Erken membran rüptürü (emr; suların erken gelmesi) nedenleri ve getirdiği riskler nelerdir?

Erken membran rüptürü (emr; suların erken gelmesi) nedenleri ve getirdiği riskler nelerdir?

Halk arasında bebeğin suyu denilen amniyon sıvısı bebeğin dış travmalardan korunmasını, kolay hareket etmesini, solunum sisteminin gelişimini, sabit ısıda tutulmasını sağlar. Bu sıvının etrafındaki zarlar yani amniyotik membranlar vagina ve serviksten yukarıya geçebilecek mikroorganizmalardan bebeği korurlar. Bu zar oldukça kalın ve dayanıklı bir yapı- ya sahiptir. Amnios zarı normalde doğum eyleminde kasılmaların yarattığı gerginlikle ve genellikle serviks belli bir açıklığa ulaştıktan sonra yırtılır ve amnios sıvısı keseden dışarı çıkarak vajinadan boşalmaya başlar. Bazı durumlarda ise amnios kesesi doğum eylemini başlatmak ya da eylemi hızlandırmak amacıyla doktor tarafından özel bir alet yardımıyla delinerek açılır. Erken membran rüptürü (EMR), fetal membranların doğum eylemi başlamadan açılmasıdır. 37.gebelik haftasından önce amniyotik membran yırtılmış ise prematüre EMR denir. EMR tüm gebeliklerin %10’unda görülmekle birlikte %80’i günü dolmuş bebeklerde meydana gelmektedir. Gebeliklerin %2-3’ünde 37. haftadan önce oluşmaktadır. Preterm EMR erken doğumun en önemli nedenlerinden birisidir.

Nedenleri

EMR’nin nedenleri net olarak açıklanamamış olmakla birlikte pek çok faktör neden olabilmektedir. Termde EMR’nin en önemli nedeni membranlarda meydana gelen fizyolojik değişikliklerdir. Prematür EMR’nin etiyolojisinde ise en önemli faktör enfeksiyondur. EMR ile ilişkili olduğu düşünülen diğer faktörler arasında düşük sosyoekonomik düzey, sigara içimi, seksüel geçişli hastalıklar, rahim ağzına yapılan işlemler (örneğin konizasyon öyküsü), erken doğum yada EMR öyküsü, rahmin aşırı distansiyonu (çoğul gebelikler, polihidramnios (bebeğin suyunun fazla olması), rahim ağzına dikiş konması, amniosentez, gebelikte kanama, cinsel birliktelik, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri sayılabilir. 

Getirdiği riskler

En önemli risklerden birisi EMR’nin doğumu başlatıcı etkisi olmasıdır. Her zaman olmasa da çoğu hastada sular geldikten 24 saat sonra doğum sancıları başlar. Bu yüzden suların gelmesi erken doğuma sebep olabilir. Erken doğum da bebeğe ait solunum sıkıntısı gibi diğer sorunlara sebep olacaktır. İkinci önemli riskse artık fetusun etrafında onu koruyan zarlar yırtıldığı için fetusun ve rahim içinin enfeksiyona karşı açık hale gelmesidir. Enfeksiyon çoğu zaman gelişmez, bunun için anne yakından izlenir ve önlemek için gerekli antibiyotikler verilir. EMR sonucu ortaya çıkan enfeksiyona koryoamnionit adı verilir. Bu enfeksiyon bir yandan uterusa ve buradan anne adayının kanına geçerek annede ciddi enfeksiyonlara, öte yandan direkt yayılmayla fetusa ve fetusun kanına geçerek fetusta ciddi enfeksiyonlara yolaçabilir. Herhangi bir enfeksiyon kesinleştiğinde gebelik sonlandırılır. Çok ani ve bol su gelmesi durumunda kordon sarkması olabilir ve kordon sıkışabilir, bu durum çok acil bir durumdur ve bebeğin ölümüne bile sebep olabilir. Su gelmesi sonrası bebeğin eşinde (plasenta) erken ayrılma (dekolman plasenta) olabilir. Su gelmesine bağlı bebeğin suyu azalacağı için buna bağlı riskler gelişebilir. Suyu az olan bebeğin yüzünde ve kol-bacaklarında bir takım şekil bozuklukları gelişebilir, akciğer gelişmesi geri kalabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 8 Ocak 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini Tokat Reşadiye Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin ve ameliyathanesinin kurulmasında aktif görev almıştır. 2009 yılında Ankara’da Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmalarına başlamış olan Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 2011 yılında Yardımcı Doçent, 2013 yılında ise Doçent unvanı almıştır. Yurtiçi ve yurtdışı dergilerde basılmış, kongrelerde yayınlanmış birçok makalesi bulunan  Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, mesleki çalışmalarına Ankara Ticare ...

Etiketler
Erken doğum tehlikesi
Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube