Erken boşalmada sık sorulan sorular ve kısa yanıtlar

Erken boşalmada sık sorulan sorular ve kısa yanıtlar

Erken boşalmada sık sorulan sorular ve kısa yanıtlar

Erken boşalma nedir tanımı ?

Çok daha geniş tanımlar olmakla birlikte, kişinin istediği ya da planladığından önce boşalması olarak tanımlayabiliriz. Kimi uzmanlar bu durum için 2 dakika 3 dakika gibi sürelerden söz ederler. Ya da eşten önce boşalmayı erken boşalma kabul eden uzmanlar vardır. Giremeden ya da girdikten hemen sonra erken boşalıyorum diyen grup en çok yardım arayan gruptur.

Erken boşalmada hangi doktora başvurmalıyım ?

Doğal olarak her tıp doktoru konuyla ilgili kısmen bilgi sahibidir ancak cinsel /seks terapi ve çift terapileri konusunda uzmanlaşmış olmak, psikoterapi konusunda bilgi sahibi olmak erken boşalma da tedavi şansını hızlandırmakta ve arttırmaktadır.

Eşim benden geç boşalıyor. Ben mi erken boşalıyorum o mu geç boşalıyor?

Cinsel terapi öncüleri sayılan Masters ve Johnson’a göre erken boşalmanın tanımlanmasında eş faktörü oldukça önemlidir. Masters ve Johnson’a göre her yüz birleşmenin ellisinde eşinizden önce boşalıyorsanız sizde erken boşalma mevcuttur. “Peki eşim 20 dakikadan önce orgazm olamıyor” gibi durumları kapsamasada kabul gören görüşlerden biri olduğunu vurgulamalıyım

Bu konuda bir çatışma yaşıyorsanız haklı haksız aramadan bir uzmandan yardım aramanızda fayda olduğunu düşünüyorum

Erken boşalma sorunu nasıl çözülür?

Tedavinin merkezinde daha önce fark edilemeyen duyumların fark edilmesi ve performans (başaramama korkusu) anksiyetesi ile mücadele yer almaktadır.  İşin içine performans sıkıntısı girdiğinde eş terapisi büyük katkı sağlamaktadır. Uygun vakalarda ilaç tedavisi seks terapisine ek olarak kullanılabilir;  ancak seks terapisi olmadan ilaç çoğunlukla yetersiz olmakta ya da kesildiğinde durum eski haline dönmektedir.

Erken boşalmanın sebepleri nelerdir?

Sıkıntı, gerginlik, stres gibi nedenler, erken boşalmanın ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.

Sertleşme bozukluklarına ikincil olarak erken boşalma gözlenebilir.

 Bir eşin olmaması ve uzun süre ilişkiye ara vermek erken boşalmayı başlatıcı ve sürdürücü bir durum olabilir.

 Erken boşalan erkeklerin bazılarının öykülerinde çoğunlukla hızla ve suçlulukla yapılan mastürbasyon öyküsü vardır.

Yetiştiriliş tarzı cinsellikle ilgili suçluluk duyguları, kadınlara öfke gibi çoğu geçmişe dayalı faktörler erken boşalma nedenleri arasında sayabiliriz.

Erken boşalma kaç seansta tedavi edilir?

Erken boşalmanın tedavisi bazen çok kolay, nadiren  zor olabilmektedir. Sosyokültürel düzeyi yüksek ve performansa dayalı erkek kültürünü sorgulayıp değiştirebilecek olan grupta 1-2 seans terapi yeterli olabilmektedir.  Diğer bir grup erkek seksin sonradan öğrenilebilecek, değiştirilebilecek bir şey olabileceğini kabullenmekte güçlük çekmekte ve hemen etkili bir ilaç tedavisi beklentisine girmektedir. Ortalama 6 haftada kişi erken boşalmada yeteri kadar kontrol kazanır.

Tek seansta erken boşalma tedavisi edilir mi?

Erken boşalıyorum diyen hemen her danışanımız genelde mucizevi sonuçlar alabileceği bir ilaç krem ya da sprey gibi bir beklenti ile bize başvurmaktadır. Bu danışanlara hafta da bir kez en az yedi hafta bize geleceksin sana ev ödevleri verip kontrol edeceğiz dediğimizde genelde motivasyonlarının ilk seanstan azaldığını görmekteyiz. O nedenle çok özenle hazırladığımız rehber kitabımız aracılığıyla bu terapi sürecini tek seansa indirmeyi başardık. Burada danışanlarımızı yanıltmamak adına tek seansta verilen bilgi ve kitap haftalar boyu sürecek bir çalışmaya temel oluşturur vekişi ek seansa çoğunlukla ihtiyaç duymaz.

Erken boşalma, eşle ne tür sorunlar yaşanır?

Her cinsel sorunda olduğu gibi erken boşalmada da eşle olan genel ilişki, cinsel ilişkiyi etkiler. Aradaki güç savaşı, kültürel farklı geçmişler, geçmişle ilgili gücenmeler, sadakatsizlik, kötü iletişim gibi bir çok faktör yatağa yansır. Tüm bu olumsuz duyguları yaşayan bir kadın, eşinin erken boşalma sorunu nu intikam için kullanmakta sakınca görmeyebilir. Kadın bu konuyu gündeme getirdikçe erkek daha erken boşalır.

Bazende bunun tam tersi yaşanabilir (Evde her konuda ipleri tutan bir kadın karşısında, kendini güçsüz hisseden ve öfkesini gizlemek zorunda hisseden bir erkek, erken boşalarak eşinin tatminsizliği yoluyla en azından bir konuda kontrolü ele geçirmiş olabilir). Erken boşalmanıza ek olarak bu tür eş ya da evlilik sorunları varsa cinsel terapilere ek olarak evlilik terapileri bir iki seans eklenir.

Erken boşalmanın mastürbasyon yapmakla ilişkisi var mı?

Gözlem ve araştırmamızdan Türkiye’de ki erkeklerin çok büyük bir yüzdesinin evlilik öncesinde mastürbasyonu düzenli olarak yaptıklarını, ancak bu çoğunluğun büyük bir yüzdesinin  bu alışkanlığı ciddi suçluluk duygularıyla birlikte yaşadıklarını biliyoruz. Belki bu bu duygulardan kurtulmak için, düzenli bir ilişki içindeki erkeklerin evlendikten sonra çok büyük bir bölümü ihtiyaç duysa bile mastürbasyon alışkanlığından vazgeçmektedir. 

Evlilikte mastürbasyon yapılmaz inancı oldukça yaygındır ve bu inanış boşalma süresi üzerinde negatif etki yapabilir. Bilimsel açıdan mastürbasyonun hiçbir zararı yoktur.

Erken boşalma ve sertleşme sorunu bir arada görülür mü?

Sertleşme sorunu kişinin vajinaya girecek kadar sertleşme sağlayamaması ya da ilişki tamamlanmadan sertliğin kaybolması olarak tanımlanabilir. Bedene ait nedenlerden (şeker hastalığı, damar hastalıkları gibi) kaynaklanabilir ya da sıkıntı erken boşalma gibi durumlara ikincil olarak çıkabilir. Sık olarak erken boşalma ile birlikte görülebilir. Erken boşalması olanların yaklaşık üçte birinde aynı zamanda sertleşme sorunları da mevcuttur. Başlangıçta sertleşme sorunu olan birçok erkek bir an önce (sertleşme azalmadan) boşalma eğilimindedirler.

Erken boşalıyorum psikolojik mi?

Belli bir zamana kadar normal boşalırken, sonradan (ikincil olarak) hiçbir belirgin strese bağlı olmadan erken boşalmaya başladıysanız, beraberinde üreme sistemi organlarında ağrı yanma vs gibi ikincil bir şikayetiniz ya da nörolojik bazı diğer belirtiler -idrar, büyük abdest kaçırma- varsa, organik yani ruhsal olmayan bir nedenin -idrar yolu enfeksiyonu, Multipl skleroz, şeker hastalığı gibi- araştırılması gerekir. Bu grup çok düşük bir yüzdeyi oluşturur. Erken boşalma sorunu nun yaklaşık yüzde doksan dokuzu psikolojik nedenlerden kaynaklanır.

Erken boşalma tedavisinde geciktirici ilaç ve spreylerin faydası varmı?

Geciktirici spreyler çok büyük oranda peniste bir uyuşma yaparak alınan zevki azaltır. İlaç uygun vakalarda kullanılır ancak bizim önerdiğimiz tıbbi ve etkinliği kanıtlanmış ilaçlar uygundur. Seks terapisi hem kolay hem ucuzdur diğer en önemli özellik kazanılan beceri kalıcıdır. İlaç ve sprey geçici etki yaratır. Sonuç olarak erken boşalan erkeklere önerimiz seks terapisi. Burada tek seansta büyük çoğunluğun erken boşalmadan kurtulmayla ilgili her tür beceri ve bilgiyi kazandığını belirtmeliyim.

Erken boşalma kolay tedavi edilen bir sorun mu?

Kesinlikle kolay tedavi edilebilen erkek cinsel sorunlarının en başında yer alır. Erken boşalıyorum şikayeti ile bize başvuran danışanların yüzde doksanı yapılan cinsel terapiden oldukça memnun ayrılır. En zor vakalar, ciddi çift evlilik sorunları yaşayanlardır.

Geç boşalma yolları, yöntemleri, teknikleri  nelerdir?

Geç boşalma terapisinde bilgilendirme çok önemlidir. Buna ek olarak geç boşalma ile ilgili teknikler ve yöntemler kullanılır. Kas egzersizleri, ve duyumlara odaklanmayla ilgili egzersizler hemen öğrenilir ve kişi bu egzersizleri 2-3 hafta düzenli uyguladığında sonuçlar çok yüz güldürücüdür.

Erken boşalıyorum ilaç tedavisi önerirmisiniz?

Gerekli vakalarda evet ki buda geciktirici tekniklere ek olarak yani yalnız başına erken boşalmada ilaç tedavisi kısmen ya da geçici fayda sağlar.

Erken boşalıyorum ne yapmalıyım?

Bu konuda uzman birisiden alacağınız tek seanslık bir danışma bile erken boşalma sorununuzun çözülmesini kolaylaştırabilir. Yapmamanız gerekenler uzman tarafından onaylanmayan ilaç sprey ve benzeri piyasa ürünleri.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Erken boşalmanın nedenleri
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube