Erken menopoz dönemlerinde tüp bebek tedavisi

Erken menopoz dönemlerinde tüp bebek tedavisi

erken menopoz

Tüp bebek hem genç çiftlerin hem de yaşlı çiftlerin denemek istedikleri bir uygulama olabilmektedir. Bu noktada önemli olan çiftlerin kendi sorunlarının farkında olmalarıdır. Kendi sorunlarının farkında olmayan çiftler ise sorunun kaynağını öğrenebilmek adına hekimlere danışmak mecburiyetindedir. Genellikle tüp bebek tedavilerinde ilk olarak erkeklere ilişkin veriler analiz edilmektedir. Bunun nedeni sorunun %40-45 oranında erkeklerden kaynaklanmasıdır.

Bunun yanında kadından kaynaklanan problemler de yaşa bağlı olabilmektedir. Kadınların yaşının kimi zaman 40’tan yukarı olması ya da 45-50 yaşlarında olmaları onların tüp bebek tedavisine başlamalarını zorunlu kılabilmektedir. Bu yaşlar kadınların doğurganlığının bittiği yaş olarak değerlendirilmektedir. Menopoz dönemi olarak adlandırılan bu yaşlarda kadınların uzman bir hekimden destek almaları oldukça önemlidir.

35-40 yaşlarında da kadınların adet kanamalarının kesilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durum erken menopoz dönemi olarak nitelendirilmektedir. Söz konusu dönemde kadınların bazıları kendiliğinden gebe kalmaktadır. Bazılar ise tüp bebek tedavisi sonucunda gebelik şansını elde etmektedir.

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların bu konuda en başarılı tedavi olan tüp bebektedavisini seçmeleri gayet normaldir. Aynı zamanda erken menopoz dönemine giren kadınlar da yumurtlama ve üreme tedavileri görerek bebek sahibi olma şanslarını artırmaktadır. Kadınların adet döngüleri 1 yıl geçtikten sonra hiç tekrarlamadıysa söz konusu kadının erken menopoz döneminde olduğu söylenebilmektedir. Erken menopoz dönemi tedavi edilebilmektedir. Ancak normal menopoz döneminin geri dönüşü olmayacaktır. Bu dönemde kadınların doğurganlık özelliklerini kaybettikleri vegebe kalma şansının da azaldığı dönemlerdir.

Tüp bebek tedavisi görecek olan kadınların erken menopoz yaşamaları durumunun tespiti son derece önemlidir. Genellikle bir yıl içinde adet kanaması görmeyen kadınlar erken menopoz yaşamaktadır. Bu zamandan önce kadınlar adetten kesildiyse hekimler tarafından söz konusu durumun araştırılması ve analiz edilmesi gerekmektedir. Kadının yumurtalıklarında yer alan foliküllerin tükenmesi erken menopozun yaşanmasını sağlayacaktır. Çünkü bu foliküller yumurtaların olgunlaşmasını ve östrojen hormonunun üretilmesini sağlamaktadır.

Menopoz döneminde ortaya çıkan foliküllerin tükenmesi yumurtanın oluşmamasına nende olacaktır. Bu durumda kadının gebe kalması da söz konusu değildir. Dolayısıyla kadının FSH ve LH hormonları kan testine tabi tutulmalıdır. Bunun sonrasında gerçekleşen ölçümler kadının menopoz olduğunu doğrulayacaktır.

Tüp bebek tedavisi değerlendirildiğinde 40 yaşın altında olan kadınlara erken menopoz tanısının yapılması önemlidir. Özellikle küçük ovarian yetmezliği durumu kadınların erken menopoz döneminden daha farklıdır ve bu durumdaki kadınların kanamaları kendiliğinden düzene girmeye başlayabilir. Söz konusu durum yaşandığında tüp bebek tedavisi kısırlık tedavisi söz konusu olmadan başlayabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde öncelikli olan kadının cinsel durumunun belirlenmesidir. Erken menopoz, kısırlık, hormon yetersizliği gibi durumlar uzman hekim kontrolünde irdelenmeli ve tedavi buna göre gerçekleştirilmelidir. Söz konusu tedavinin başarı şansı bebek merkezinin kalitesi iel doğru orantılıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Serdar Koç

Etiketler
Erken menopoz neden oluyor ve ne yapılmalı
Op. Dr. Serdar Koç
Op. Dr. Serdar Koç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube