklıkla kullanırlar. Ne ameliyat öncesi-sonrası fotoğraf görmek isterler, ne silikona dokunmak, ne dolgu maddesini görmek isterler. Sadece uzunca bir süre doktorundan rahatlatıcı, açıklayıcı, güven duyacağı açıklamalar istemektedirler.

Görsel insanın özellikleri:
Bu grup için dünya görüntülerden ibarettir. Konuşurken çok hızlı konuşurlar. Çünkü beyinlerindeki görüntülere yetişmeye çalışırlar. Onlar için ilgilendikleri şeyin görüntüsü çok önemlidir. Görsel gruptaki kişiler ise muayeneye geldiklerinde, doktor olarak saatlerce konuşsanız, saatlerce bilgi verseniz boşunadır. Çünkü görsel kişilikler ameliyat öncesi-sonrası fotoğraf görmek isterler. Silikonu görmek, varsa klinikte bu ameliyatı olmuş kişiyi görmek, yapılacak botoks ilacını görmek tercihleridir. İnternette bu konu ile ilgili bütün ameliyat videolarını izlerler. Liposuction kanüllerinin boyları, kalınlıklarını incelerler. Doktoru ile ilgili bütün videolarınızı “gördüm”, “seyrettim” ve onun için geldim derler. Hatta ameliyat sonucu ile ilgili tasarım, çizim ne varsa gösterilmesini isterler.

Op.Dr.Eser Aydoğdu; eğer estetik hastaları referansla gelmişler ise, görsel kişiler; örneğin arkadaşımın karnını gördüm beğendim, geldim derken, işitsel kişiler; arkadaşımla konuştum çok başarılı bir ameliyat geçirdiğini anlattı, geldim derler. Dokunsal kişiler ise arkadaşım onunla çok ilgilendiğinizi, çok sıcakkanlı olduğunuzu söyledi, ben de hislerime güvenerek size geldim şeklinde söylerler.

Ve muayene sonrasında klinikten ayrıldıklarında; görsel kişiler; doktorun görüntüsünden, giyiminden, kliniğin döşenmesinden bahsederken, işitsel kişiler; doktorun verdiği bilgilerden, klinikteki müzikten, diğer çalışanların açıklamalarından bahseder. Dokunsal kişiler ise ambiansı ve hislerini anlatırlar.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eser Aydoğdu

Op. Dr. Eser AYDOĞDU, Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisas eğitimini de tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde El Cerrahisi ve Onkolojik Plastik Cerrahi eğitimleri de almıştır. 2 yıl boyunca Yalova Devlet Hastanesi’nde görev yapmış ve ardından özel bir estetik cerrahi kliniğinde çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra New Jersey’de Dr. Gregory Pistone’nin yanında saç ekimi eğitimi almış, Philadelphia’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüz cerrahisi ve meme cerrahisi biriminde klinik observer olarak bulunmuştur. Amerika’daki eğitimini tamamlamasının ardından Metropo ...

Etiketler
Estetik cerrahi
Op. Dr. Eser Aydoğdu
Op. Dr. Eser Aydoğdu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube