Erken menopoz belirtileri

Erken menopoz belirtileri

Adet kanaması ve yumurtalıkların fonksiyonlarını yitirmesiyle birlikte doğurganlığın sonlanması rahatsızlığı olarak tanımlayabileceğimiz menopoz rahatsızlığının bir diğer ve daha olumsuz sonuçlara neden olanı erken menopoz, çeşitli etkenler nedeniyle bazı hanımlarda görülebilmektedir. Genetik rahatsızlıkların yanı sıra yaşam kalitesi ve yaşanan hastalıklar nedeniyle de karşılaşmanın mümkün olduğu erken menopoz rahatsızlığı, özellikle stres ve beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere çeşitli fiziksel değişimlerle de teşhis edilebilir.

Otoimmum hastalıklar, kanser tedavileri, genetik yatkınlık, enfeksiyonel rahatsızlıklar, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları erken menopozu tetikleyen unsurların başında gelmektedir. Adet düzeninin bozulmasıyla birlikte ilk teşhisin ortaya konduğu erken menopozun diğer belirtileri ise; aşırı terleme ve ateş basması, çarpıntı, boyun ve yüz bölgesinde oluşan kızarıklıklardır. Bunların yanı sıra kemik erimesi, ruhsal bozukluklar, kalp ve damar hastalıkları, idrarınızı yaparken zorlanma, cinsel birliktelik sırasında vajinal bölgedeki kasılmalar ve şiddetli ağrılar da erken menopoza işaret olarak görülebilir.

Erken menopoz, normal yaşta başlayan menopoza kıyasla sağlık açısından çok daha tehdit edici sonuçlara neden olabilmektedir. Eklemlerdeki zayıflamalar ve kemik erimesi nedeniyle kırık ve incinme olaylarında artış yaşanması kaçınılmazdır. Rahmin alınmasının ardından östrojen progesteron tedavisi de devam ettirilmelidir. Menopoz tedavisi olan hanımlarda kolon kanseri, Alzheimer, kalpal tünel sendromu, romatoit artiritin ve fibromyaljilerinn rahatsızlıklarının riski en düşük seviyeye iner.

Erken menopozun başlıca nedenlerini sıralamak gerekirse:

1-Yaşam tarzı: Beslenme ve aşırı stresin önemli bir rol oynadığı yaşam tarzı, erken menopozu direkt olarak etkilemektedir. Sigara gibi kötü alışkanlıkları olan hanımların, sigara ve benzeri ürünleri kullanmayan hemcinslerine oranla menopoza çok daha erken girdikleri gözlemlenmiştir.
2-Otoimmum hastalıkları: Bağışıklık sisteminden kaynaklı yaşanan yumurtalık kaybı ile sonuçlanan hastalıklardan kaynaklı rahatsızlıklardır.
3-Genetik yatkınlık: Daha önce ailede erken menopoz teşhisi konmuş biri nedeniyle genetik bir yatkınlık olabilir.
4-Kanser tedavisi: Kanser hastalıklarının tedavi sürecinde maruz kalınan çeşitli ışınların ve kimyasal ilaçların yumurtalıklara zarar vermesi sonucu erken menopoz tehdidi artar.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ömür Taşkın

Prof. Dr. Ömür TAŞKIN, Mersin’de doğmuştur. Lise eğitimini 1975–1979 yılları arasında Tarsus American Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise öğrenimi sırasında 1976 yılında Öğrenci Değişim Programı kapsamında ABD – Santa Fe Springs’de bulunmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987-1991 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1991-1993 yılları arasında Reproductive Endocrinology & Infertility Fellowship Dept. Obstetrics and Gynecology Baylor College of Medicine Houston, Texas, USA’da yan dal ihtisasını tamamlamıştır. 1985-1987 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Konya – Ermenek’te görev yapmıştır. 1 ...

Etiketler
Erken menopoz
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube